Kovács Patrícia: Nóraként működöm az emberi kapcsolataimban

Kovács Patrícia a Margó Extrában mesélt édesanyja hatalmas és féltve őrzött könyvtáráról, a kedvenc kötelező olvasmányáról és arról, hogy ő hogyan tudja olvasóvá nevelni kislányát. A színésznőt Ott Anna kérdezte olvasási szokásairól. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük. (A Margó Extra előző részét, a Grosan Cristinával készült videót itt tudod megnézni.)

fk | 2021. október 13. |

 • Az első kérdés arra vonatkozott, hogy melyik regényből készítene filmet és kire osztaná a főszerepet. Kovács Patrícia az Utas és holdvilágot említette, amelyből nem érti, miért nem készült eddig film.
 • Az adaptációk közül egy olyan van, amit igazán méltó feldolgozásnak tart, ez pedig a Sophie választása.
 • Sok olyan színházi darab van viszont, amiből csinálna filmet. Ilyen például a Nóra, aminek a főszerepét szívesen el is játszaná. Ibsen drámája az egyik meghatározó színházi élmény volt számára. A Radnóti Színházban látta Takács Kati és Bálint András előadásában.
 • Nóra azért is meghatározó női karakter számára, mert az emberi kapcsolataiban, a szerelmi élettereiben sokszor Nóraként működik. Szerinte az egyik életfeladata az, hogy ettől megszabaduljon és úgy érzi, ez már sikerült. „Színészként az, amin túlvagyunk, bármikor megmutatható és előhívható.”
 • Egészen a főiskoláig nagyon sokat olvasott, utána elkapta a Színművészeti és csak versek meg darabok kerültek a kezébe. A középiskolában rossz diák volt, sok tantárgyat elhanyagolt, de az irodalmat nem.
 • A kötelezők közül A Pál utcai fiúk volt rá nagy hatással, azon sokat sírt, akkor érezte meg, milyen hatása tud lenni egy könyvnek.
 • Otthon nagy könyvtáruk volt. Az édesanyja a mai napig rengeteget olvas, kortársakat is. Tőle szokott tanácsot kérni, hogy mit kell elolvasni. „Büszkeség, hogy ilyen a mamám. De jó lenne, ha tudnék én is ilyen lenni.”
 • A Színművészeti nem adott általános, átfogó műveltséget, inkább egyfajta „szakmunkásképző” volt. Viszont nagyon nemes anyagokkal dolgoztak, sok drámaíró életművébe belemélyedtek a tanulás közben (pl.: Moliére, Ionesco, Beckett, Csehov).
 • Az olvasást az Egri csillagok szerettette meg vele. Szerinte az nagyon izgalmas, olyan sztori, amiért a Trónok harcát is nézzük. Van egy szerelmi történet az elején, aztán lehet izgulni. „Gyerekként izgalmas dolgokat kell olvasni.”
 • Volt egy Szabó Lőrinc-korszaka, amikor mindent elolvasott, ami vele kapcsolatos, teljes rajongással olvasta végig például a szerelmi levelezését.
 • Nyáron részt vett egy programon, ahol a Mészöly-Polcz levelezéséből kellett felolvasnia, ami annyira megmozgatta, hogy elkezdett Mészöly Miklós és Polcz Alaine könyveket keresni. „Engem a valóságosság érdekel.”
 • A színház és a kortárs irodalom kapcsolatáról Térey János Asztalizenéje jutott eszébe, amiben ő Delfin szerepét játssza. Mint mondta, Térey anno végigkísérte a próbafolyamatot, és rendkívül izgalmas volt, ahogyan elmesélte, miből gyúrta a darabban szereplő alakokat.
 • Szóba került Varró Dánieltől a Túl a Maszat-hegyen is, amely pedig egy misszió volt számára. A történet szerinte egyszerű, de úgy van elmesélve, olyan nyelvi leleményekkel, amit már 6-7 éveseknek is meg lehet mutatni színházban. „Nem szeretem, amikor a gyerekszínház hülyének nézi a gyerekeket.”
 • A beszélgetés végén a kislányáról, Hannáról is szó esett, aki most nyolcéves. Amióta megszületett, neki minden este olvasnak. Már tud olvasni egyedül is, de a szertartás megmaradt, minden este így kísérik aludni.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grosan Cristina komfortosan érzi magát a többnyelvűségben

Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell című film rendezője és társ-forgatókönyvírója, a Margó Irodalmi Fesztivál art directora volt a legújabb Margó Extra vendége, aki a többnyelvűségről, a borítótervezésről és a legszebb magyar szóról is mesélt Ott Annának.

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. A zenei programok, gyerekprogramok és a külföldi szerzők könyvbemutatói után mutatjuk, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok idén. 

...
Hírek

Magashegyi Underground és más zenei programok a Margón!

Jön az őszi Margó, ahol a következő programokkal várunk, ha zene és szöveg együtt is megmozgat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Pókháló-ház, rejtélyes üzenetek és egy tökéletes nyári szünet – Olvass bele Wéber Anikó új regényébe!

Ki ne szeretne barátaival egy távoli országba utazni, és ott egy évszázados titok nyomába eredni? Az Álmodó tornyok városa olvasói mindezt megtehetik Kitti kalandjait követve. Wéber Anikó könyve tökéletes nyári olvasmány egy tökéletes nyári szünetről. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

A sorozat most megjelent, első kötete Szinyei Merse Pál művészetének felfedezéséhez nyújt segítséget általános iskolásoknak

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Olvass!
...
Beleolvasó

Darvasi László hősének fejéből kicsap a bolond villám – Olvass bele a Neandervölgyiekbe!

Közel 50 év magyar történelme vonul végig Darvasi László új regényén. Most beleolvashatsz az új kötetbe.

...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

Christoph Biermann futballszakértő könyve bemutatja, hogyan alakul át a modern foci a szemünk láttára. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Nagy

Miért szeretem a megrongált könyveket?

Teafolt? Gyűrött könyvgerinc? Megjegyzések a margón? Szerintem van benne valami gyönyörű.

...
Zöld

Julian Assange vádalkut kötött és hazatérhet + 3 könyv a WikiLeaksről

Úgy tűnik, hosszú évek után lezárul Julian Assange, a WikiLeaks alapítójának ügye. A hír mellé könyveket is ajánlunk.

Szerzőink

...
hhz

Miért szeretem a megrongált könyveket?

...
Kolozsi Orsolya

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: A hagyományos módszer