Kovács Patrícia: Nóraként működöm az emberi kapcsolataimban

Kovács Patrícia a Margó Extrában mesélt édesanyja hatalmas és féltve őrzött könyvtáráról, a kedvenc kötelező olvasmányáról és arról, hogy ő hogyan tudja olvasóvá nevelni kislányát. A színésznőt Ott Anna kérdezte olvasási szokásairól. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük. (A Margó Extra előző részét, a Grosan Cristinával készült videót itt tudod megnézni.)

fk | 2021. október 13. |

 • Az első kérdés arra vonatkozott, hogy melyik regényből készítene filmet és kire osztaná a főszerepet. Kovács Patrícia az Utas és holdvilágot említette, amelyből nem érti, miért nem készült eddig film.
 • Az adaptációk közül egy olyan van, amit igazán méltó feldolgozásnak tart, ez pedig a Sophie választása.
 • Sok olyan színházi darab van viszont, amiből csinálna filmet. Ilyen például a Nóra, aminek a főszerepét szívesen el is játszaná. Ibsen drámája az egyik meghatározó színházi élmény volt számára. A Radnóti Színházban látta Takács Kati és Bálint András előadásában.
 • Nóra azért is meghatározó női karakter számára, mert az emberi kapcsolataiban, a szerelmi élettereiben sokszor Nóraként működik. Szerinte az egyik életfeladata az, hogy ettől megszabaduljon és úgy érzi, ez már sikerült. „Színészként az, amin túlvagyunk, bármikor megmutatható és előhívható.”
 • Egészen a főiskoláig nagyon sokat olvasott, utána elkapta a Színművészeti és csak versek meg darabok kerültek a kezébe. A középiskolában rossz diák volt, sok tantárgyat elhanyagolt, de az irodalmat nem.
 • A kötelezők közül A Pál utcai fiúk volt rá nagy hatással, azon sokat sírt, akkor érezte meg, milyen hatása tud lenni egy könyvnek.
 • Otthon nagy könyvtáruk volt. Az édesanyja a mai napig rengeteget olvas, kortársakat is. Tőle szokott tanácsot kérni, hogy mit kell elolvasni. „Büszkeség, hogy ilyen a mamám. De jó lenne, ha tudnék én is ilyen lenni.”
 • A Színművészeti nem adott általános, átfogó műveltséget, inkább egyfajta „szakmunkásképző” volt. Viszont nagyon nemes anyagokkal dolgoztak, sok drámaíró életművébe belemélyedtek a tanulás közben (pl.: Moliére, Ionesco, Beckett, Csehov).
 • Az olvasást az Egri csillagok szerettette meg vele. Szerinte az nagyon izgalmas, olyan sztori, amiért a Trónok harcát is nézzük. Van egy szerelmi történet az elején, aztán lehet izgulni. „Gyerekként izgalmas dolgokat kell olvasni.”
 • Volt egy Szabó Lőrinc-korszaka, amikor mindent elolvasott, ami vele kapcsolatos, teljes rajongással olvasta végig például a szerelmi levelezését.
 • Nyáron részt vett egy programon, ahol a Mészöly-Polcz levelezéséből kellett felolvasnia, ami annyira megmozgatta, hogy elkezdett Mészöly Miklós és Polcz Alaine könyveket keresni. „Engem a valóságosság érdekel.”
 • A színház és a kortárs irodalom kapcsolatáról Térey János Asztalizenéje jutott eszébe, amiben ő Delfin szerepét játssza. Mint mondta, Térey anno végigkísérte a próbafolyamatot, és rendkívül izgalmas volt, ahogyan elmesélte, miből gyúrta a darabban szereplő alakokat.
 • Szóba került Varró Dánieltől a Túl a Maszat-hegyen is, amely pedig egy misszió volt számára. A történet szerinte egyszerű, de úgy van elmesélve, olyan nyelvi leleményekkel, amit már 6-7 éveseknek is meg lehet mutatni színházban. „Nem szeretem, amikor a gyerekszínház hülyének nézi a gyerekeket.”
 • A beszélgetés végén a kislányáról, Hannáról is szó esett, aki most nyolcéves. Amióta megszületett, neki minden este olvasnak. Már tud olvasni egyedül is, de a szertartás megmaradt, minden este így kísérik aludni.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grosan Cristina komfortosan érzi magát a többnyelvűségben

Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell című film rendezője és társ-forgatókönyvírója, a Margó Irodalmi Fesztivál art directora volt a legújabb Margó Extra vendége, aki a többnyelvűségről, a borítótervezésről és a legszebb magyar szóról is mesélt Ott Annának.

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. A zenei programok, gyerekprogramok és a külföldi szerzők könyvbemutatói után mutatjuk, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok idén. 

...
Hírek

Magashegyi Underground és más zenei programok a Margón!

Jön az őszi Margó, ahol a következő programokkal várunk, ha zene és szöveg együtt is megmozgat.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani