Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1929-ben szervezte meg először a Szép Magyar Könyv versenyt, majd 1952-től kezdve minden évben az Ünnepi Könyvhéten rendezett díjátadón hirdettik ki a győzteseket. Az MKKE és a különdíjak felajánlói a díjakkal a minőségi könyvkészítést és az abban közreműködő műszaki szerkesztők, illusztrátorok, képszerkesztők, tipográfusok, nyomdák munkáját ismerik el évről évre.

Az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez, így jelenleg 12 díjért indulnak versenybe a kiadók által nevezett kiadványok.

A Szép Magyar Könyv 2019 versenyre 56 hazai és határon túli magyar kiadó 109 könyve pályázott. A szakmai zsűri hat műnek, illetve alkotóközösségnek ítélte oda a Szép Magyar Könyv 2019 díjat, a különdíjak felajánlói pedig további hat könyv alkotóit díjazták.

Idén a Vörösmarty téri Ünnepi Könyvhét ugyan kétszer is elmaradt a járványveszély miatt, de a 2020. szeptember 17. és 20. között az online térbe áthelyezett 91. Ünnepi Könyvhétnek így is egyik legjelentősebb eseménye a verseny győzteseinek kihirdetése. Mutatjuk, kik kapják meg idén a díjat!

A zsűri

A zsűri elnöke: Wunderlich Péter nyomdai produkciós szakember, tipográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és a Magyar Tudományos Akadémia kutatója

A zsűri tagjai: Babucs Éva a Geopen könyvkiadó vezetője, az MKKE elnökség tagja, Benedek Barna festőművész, grafikus, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Dr. Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik szervezője, Valuska László a Könyves Magazin főszerkesztője, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója 

A Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottai: 

Gyermekkönyvek kategória

Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv (Scolar)

Ifjúsági kategória

Ezentúl lesz banán! (Tilos az Á Könyvek)

Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategória

Körner András: Költők a kabaréban (Corvina)

Könyvsorozatok kategória

Bajzáth Mária (szerk): Magyar Népmesekincstár-sorozat (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Szakkönyv kategória

Víg Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon (Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum)

Az Év Illusztrátora díj

Dragomán György: Jég c. könyvének illusztrátora, Turi Lilla (Magvető)

A köztársasági elnök különdíja

Boka László-Rózsafalvi Zsuzsanna: „Valaki útravált …” – az úton levő és kiútkereső Ady Endre (OSZK Kiadó és MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja

Jankovics Marcell: Trianon (Méry Ratio Kiadó)

A főpolgármester különdíja 

Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág (Corvina)

Tamás László-emlékdíj

Papolczy Péter – Szabó Lőrinc – William Shakespeare: Hogyne szeretnélek! (Tilos az Á Könyvek)

Az EMMI két különdíja az illusztrátoroknak

Sal Endre: Mi, magyarok (Libri Kiadó)
Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport)

A nyertes könyvekről bővebben ITT lehet olvasni. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Dragomán: Egy körmérkőzéses Könyvhét talán megkapta volna az engedélyt

Hétfőn derült ki, hogy már egészen biztosan elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét. Dragomán György a Facebookon reagált a bejelentésre.

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.