Kovács Patrícia: Nóraként működöm az emberi kapcsolataimban

Kovács Patrícia a Margó Extrában mesélt édesanyja hatalmas és féltve őrzött könyvtáráról, a kedvenc kötelező olvasmányáról és arról, hogy ő hogyan tudja olvasóvá nevelni kislányát. A színésznőt Ott Anna kérdezte olvasási szokásairól. A legérdekesebb megállapításokat pontokba szedtük. (A Margó Extra előző részét, a Grosan Cristinával készült videót itt tudod megnézni.)

fk | 2021. október 13. |

 • Az első kérdés arra vonatkozott, hogy melyik regényből készítene filmet és kire osztaná a főszerepet. Kovács Patrícia az Utas és holdvilágot említette, amelyből nem érti, miért nem készült eddig film.
 • Az adaptációk közül egy olyan van, amit igazán méltó feldolgozásnak tart, ez pedig a Sophie választása.
 • Sok olyan színházi darab van viszont, amiből csinálna filmet. Ilyen például a Nóra, aminek a főszerepét szívesen el is játszaná. Ibsen drámája az egyik meghatározó színházi élmény volt számára. A Radnóti Színházban látta Takács Kati és Bálint András előadásában.
 • Nóra azért is meghatározó női karakter számára, mert az emberi kapcsolataiban, a szerelmi élettereiben sokszor Nóraként működik. Szerinte az egyik életfeladata az, hogy ettől megszabaduljon és úgy érzi, ez már sikerült. „Színészként az, amin túlvagyunk, bármikor megmutatható és előhívható.”
 • Egészen a főiskoláig nagyon sokat olvasott, utána elkapta a Színművészeti és csak versek meg darabok kerültek a kezébe. A középiskolában rossz diák volt, sok tantárgyat elhanyagolt, de az irodalmat nem.
 • A kötelezők közül A Pál utcai fiúk volt rá nagy hatással, azon sokat sírt, akkor érezte meg, milyen hatása tud lenni egy könyvnek.
 • Otthon nagy könyvtáruk volt. Az édesanyja a mai napig rengeteget olvas, kortársakat is. Tőle szokott tanácsot kérni, hogy mit kell elolvasni. „Büszkeség, hogy ilyen a mamám. De jó lenne, ha tudnék én is ilyen lenni.”
 • A Színművészeti nem adott általános, átfogó műveltséget, inkább egyfajta „szakmunkásképző” volt. Viszont nagyon nemes anyagokkal dolgoztak, sok drámaíró életművébe belemélyedtek a tanulás közben (pl.: Moliére, Ionesco, Beckett, Csehov).
 • Az olvasást az Egri csillagok szerettette meg vele. Szerinte az nagyon izgalmas, olyan sztori, amiért a Trónok harcát is nézzük. Van egy szerelmi történet az elején, aztán lehet izgulni. „Gyerekként izgalmas dolgokat kell olvasni.”
 • Volt egy Szabó Lőrinc-korszaka, amikor mindent elolvasott, ami vele kapcsolatos, teljes rajongással olvasta végig például a szerelmi levelezését.
 • Nyáron részt vett egy programon, ahol a Mészöly-Polcz levelezéséből kellett felolvasnia, ami annyira megmozgatta, hogy elkezdett Mészöly Miklós és Polcz Alaine könyveket keresni. „Engem a valóságosság érdekel.”
 • A színház és a kortárs irodalom kapcsolatáról Térey János Asztalizenéje jutott eszébe, amiben ő Delfin szerepét játssza. Mint mondta, Térey anno végigkísérte a próbafolyamatot, és rendkívül izgalmas volt, ahogyan elmesélte, miből gyúrta a darabban szereplő alakokat.
 • Szóba került Varró Dánieltől a Túl a Maszat-hegyen is, amely pedig egy misszió volt számára. A történet szerinte egyszerű, de úgy van elmesélve, olyan nyelvi leleményekkel, amit már 6-7 éveseknek is meg lehet mutatni színházban. „Nem szeretem, amikor a gyerekszínház hülyének nézi a gyerekeket.”
 • A beszélgetés végén a kislányáról, Hannáról is szó esett, aki most nyolcéves. Amióta megszületett, neki minden este olvasnak. Már tud olvasni egyedül is, de a szertartás megmaradt, minden este így kísérik aludni.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Grosan Cristina komfortosan érzi magát a többnyelvűségben

Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell című film rendezője és társ-forgatókönyvírója, a Margó Irodalmi Fesztivál art directora volt a legújabb Margó Extra vendége, aki a többnyelvűségről, a borítótervezésről és a legszebb magyar szóról is mesélt Ott Annának.

...
Nagy

Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Holnap kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. A zenei programok, gyerekprogramok és a külföldi szerzők könyvbemutatói után mutatjuk, milyen magyar szerzőkkel találkozhattok idén. 

...
Hírek

Magashegyi Underground és más zenei programok a Margón!

Jön az őszi Margó, ahol a következő programokkal várunk, ha zene és szöveg együtt is megmozgat.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága

A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bíró Szabolcs új regényében egy régi ismerős is színre lép Anjou Lajos király mellett

1342. Anjou Károly a halálos ágyán fekszik. A visegrádi udvar temetésre készül - és az új király, a mindössze tizenhat esztendős Anjou Lajos megkoronázására. Lajos ugyan sokat tanult az apja uralkodásából, ám ő alighogy trónra ül, azon nyomban háborút hirdet - legfőbb példaképei, Szent László és Nagy Sándor nyomdokain járva. Olvass bele Bíró Szabolcs új könyvébe!

...
Beleolvasó

Ali Smith könyvében karácsonykor régi családi konfliktusok kerülnek a felszínre

Tavaly az év legjobb könyvének választottuk Ali Smith Ősz című regényét, amelyet az első poszt-Brexit regényként szoktak jellemezni. (ITT írtunk róla, interjúnk az íróval pedig ITT olvasható). Most megérkezett az Évszak-kvartet következő része, a Tél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Amikor a vírusvadász mondja el, mit gondol a járványról, vakcináról, összefogásról és annak hiányáról

Barát József és Kemenesi Gábor tizenhárom héten át beszélgetett, arról, hogy 2020 egyes hónapjaiban hogyan alakultak a járvány eseményei, a tudósok milyen válaszokat dolgoztak ki, és hogy mire számíthatunk 2021 őszén. A beszélgetéseket a könyvben megelőzi Barát József egy-egy írása arról, mi zajlott a társadalmi kulisszák mögött, hogyan változott meg az élet azokban az országokban, ahová éppen megérkezett a járvány. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

...
Valuska László

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: A költözés (7.)