Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust
Litkai Gergely

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust // Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás

litkai_gergely pogátsa_zoltán fenntartható fejlődés fenntartható_gazdaság nemnövekedés klímaváltozás zöld közgazdaságtan gazdaság

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

A Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás azzal foglalkozik, hogy ha a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer fenntarthatatlan, akkor milyen lenne egy valóban fenntartható berendezkedés, egyáltalán el lehet-e jutni hozzá. Ennek kapcsán a kötet foglalkozik a fenntarthatósághoz szükséges életmóddal, technológiával és annak finanszírozásával, továbbá a szerző tárgyal olyan témákat, mint a globális túlnépesedés, hogy újraelosztási kérdés-e a klímaválság, és hogy milyen összeomlások várhatók, ha nem változtatunk.

Pogátsa Zoltán
Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás
Kossuth, 2023, 320 oldal
-

A beszélgetés során szóba került, hogy a klímaváltozás hogyan és miért robbant be egy olyan migrációs válságot, aminek a 2015-ös még csak enyhe előszele volt. Növekvést igénylő kapitalista rendszerben élünk, aminek van anyagfelhasználása, szemetet termel, talajerózióval és fajpusztulással jár. Ahhoz, hogy sikerüljön a felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartani, ahhoz évről évre körülbelül 7 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást (ez a Covid karanténidőszaka alatt öt százalék volt). Ha ez nem sikerül (márpedig a tények nem arra utalnak, hogy fog), akkor még drasztikusabb beavatkozásra lesz szükség.

Pogátsa azt is elmondta, miért tartja nagyon problémásnak, amikor a zöldek az egyént hibáztatják a nagy rendszerek rossz működéséért. Szerinte egy kapitalista vállalat sem tudja ezt megoldani, mert nem erre lett kitalálva, így az egyetlen, ami tehet valamit, az az állam. Világállam viszont nincs, az ENSZ nem tekinthető annak, az egyes országok felelőssége, hogy mit tesznek meg és mit nem. 

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?
Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?
Tovább olvasok

De hogyan lehet nem növekedni? Pogátsa szerint le kell állítani a népességnövekedést (nálunk, a fejlett világban inkább a fogyasztás csökkentése a probléma), az energiafelhasználást pedig csökkenteni (például újraszigetelni az épületeket), és ténylegesen le kell cserélni a fosszilis energiaforrásokat fenntartható verziókra, valamint a GDP-mutatót sem szabad tovább növelni (ugyanakkor egy kis teret kell adnunk a fejletlen országoknak). A közgazdász azt is elmagyarázta, miért van a jelenlegi gazdasági rendszerbe ennyire megkerülhetetlenül belekódolva a növekedési kényszer.

És hogy mit kellene mérni a gazdasági növekedés helyett, ami valóban a jólétünket jelzi? A javak és erőforrások eloszlását, a társadalmi igazságosságot, az üvegházhatású gázok csökkenését (Magyarországon ez az elmúlt évtizedben nő, az eloszlásunk pedig nagyon igazságtalan, véli Pogátsa).

A Bookline Zöld podcastjában természetesen olvasunk: mindent, ami a könyvekből megérthető az ember és a környezet viszonyáról és a jövő lehetséges forgatókönyveiről, amelyeket mi is alakítunk.

A podcastot meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen is.

A sorozat további részei:

#0: MULTIDOLGOZÓKÉNT MINDEN BŰNT ELKÖVETTEM / Litkai Gergely
#1: HOGYAN OLVADUNK EL 2050-IG? / A Jövő minisztériuma
#2: NEM AZ ÉLVEZETKERESÉST KELL KIMAXOLNI / Fenntartható hedonizmus
#3: Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
#4: Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt? / A jövő neve élet?
#5: Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története
#6: Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén
#7: Litkai Gergely: Tízmillió faj segít túlélnünk, ha megtanulunk együttműködni velük / Az élet szövete   
#8: Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?