Egyik rezsim sem érdeklődött Nádas Péter iránt, Berlinbe került az archívuma

Egyik rezsim sem érdeklődött Nádas Péter iránt, Berlinbe került az archívuma

Nádas Péter jelenlétében nyitották meg vasárnap délelőtt a német fővárosban az íróról elnevezett archívumot a Berlini Művészeti Akadémia székházában. A rendezvényen, melyet online is közvetítettek, az író németül olvasott fel, és mesélt az íráshoz való viszonyáról is.

Nyitókép: Valuska Gábor

Ruff Orsolya | 2022. október 17. |

„Először a kép, aztán a szó” („Zuerst das Bild, dann das Wort“) címmel nyitották meg ünnepélyesen vasárnap Berlinben a Nádas Péter-archívumot. A megnyitón részt vett a nyolcvanéves író is, akit elsőként Werner Heegewaldt, az archívum igazgatója köszöntött, majd Lothar Müller irodalomkritikus méltatta. Mindenekelőtt viszont – német felirattal – levetítettek egy rövid részletet a Könyves Magazin Nagyon sajnálom című portréfilmjéből, amely a Világló részletek megjelenésekor készült. Nádas Péter ebben a kisfilmben egyebek között arról is beszél, hogyan betonozták be a kéziratai egy részét a gombosszegi házába, és ez a mozzanat később újra és újra szóba került az ünnepségen.

Mindenesetre azt már Werner Heegewaldt is megjegyezte, hogy Nádas Péternek nemcsak a prózája nagyszabású, hanem a személyes archívuma is, a Berlinbe került gazdag gyűjteményben pedig megtalálhatóak a 11 éves diák jegyzetei éppúgy, mint a regényeihez készített vázlatok (az archívumban minden prózaművéhez vannak feljegyzések), amelyek Nádas munkamódszeréről is sokat elárulnak. A gyűjteményben mindezeken túl 14 ezer levél található, ahogy rengeteg családi fénykép, valamint a fotográfusi életmű darabjai is. Werner Heegewaldt úgy vélte, az archívum, amelyet egyfajta időkapszulának is nevezett, óriási lehetőség a későbbi kutatók számára, ugyanakkor a portréfilmre utalva azt is mondta, majd az idő megmutatja, hogy kell-e régészeti feltárásokat végezni Gombosszegen.

Lothar Müller laudációját követve Ulrich Matthes színművész olvasott fel (őt legutóbb A feleségem története című filmben láthatták a magyar nézők), mégpedig az Emlékiratok könyvéből, amelyet Hildegard Grosche fordított németre (Buch der Erinnerung). Ezután lépett színpadra Nádas Péter, akit Katharina Raabe szerkesztő vezetésével Iris Radisch kritikus és Navid Kermani író kérdezett. Raabe bevezetőjében azt mondta, aki valaha olvasta az Emlékiratok könyvét vagy épp a Világló részleteket, az egy életen át emlékszik rá, ugyanakkor meglepve hallotta, hogy az író annak idején bebetonoztatta a kéziratai egy részét. Örökké hálásak lesznek Nádas Péter öccsének, Nádas Pálnak, hogy közbelépett és megmentette testvérét az írói önmegsemmisítéstől, tette hozzá.

"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]
"Csak azzal vagyok munkaviszonyban, amit írok" [Nádas 80]

Nyolcvan éve született Nádas Péter, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek és a Világló részletek írója. Első publikált műve egy elbeszélés volt, születésnapján pedig az Arcanum segítségével ennek korabeli fogadtatásának néztünk utána.

Tovább olvasok

Iris Radischnak a kézirat megsemmisítésére irányuló szándékról Kafka jutott eszébe, ami magában hordozza azt is, hogy csak az írás művelete számít, nem pedig az, hogy mi marad a világra. A kritikus szerint Nádas könyveiben van egy láthatatlan mag, amely a könyvei mélyén rejlik (mint a mesében a borsószem a királylány sokadik dunnája alatt), ezt a magot, ezt a központot ugyanakkor nehéz leírni. A beszélgetésben felvetődött az én-mi (az individuum és az általános emberi) kérdése, mire Nádas elmondta, hogy írásaiban valójában nem személytelenítette magát, hanem önmagától fosztotta meg, és erre a folyamatra fordítója, Christina Virágh talált is egy jó szót (Entselbstung). Szerinte individualista korunk sok jót hozott létre, de egoista szakadék szélén áll (és ez nem szimbolika, hiszen ezt látjuk most a világban).

Az írásra szakmaként tekint, ami egyúttal olyan, mint egy ima („Az élet ehhez idomul, ezt nem én találtam ki”). Az írás ugyanakkor egyfajta kényszerneurózisként is jelentkezik az életében: tíz éven keresztül minden barátját és a feleségét is azzal kínozta, hogy komolyan győzzék meg arról, fejezze be az írást, mert nincs értelme, hiszen a befektetett munka sokkal nagyobb, és nem térül meg. Végül nem így történt, és a mai napig ír.

„Nemcsak a tortán égnek a gyertyák” – Nádas Péter 80 éves
„Nemcsak a tortán égnek a gyertyák” – Nádas Péter 80 éves
Tovább olvasok

Szóba került az is, miért éppen Berlinbe került az író személyes archívuma, mire Nádas azt mondta, hogy Budapestről őt nem kereste emiatt senki. Szerinte két intézet is megkereshette volna, de ezt a kérdést szerinte tudatosan nem tették fel neki, szemben a németekkel. Nádas elmondta azt is, hogy már három-négy rezsimet megélt – nem vett részt bennük, de megtapasztalta őket. „Nincs olyan hatalom, ami érdeklődik a munkám iránt, ennek örülök” – tette hozzá. Az ünnepség végén Nádas Péter olvasott fel németül a Rémtörténetekből, de előtte még elmesélte, hogy ehhez a könyvéhez a hetvenes években készített jegyzeteit akarta felhasználni, amelyek akkor már Berlinben voltak. Az eredeti papírokat ugyanakkor már nem kaphatta kézhez, csak a másolatokat, ám végül ezekre nem is volt szüksége az íráshoz.

Magyarok Berlinben. A Nádas-archívum 240 dobozból áll, magában foglalja az összes fennmaradt Nádas-mű kéz- és gépiratát a hozzájuk tartozó vázlatokkal, jegyzetekkel, levelezésekkel, személyes dokumentumokkal és fotográfiákkal együtt. A levelezés 14 ezer küldeményt foglal magában, melyek családtagoktól és barátoktól, szerkesztőségektől és kiadóktól származnak, valamint írókollégáktól (mint például Ottlik Géza, Örkény István, Szabó Magda, Mészöly Miklós, Eörsi István, Spiró György vagy Esterházy Péter), továbbá tudósoktól és közéleti szereplőktől (mint például Balassa Péter, Bernáth Árpád, Földényi F. László vagy Nádasdy Ádám), de ugyanígy külföldi levelezőpartnerektől is (mint például Richard Swartz, Ivan Sanders, Hildegard Grosche vagy Éva Haldimann). Ezzel jelentősen gyarapodik a Berlini Művészeti Akadémia kortárs magyar alkotók anyagaiból álló gyűjteménye. Itt található már Kertész Imre, Konrád György és Esterházy Péter hagyatéka is (a német nyelv különbséget tesz aközött, ha valakinek a halála után kerül a gyűjteménye az archívumba, ez a Nachlass, ezzel szemben létezik az a gyakorlat is, amikor egy író még életében az intézmény gondjaira bízza az anyagot – a németben ezt hívják Vorlassnak –, és ez történt Nádas Péter esetében is).
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Nemcsak a tortán égnek a gyertyák” – Nádas Péter 80 éves

Egy radikális író, aki hiába fejezte be az írói programját, továbbra is hatással van a magyar irodalomra. Szembenézés a Nádas-jelenséggel: hogyan határozta meg a testről, halálról vagy politikáról való gondolkodásunkat?

...
Nagy

Nádas Péter emlékei és a Világló részletek rajzolják ki Újlipótváros rejtett történetét

Milyen körülmények között és mikor robbant fel a Margit híd? Hol volt az Újlipótvárosban korcsolyapálya? Kiben merült fel elsőként egy mentőegyesület létrehozásának ötlete? Milyen lehetett cselédnek lenni a huszadik század elején, és mit jelentett tujázni a villamoson? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattak azok, akik részt vettek szombaton egy különleges újlipótvárosi sétán.

...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak