Hírek 2008

A német kiadók szerint a Google világuralomra tör

.:wendy:. | 2008. október 31. |

A Google világuralmi terveinek ismertetése előtt emlékeztetnénk, hogy Halloween van, éppen ezért mindenki csinálja meg gyorsan ezt a tesztet, amelyből megtudhatjátok, mennyire ismeritek az angolszász mesék és drámák boszorkányait.


                                                    fotó:Guardian

Nagy jelentőséggel bíró, 125 millió dolláros szerződés jött létre a Google és az amerikai kiadói szektor között (Authors Guild and the Association of American Publishers), amely biztosítja, hogy a Google digitális könyvek millióit tegye elérhetővé a weben. Természetesen, ezt nem ingyen adják a kiadók, komoly pénzeket fizet a Google nekik és a szerzőknek.

A létrejött megállapodás két éves tárgyalási sorozat után született meg és az amerikai szövetségi bíróság is jóváhagyta a döntést. Ezáltal magánszemélyek és cégek is hozzájuthatnak olyan könyvekhez, amelyek már nincsenek forgalomban, továbbá a közkönyvtárakban ingyenesen olvashatók lesznek ezek a kötetek, továbbá 20 százalékukat az egyéni felhasználók is olvashatják majd saját gélpeiken. Azok a könyvek, amelyek még forgalomban vannak, csak a kiadók és az alkotók engedélyével lesznek olvashatók. A világ többi részén a szövegeknek csak rövid részletei lesznek láthatók.

A Google reményei szerint hasonló megállapodásokat tud kötni Európában és Ázsiában is, de az egyik legnagyobb piaccal rendelkező Németország kiadói igencsak ellenkeznek: "Ez nem más mint a trójai faló: a Google valójában világuralomra tör, kézben akarja tartani a világ tudását és a kultúrát" - mondta Alexander Skipis, a német kiadók szervezetének  (Boersenverein) igazgatója. A szervezet létrehozta a Libreka nevű fizetős könyvkereső és on-line olvasórendszert.