Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1929-ben szervezte meg először a Szép Magyar Könyv versenyt, majd 1952-től kezdve minden évben az Ünnepi Könyvhéten rendezett díjátadón hirdettik ki a győzteseket. Az MKKE és a különdíjak felajánlói a díjakkal a minőségi könyvkészítést és az abban közreműködő műszaki szerkesztők, illusztrátorok, képszerkesztők, tipográfusok, nyomdák munkáját ismerik el évről évre.

Az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez, így jelenleg 12 díjért indulnak versenybe a kiadók által nevezett kiadványok.

A Szép Magyar Könyv 2019 versenyre 56 hazai és határon túli magyar kiadó 109 könyve pályázott. A szakmai zsűri hat műnek, illetve alkotóközösségnek ítélte oda a Szép Magyar Könyv 2019 díjat, a különdíjak felajánlói pedig további hat könyv alkotóit díjazták.

Idén a Vörösmarty téri Ünnepi Könyvhét ugyan kétszer is elmaradt a járványveszély miatt, de a 2020. szeptember 17. és 20. között az online térbe áthelyezett 91. Ünnepi Könyvhétnek így is egyik legjelentősebb eseménye a verseny győzteseinek kihirdetése. Mutatjuk, kik kapják meg idén a díjat!

A zsűri

A zsűri elnöke: Wunderlich Péter nyomdai produkciós szakember, tipográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és a Magyar Tudományos Akadémia kutatója

A zsűri tagjai: Babucs Éva a Geopen könyvkiadó vezetője, az MKKE elnökség tagja, Benedek Barna festőművész, grafikus, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Dr. Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik szervezője, Valuska László a Könyves Magazin főszerkesztője, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója 

A Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottai: 

Gyermekkönyvek kategória

Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv (Scolar)

Ifjúsági kategória

Ezentúl lesz banán! (Tilos az Á Könyvek)

Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategória

Körner András: Költők a kabaréban (Corvina)

Könyvsorozatok kategória

Bajzáth Mária (szerk): Magyar Népmesekincstár-sorozat (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Szakkönyv kategória

Víg Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon (Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum)

Az Év Illusztrátora díj

Dragomán György: Jég c. könyvének illusztrátora, Turi Lilla (Magvető)

A köztársasági elnök különdíja

Boka László-Rózsafalvi Zsuzsanna: „Valaki útravált …” – az úton levő és kiútkereső Ady Endre (OSZK Kiadó és MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja

Jankovics Marcell: Trianon (Méry Ratio Kiadó)

A főpolgármester különdíja 

Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág (Corvina)

Tamás László-emlékdíj

Papolczy Péter – Szabó Lőrinc – William Shakespeare: Hogyne szeretnélek! (Tilos az Á Könyvek)

Az EMMI két különdíja az illusztrátoroknak

Sal Endre: Mi, magyarok (Libri Kiadó)
Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport)

A nyertes könyvekről bővebben ITT lehet olvasni. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Dragomán: Egy körmérkőzéses Könyvhét talán megkapta volna az engedélyt

Hétfőn derült ki, hogy már egészen biztosan elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét. Dragomán György a Facebookon reagált a bejelentésre.

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

Több mint tíz év után vállalt újra filmszerepet Sophia Loren, ráadásul rögtön egy kultkönyv adaptációjában. Az Előttem az életnek nem a netflixes az első feldolgozása, és lehet, hogy nem is a legjobb, de Loren és a Momo nevű árvát játszó Ibrahima Gueye kettőse miatt érdemes adni neki egy esélyt.

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

...
Kritika

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

Mi is lenne jobb olvasmány 2020-ban, mint egy sci-fi, amelyben egy rejtélyes vírus kezdi tizedelni az embereket, miközben közeleg a világvége? R. J. Hendon (Juhász Roland) új könyve, a Gyomláló teljesen eltalálta az idei év hangulatát.

...
Nagy

A Pilátusban akkor kezdődik az igazi dráma, amikor lehull az álarc

Szabó Magda Pilátusának hősei minden igyekezetük dacára nem találják az egymáshoz vezető érzelmi utat. A regényből tévéfilm készült, a rendezővel, Dombrovszky Lindával pedig az eredeti könyvről, a színészek kiválasztásáról és Szabó Magda debreceni kultuszáról is beszélgettünk.