Hírek google 2009

Az Európai Parlament dönt, hogy törvényt sért-e a Google

.:wendy:. | 2009. május 29. |

Az Európai Parlament is foglalkozik már azzal az üggyel, amelyben a német kiadók támadást indítottak a Google Könyvkereső szolgáltatása ellen. Az eredetileg csak a kiadók által indított Google elleni német lobbi később kormányszintre jutott: a német kormány közleményben bírálta a Google-t, mert az erőfölényével háttérbe szorítja a többi digitális könyvtár-projektet, például az Europeanát, az EU online könyvtárát, amely indulása után a hatalmas érdeklődés miatt összeomlott, ám mostanra már elérhető, magyarul is. Az ügy most került az Európai Parlament elé.
A németek szerint a Google nemcsak kiszorítja az összes többi versenytársat, hanem meg is sérti az európai szerzői jogi törvényeket, hiszen a Google Book Search indulásakor a jogtulajdonosok engedélye nélkül tett elérhetővé rengeteg művet. Reményeik szerint az Európai Parlament felül fogja vizsgálni a Google februári kártérítési akcióját is.

A Google szóvívője nyilatkozatában kifejtette, hogy a cég kész mindenfajta tárgyalásra, valamint örömmel látnak mindenfajta digitalizációs törekvést, amely a társadalom szabad hozzáférését teszi lehetővé a kulturális javakhoz és ezáltal gazdagítja a kultúrát.