Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

Miért határozza el valaki, hogy boldogtalan lesz? Miért licitálunk egymásra a közösségi média felületein? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fejtegetett Háy János és Valuska László a Boldog boldogtalan című könyv bemutatóján.

Fotók: Kováts Zsófi és Posztós János

Rátkai Zsófi | 2024. május 29. |

A Margó szombat esti programján először az derült ki Háy János új regényéről (olvass bele!), hogy nem klasszikus a felépítése. Már az első mondata is rendhagyó: e szerint az egyik női szereplő elhatározza, hogy boldogtalan lesz. A könyv további érdekessége, hogy felsorolhatatlanul sokféle figurája van, akiknek mindegyike boldogtalan – a regény pedig cikázik közöttük. „A” szereplőről ugrunk „B”-re, aztán „C” szereplőre, majd esetleg újra vissza „A”-ra. Háy János elmondta, a regény felépítése a gondolkodásunkat tükrözi, és azt a sémát követi, hogy az elbeszélő, aki egy író, különböző sorsokat ír le: 

„én vagyok a főhőse a regénynek, holott én nem szerepelek benne”.

Szerinte a szövegnek humorosnak kell lennie, ezért tudatosan egyre viccesebbé vált az író figurája, kihasználva, hogy a szerző az elbeszélő testébe bújva bármilyen közéleti témán tréfálkozhatott. 

HÁY JÁNOS
Boldog boldogtalan
Európa, 2024, 458 oldal
-

Ahogy Valuska László látja, a könyv próbálja leleplezni, hogy olyan hazugságban élünk megszületésünk pillanatától kezdve, hogy boldognak kell lenni. Háy János a könyv első mondatára utalva rámutatott, hogy igen intenzív társadalmi elvárások vesznek minket körül, amelyeknek része a boldogságmánia is. Véleménye szerint ránk van erőltetve a boldogság.

„Szabad akaratból válunk rabszolgájává az aktuális társadalmaknak, mert állandóan elvárásoknak próbálunk eleget tenni.”

Hangsúlyozta, a külső behatások vágyakat ébresztenek bennünk, a reklámszakma pedig ki is aknázza ezt. Rájöttek, hogy nem elég a szükségleteket kielégíteni, hanem a dolgok iránti vágyat kell felébreszteni az emberekben, akik aztán észrevétlenül ennek a vágynak, ennek a boldogságkeresésnek szentelik az egész életüket. 

Azzal, hogy a nő az első mondatban elhatározza, hogy boldogtalan lesz, ennek az elvárásrendszernek a súlyát teszi le. 

Boldogtalanság nélkül nincs öröm se

A boldogtalanságot ugyanakkor Háy nagyon fontosnak, az élet elengedhetetlen kellékének tartja, ami nélkül boldogság és öröm sem létezik:

„a boldogtalanság teremti meg a lehetőséget, hogy örüljünk is”.

Szerinte a közösségi médiában látható állandó vetélkedés, egymásra licitálás is azt támasztja alá, hogy a modern kapitalizmus kizsigerel minket.

A 19. századi regénnyel ellentétben, amikor az ok-okozati összefüggések alapján lineáris szerkezetet épített fel egy író a könyvében, a Boldog boldogtalan szereplőivel teljesen esetlegesen történnek a dolgok. Van, aki a saját döntése miatt kerül rossz helyzetbe, mások külső körülmény, például egy betegség miatt. Háy hozzátette, ma már bizonyosak lehetünk benne, hogy a primer logika nem mindig működik, nem feltétlenül következik egy dologból a másik. Az életben az összes következtetésünk retrospektív, előre nézve kiszámíthatatlanok az események. A szerző ezt a gondolkodást kísérelte meg belevinni az irodalomba. 

-

Legyenek érzelmek

Izgalmas dilemma került szóba egy másik regénybeli idézettel kapcsolatban, mely szerint a hatvanas években a nyelvközpontú próza megjelenésével felszámolódott az érzelem. Valuska Lászlót az érdekelte, hogy olvasóként szükségünk van-e érzelmekre, és ha igen, programszerűen hogyan lehet visszaírni ezeket az irodalomba.  

Háy János szerint a hetvenes évek nyelvkritikai prózája jelentős időszak volt, jó szövegek születtek, amelyeknél igaz volt, hogy a mondat mély tartalma fontos. 

Előtte a regények többsége dramaturgiai regény volt, ezek elmondták, mi történt, így a mondataiknak nem volt súlya. 

Hátrányt jelentett viszont a korra jellemző irónia, ami Háy János szerint megakadályozza az embert abban, hogy teljességgel azonosulni tudjon a világgal, ami a regényben megjelenik. Hangsúlyozta, hogy programszerűen nem tud hozzányúlni semmihez, de már fiatalon is fontos volt neki, hogy egy szövegben legyenek érzelmi erők. Irónia helyett pedig vicceket tett a szövegbe.

-

Elhangzott, hogy a regénynek nagyon fontos része, hogy az író-elbeszélő min megy keresztül, amikor döntéseket kell hozni karakterekről, és arról, mit és hogyan beszél el. A kérdésre, hogy ebben vajon mennyi a játék és mennyi valójában az írói vívódás, a szerző azzal válaszolt, hogy a kockáról-kockára felépülő könyv egy része valóban csak játék és egyfajta távolságtartás jellemzi, ugyanakkor nem tudja függetleníteni magától.      

„Az érzelmeink nem kioperálhatók a világ életéből, hál’ Istennek, és ha néha vesztésre is állnak, nem lehet őket megszüntetni.” 

Háy az önérzetet is nagyon fontosnak tartja az írásban, mert szerinte vállalni kell a döntés meghozatalát és annak következményeit. Szerzői oldalról nagyon komoly problémának tartja, ha az író önérzet hiányában alkot, mert az irodalom nem demokratikus, egy szövegbe annak a mondatnak kell belekerülnie, ami oda illik és nem annak, amire a legtöbb szavazat érkezik. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

A Sántakutya a meghitt hangulatú beszélgetések programja volt, ahol Margó-díjas szerzők meséltek anyaságról, félelmekről, megfelelési kényszerről és sokkról, de szóba került Párizs és egy papírtáskában ottfelejtett díj is. 

...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

A Tavaszi Margó pénteki és szombati napján a valóság és a fikció viszonya több írónál felmerült, Szentesi Éva teltházas könyvbemutatóján pedig legbensőbb énünk megismerése is szóba került.

...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Listák&könyvek
...
Nagy

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

...
Gyerekirodalom

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Szerzőink

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Podcastok
...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Podcast

Litkai Gergely: Tízmillió faj segít túlélnünk, ha megtanulunk együttműködni velük / Az élet szövete 

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt?