Ők kapják idén a Szép Magyar Könyv díjat

Dragomán György Jég című könyvének illusztrátora, Turi Lilla lett az Év Illusztrátora, a legjobb könyvsorozat pedig a Magyar Népmesekincstár-sorozat lett. Kihirdették a Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottjait! 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 14. |

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1929-ben szervezte meg először a Szép Magyar Könyv versenyt, majd 1952-től kezdve minden évben az Ünnepi Könyvhéten rendezett díjátadón hirdettik ki a győzteseket. Az MKKE és a különdíjak felajánlói a díjakkal a minőségi könyvkészítést és az abban közreműködő műszaki szerkesztők, illusztrátorok, képszerkesztők, tipográfusok, nyomdák munkáját ismerik el évről évre.

Az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez, így jelenleg 12 díjért indulnak versenybe a kiadók által nevezett kiadványok.

A Szép Magyar Könyv 2019 versenyre 56 hazai és határon túli magyar kiadó 109 könyve pályázott. A szakmai zsűri hat műnek, illetve alkotóközösségnek ítélte oda a Szép Magyar Könyv 2019 díjat, a különdíjak felajánlói pedig további hat könyv alkotóit díjazták.

Idén a Vörösmarty téri Ünnepi Könyvhét ugyan kétszer is elmaradt a járványveszély miatt, de a 2020. szeptember 17. és 20. között az online térbe áthelyezett 91. Ünnepi Könyvhétnek így is egyik legjelentősebb eseménye a verseny győzteseinek kihirdetése. Mutatjuk, kik kapják meg idén a díjat!

A zsűri

A zsűri elnöke: Wunderlich Péter nyomdai produkciós szakember, tipográfus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és a Magyar Tudományos Akadémia kutatója

A zsűri tagjai: Babucs Éva a Geopen könyvkiadó vezetője, az MKKE elnökség tagja, Benedek Barna festőművész, grafikus, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Dr. Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik szervezője, Valuska László a Könyves Magazin főszerkesztője, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója 

A Szép Magyar Könyv verseny 2019-es díjazottai: 

Gyermekkönyvek kategória

Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv (Scolar)

Ifjúsági kategória

Ezentúl lesz banán! (Tilos az Á Könyvek)

Művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategória

Körner András: Költők a kabaréban (Corvina)

Könyvsorozatok kategória

Bajzáth Mária (szerk): Magyar Népmesekincstár-sorozat (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Szakkönyv kategória

Víg Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon (Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum)

Az Év Illusztrátora díj

Dragomán György: Jég c. könyvének illusztrátora, Turi Lilla (Magvető)

A köztársasági elnök különdíja

Boka László-Rózsafalvi Zsuzsanna: „Valaki útravált …” – az úton levő és kiútkereső Ady Endre (OSZK Kiadó és MMA Kiadó)

A miniszterelnök különdíja

Jankovics Marcell: Trianon (Méry Ratio Kiadó)

A főpolgármester különdíja 

Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág (Corvina)

Tamás László-emlékdíj

Papolczy Péter – Szabó Lőrinc – William Shakespeare: Hogyne szeretnélek! (Tilos az Á Könyvek)

Az EMMI két különdíja az illusztrátoroknak

Sal Endre: Mi, magyarok (Libri Kiadó)
Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport)

A nyertes könyvekről bővebben ITT lehet olvasni. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online lesz Könyvhét, mutatjuk az összes megjelenést!

A koronavírus-járvány miatt végül online térben rendezik meg a 91. Ünnepi Könyvhetet szepember 17-20- között. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ma közzétette a könyvhét teljes könyvjegyzékét. 

...
Hírek

Dragomán: Egy körmérkőzéses Könyvhét talán megkapta volna az engedélyt

Hétfőn derült ki, hogy már egészen biztosan elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét. Dragomán György a Facebookon reagált a bejelentésre.

...
Hírek

Elmarad a szeptemberre halasztott Könyvhét

Bár a koronavírus-járvány miatt szeptember közepére halasztották az Ünnepi Könyvhetet, most a jelek szerint az is elmarad.

A hét könyve
Kritika
Márquez èpp olyan mitikusan lèpett ki az èletből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet.