Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!
Litkai Gergely

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

Míg az előző adásban a megjavításról volt szó és filozofikus, szociálpszichológiai megközelítésben elemezték az eldobható társadalmat, most sokkal gyakorlatiasabb módon próbál Litkai Gergely és vendége, Szebenyi Péter tippeket adni ahhoz, hogyan változtathatunk hatékonyan azon, hogy mi kerül a szemetesünkbe. A beszélgetés kiindulópontja Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyve, amibe itt beleolvashatsz.

Ahogy még nem gondoltál a szemetesedre

A hulladék szimbolizálja talán a legjobban életünk fenntarthatatlanságát: több köbméternyi anyag, amit sok energiával juttatunk el abba az állapotba, amiben létezik. Hazavisszük, majd akár pár perc alatt máris a kukában végzi, pusztítva ezzel a környezetet, pazarolva véges erőforrásainkat, és sokszor egészségügyi kockázatoknak téve ki magunkat.

TÓTH ANDI
Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre
Lelkesedés-Tanulás-Szabadság, 2019, 312 oldal
-

Ha valóban változtatni akarunk az életmódunkon, a hulladék jó optika vagy tükör ahhoz, hogy szembenézzünk azzal, mit csinálunk rosszul. Az anyagot például már nem egy végtelen körforgás részeként kezeljük, hanem kitermeljük, nagyon rövid ideig használjuk, majd eldobjuk. Borítsd ki a szemetesed és nézd most ilyen szemmel: mit találsz benne, ami arra utal, hogy máshogy is csinálhatnád?

Amiről a podcastban szó lesz

Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről és a hulladékmentes élet előnyeiről, valamint kihívásairól beszélget Szebenyi Péterrel, a Klímapolitikai Intézet munkatársával, környezetvédelmi influenszerrel Litkai Gergely. Szóba kerül többek között, hogyan tudjuk kikerülni a felesleges hulladékot, és mennyiben befolyásolja a lehetőségeinket a környezetünk? Mit kell végiggondolni például élelmiszerbiztonsági szempontból? Miért és hogyan célszerű vigyázni a használt dolgainkra? Mit jelent a tervezett elavulás? Mire figyeljünk a komposztálásnál? És mit kéne átgondolunk az ajándékozási szokásainkról?

Így tehetsz azért, hogy kevesebb szemét kerüljön a környezetbe
Így tehetsz azért, hogy kevesebb szemét kerüljön a környezetbe

Tóth Andi „zéró hulladék” aktivista tanácsaival te is csökkentheted a szemét mennyiségét. Olvass bele a kötetbe, amiről Litkai Gergely beszélget következő podcastjában!

Tovább olvasok

A podcastot meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen.

A Bookline Zöld podcastjában természetesen olvasunk: mindent, ami a könyvekből megérthető az ember és a környezet viszonyáról és a jövő lehetséges forgatókönyveiről, amelyeket mi is alakítunk.

A sorozat további részei:

#0: MULTIDOLGOZÓKÉNT MINDEN BŰNT ELKÖVETTEM / Litkai Gergely
#1: HOGYAN OLVADUNK EL 2050-IG? / A Jövő minisztériuma
#2: NEM AZ ÉLVEZETKERESÉST KELL KIMAXOLNI / Fenntartható hedonizmus
#3: Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
#4: Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt? / A jövő neve élet?
#5: Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története
#6: Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén
#7: Litkai Gergely: Tízmillió faj segít túlélnünk, ha megtanulunk együttműködni velük / Az élet szövete 
#8: Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?
#9: Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust // Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás
#10: Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair