Kétmillió digitális könyvet nyomtatna ki a Google

.:wendy:. | 2009. szeptember 21. |

A rengeteg oldalról érkező támadások ellenére úgy tűnik, hogy a Google állja a sarat és kész bármi áron keresztülvinni könyvdigitalizálási projektjét, mind az Egyesült Államokban és mind Európában uralni kívánja a digitális könyvpiacot.

A Google-féle Könyvmegállapodás sikere most mégis megtorpanni látszik egy csöppet, mert az amerikai Igazságügyi Minisztérium hivatalosan is az ellenzők pártjára állt. A minisztérium - és így kvázi az amerikai kormány szerint is aggályosak a megállapodás körüli jogi feltételek, ezért további részletes tárgyalásokra van szükség a kiadók, a szerzők és a Google között, így újra késhet a végleges megállapodás megszületése. A kőkemény elutasítókkal szemben viszont a minisztérium kiemelte a megállapodás pozitív oldalait és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások során sikerül olyan megállapodást kötni, amellyel ezek a jó dolgok - sok millió régi, ritka könyv újra elérhetővé lesz - megvalósulhatnak. A Google és szövetségesei végső soron üdvözölték a minisztérium állásfoglalását, ígéretet tettek arra, hogy átgondolják a kifogásokat és ők is tárgyalásokat sürgetnek.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium döntése mellett történt még egy igen fontos esemény a könyvdigitalizálási "harcban": a Google megállapodást kötött az Espresso Book Machine forgalmazóival, az On Demand nevű céggel, amelynek értelmében akár kétmillió régi, nyomtatásban már nem megtalálható, szabad szerzői jogú könyv kelhet új életre. Az Espresso Book Machine egy olyan mini-nyomda, amely egymaga végzi el néhány perc alatt egy könyv kinyomtatásával és bekötésével járó teljes munkát. Egyelőre két millió könyvről van "csak" szó, ám, ha egyszer megszületik a Könyvmegállapodás, nemcsak ezek a régi könyvek, hanem rengeteg, homályos szerzői joggal rendelkező, vagy a kiadó által engedélyezett régi könyv kerülhet nyomtatásba.


Ilyen volt az Espresso Book Machine a Londoni Könyvvásáron


Ott kötötte a könyvet a szemünk láttára


Íme a kinyomtatott könyv, címe Joya
 

Egy Espresso Book Machine ára most 85 ezer angol font. Nincs még belőle sok szerte a világon, ám a Google színre lépésével megsokszorozódhat a számuk. A Londoni Könyvvásáron volt szerencsénk élőben megnézni, hogyan is működik egy ilyen szerkezet: a könyv kinyomtatása tényleg öt perc, kis ablakon lehet követni az egész folyamatot, a lapok leválogatását, a nyomatatást, a lapok vágását, kötését és végül kézbe foghattuk a még meleg, nyomdaszagú friss példányt. Igaz, hogy nem a legjobb minőségű könyvről van szó, de az Espresso gyártói szerint itt a gyorsaság és az egyedi/egyéni nyomtatás hatalmas lehetősére kell figyelni. Arra, hogy ennek a szerkezetnek a segítségével akár limitált, akár nagyobb példányszámban (ez a megrendelőtől függ) ténylegesen újra életre kelhetnek könyvritkaságok, csak nehezen beszerezhető szakkönyvek. A Google-könyvek a tervek szerint nyolc fontba fognak kerülni (sokkal kevesebbe mint egy hagyományos könyv), amelyből egy font illeti a Google-t, egy pedig az On Demand-ot, ami elvileg nonprofit célokra fogja használni ezt az összeget.

"Azért indítottuk a Google könyvkereső szolgáltatását, mert meggyőződésünk, hogy bárkinek, bárhol és bármikor meg kell, hogy legyen a lehetősége arra, hogy felfedezze a törtélem és a kultúra remekműveit. Ugyanakkor tudjuk, hogy a digitális könyvek olvasása bár nagyon élvezetes tevékenység, mégis van, hogy az olvasóknak szükségük van a kézzelfogható műre, a könyvre magára" - mondta a Google Books termékmenedzsere, Brandon Badger. Lehet ezt a döntést visszalépésnek elkönyvelni, hiszen a digitális könyvpiac pont, hogy a nyomtatással járó horribilis összegektől való megszabadulás forradalmát hirdeti, ám a Google-nél pontosan tudják, hogy az emberek sosem fognak lemondani a könyvekről, a könyv mint tárgy szeretete örök, és bár egyelőre szerényebb minőségben - ám a klasszisokkal olcsóbban mint a nagyok -, de készek kiszolgálni ezt az igényt is.

Korábbi sok-sok cikkünk a témában:

A Google tovább küzd monopolhelyzetéért Európában is

Az Amazon a bíróságon támadja a Google-t

Újabb támadások a Google könyvmegállapodása ellen

A digitális könyvtárak jövője

A német kiadók szerint a Google világuralomra tör

Kártérítést fizet a Google

Az EU Parlament dönt, hogy törvényt sért-e a Google

Hétmilliós könyvtárát mobilra viszi a Google

Végre három perc alatt nyomtathatunk ki egy regényt