Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált – írtuk az Athenaeum Kiadó tájékoztatására hivatkozva a héten. A szerző egy interjúban elmondta, hogy a kíváncsiság hajtotta, és a mesekönyv története is indokolta, hogy új utakat keressenek: „A Szív és Lélek arról is szól, mennyire hasznos tud lenni, ha valaki innovatív. Ha elhagyja a szokványost”. Földi Andrea Szép Magyar Könyv-díjas tervezőgrafikus-művész, az Athenaeum Kiadó művészeti vezetője a vele készült interjúban elmondta, hogy csak eszközként használta a mesterséges intelligenciát ebben a kísérleti projektben, de elmesélte azt is, hogyan jött az ötlet, és milyen kihívások elé állította az AI munka közben.

Könyves Magazin | 2023. május 25. |

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy Vámos Miklós Szív és Lélek című mesekönyvét mesterséges intelligencia felhasználásával illusztrálod?

Előzetesen az volt a szándékom, hogy én illusztrálom a könyvet. Majd amikor először olvastam Miklós kéziratát (2022 telén), egyből tudtam, hogy a mesterséges intelligencia felé szeretnék fordulni. Ebben az időszakban naponta jöttek ki újabb és újabb hírek arról, hogyan fejlődik, és mennyire sok mindenre lehet használni az olyan programokat, mint a chatGPT vagy a Midjourney.

Azt gondoltam: ezt ki kell próbálni! 

A szerzőben pedig partnerre találtam. Miklós szereti a komplex gondolkodást, amikor egy könyvben egymásra utalnak a képi, nyelvi, gondolati elemek. A Szív és Lélek olyan mesekönyv, ami kicsit a technikai újításokról is szól. Nanorobotok a főszereplők, akik embereket gyógyítanak. Az orvostechnikai innovációk és az AI fejlődése nagyon hasonló témakörök. Ezért döntöttünk a szoftver használata mellett. Hiszek abban, hogy a technikai újítások jók, de tudni kell őket használni. 

Sokan azt gondolják, hogy a mesterséges intelligencia előbb-utóbb háttérbe szorítja a kreatív szakembereket – például az illusztrátorokat is. Erről mi a véleményed? 

A kreatív szakemberek a kreativitásukat használják.

Nekem az a legnagyobb kihívás, hogy kitaláljam, mi támogatja leginkább vizuálisan az adott témát.

A grafikusok először fejben terveznek. Hogy hogyan valósítjuk meg, már tulajdonképpen másodlagos. Sok grafikus használ például stock bázist, nem magunk fotózunk. A betűtípust sem mindig mi tervezzük a könyvekhez vagy a marketinganyagokhoz.  

Emlékszem, néhány éve még szakmán belül sem tartották sokra azokat az illusztrátorokat, akik nem papíron dolgoztak, hanem digitális rajztáblán. Ők elkezdték használni a technika adta lehetőségeket, és nekik volt igazuk – ez ma már egy bevett munkamódszer. Úgy érzem, most is valami hasonlóról van szó. Az emberi kreativitást nem pótolja gép. A mesterséges intelligencia egy eszköz. Egy olyan irány, amely segítségünkre lehet – ha jól használjuk – a kreatív munkánk során. 

-

Földi Andrea

Mi ennek a jogi szabályozó háttere? Mindennek utánajártatok a kiadóban? 

Más jogszabály vonatkozik a mesterséges intelligenciával támogatott emberi alkotásra és a mesterséges intelligencia által önállóan létrehozott alkotásra. Itt az elsőről van szó. Olyan művészi alkotásról, amely emberi intellektuális erőfeszítés eredménye, stílusválasztás, grafikai tervek készítése és utómunka kapcsolódik hozzá. Egy grafikussal ugyanúgy szerződni kell ilyenkor, hiszen

ő csak eszközként használta a mesterséges intelligenciát.

Ugyanúgy, mint bármelyik grafikusi szoftvert. Fontos, hogy a kiadó vállalja és megjelenítse a könyvön, hogy mesterséges intelligencia bevonásával készültek az illusztrációk. 

Milyen volt az „együttműködés” az AI-vel?  

Őszintén mondom, volt olyan pont a Szív és Lélek illusztrálásakor, amikor fel akartam adni. Azt gondoltam, sokkal gyorsabb lenne, ha én rajzolnám. Ha fognám a digitális táblát vagy ecsetet és papírt, és egyszerűen megcsinálnám, amit látni akarok. De mivel a koncepció része, hogy mesterséges intelligenciával dolgozunk együtt, ezért nem adhattam fel! És nagyon jó érzés, hogy kitartottunk. Szerintem igazán szép a végeredmény. De a többi könyvnél természetesen maradunk a hagyományos illusztrálásnál. 

Hogyan képzeljük el a munkafolyamatot? Mik az előnyei és mik a hátrányai egy efféle könyvillusztrálásnak? 

A Midjourney nevű mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftver tényleg egy szuper program. Nem létező fotókat ollóz össze, hanem képes olyan tartalmakat is előállítani, amik a valóságban nem is léteznek. Ráadásul rengeteg stílust ismer, ez az egyik legnagyobb előnye. Míg nekem komoly kutatómunka az, hogy megismerjek és alkalmazni tudjak egy stílust, addig ez a Mindjourneynek csupán egy parancssor. De ez, valljuk be, mégiscsak alkalmazott művészet.

Kell az ember, aki kitalálja, hogy mit akar látni. 

Míg általában egyedül dolgozom egy könyvön, addig itt Kiss Viktor kollégámmal (programozó, AI hobbista) ketten vettünk részt az illusztrálásban. Sok esetben tucatnyiszor kellett ugyanazt a szöveges parancssort megadnunk, hogy megfelelő végeredményt kapjunk. Ráadásul a szoftver nem képes ugyanazokat a karaktereket (egy orvost, egy kislányt, nagypapát) képről-képre ugyanolyan formában megjeleníteni. Ezért nekem minden egyes AI által generált illusztrációba bele kellett nyúlnom. Nagyon sok utómunkát végeztem, mire „helyre tettem” a megfelelő karaktereket. Ha én illusztráltam volna, ez nem okozott volna problémát. Elsőre apró részletnek tűnik, de nagyon fontos, hogy például minden illusztráción ugyanúgy hordja a szemüvegét az orvos és ugyanott kopaszodjon. Sőt, az sem hátrány, ha borítón szereplő kislány a belső illusztrációkon is szőke és kék szemű… 

-

Elképzelhető, hogy pár év múlva a mesterséges intelligencia átveszi az illusztrátorok munkáját? 

A technikai fejlődés megállíthatatlan. Azt gondolom, ezzel élnünk kell, muszáj a javunkra fordítani! Az AI majd segítségünkre lesz a megvalósításban, de az eredetiség, a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság. Vámos Miklós mesekönyve erről is szól. Az orvostechnológia fejlődik, mikroszkópikus robotokat használ gyógyításra – mégis szükség van orvosokra! Szívre és Lélekre.

Az interjúért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Podcast

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

A Könyves Magazin legújabb podcastjében a mesterséges intelligencia és a könyvpiac kapcsolódási pontjait kutatjuk, a beszélgetés legviccesebb részei viszont azok, amikor megismerhetjük a ChatGPT válaszait a legfontosabb magyar regényről vagy a legnépszerűbb magyar versről.

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

A spanyol aranykor egyik legnagyobb szerzőjének eddig ismeretlen színművét azonosították Madridban. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segítségével várhatóak még ilyen izgalmas felfedezések.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

Hírek
...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Eszeveszett szerelem változtatta meg az életét

...
Hírek

Salman Rushdie ezt az álmot látta két nappal a merénylete előtt

...
Szórakozás

Így énekel Timothée Chalamet az új Dylan-életrajzi filmben (videó)

...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Hírek

Sophie Kinsella a rák egyik legagresszívabb formájával küzd

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának