Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Jelenetek egy házasságból!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Jelenetek egy házasságból!

Nagy sikerrel fut az HBO GO-n az Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című klasszikusán alapuló hat részes minisorozat, amiről korábban ebben a cikkünkben írtunk. A svéd szerző 1973-ban írta meg a történetet, amely egy házasság felbomlását meséli el, most pedig Hagai Levi rendezésében láthatjuk a még mindig aktuális történetet, néhány csavarral és új, modernebb köntösbe öltöztetve. A Jelenetek egy házasságból egy olyan kapcsolatot mutat be, ahol a felek sem  egymással, sem egymás nélkül nem tudnak élni. Miközben betekintést nyerhetünk Mira és Jonathan kapcsolatába, olyan társadalmi témák is reflektorfénybe kerülnek, mint, hogy lehetünk-e életünk végéig hűségesek, milyen, ha felcserélődnek a megszokott férfi-női szerepek, de arról is szó esik, hogy mi történik akkor, ha felbukkan egy harmadik fél. Most hat olyan könyvet mutatunk, amely a szerelem örökérvényűségéről, monogámiáról, elengedésről és önmagunk újradefiniálásáról szól.  

Simon Eszter | 2021. november 25. |

Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Per Petterson
Férfiak az én helyzetemben
Ford.: Pap Vera-Ágnes, Scolar, 2020, 304 oldal
Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

A norvég író regénye - amely tavaly a hét könyve volt nálunk - egy olyan férfiról szól, akit húsz évnyi házasság után egy nap elhagy a felesége, és magával viszi három lányukat. A történet 1992 szeptemberében kezdődik, amikor a harmincnyolc éves Arvid Jansent egy reggel váratlanul felhívja volt felesége, Truid, akivel akkor már egy éve különváltak, és a nő segítséget kér Arvidtól. A  regény ugrál az időben, és Arvid múltbéli visszaemlékezéseiből áll össze a kép. A férfi állandó és kényszeres önvizsgálatából bontakozik ki a cselekmény, és egy olyan elveszett ember képe jelenik meg az olvasó előtt, aki minden lépését analizálja. Az összeomlás csúcspontja, amikor Arvid legnagyobb lánya egy napon közli vele, hogy véget vetnek a hétvégi látogatásoknak. A Férfiak az én helyzetemben érzelmi cunamiként árad az olvasóra, Arvid lelkivilága pedig remekül harmonizál a rideg, ködös norvég tájjal, amiben az alkohol, az egyéjszakás kalandok és a könyvek jelentik számára a melegséget. Tanulságos történet olyan férfiaknak, akik azt a mintát látták, hogy a fiúknak nem szabad sírni. 

Ilyen a válás utáni év egy férfi szemével
Ilyen a válás utáni év egy férfi szemével

Szinte minden élethelyzetnek és sokféle fájdalomnak van irodalmi lenyomata, a Férfiak az én helyzetemben a válás és a vele járó gyász regénye. A norvég Per Petterson 2018-as szövege (magyarul most jelent meg Pap Vera-Ágnes fordításában) egy férfi szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. A regény egy élet darabokra hullásának melankolikus emlékirata, lágy és áttetsző, mégis könyörtelen szöveg, mely egy befelé forduló ember zavarodottságát és ürességét teszi láthatóvá. A hét könyve egy olyan ember története, aki inkább kívülálló megfigyelő, mint résztvevő nem csak a világban, de saját életében is.

Tovább olvasok

Billy O'Callaghan: Szerelmem, Coney Island

Billy O'Callaghan
Szerelmem, Coney Island
Ford.: Pék Zoltán, Jelenkor, 2021, 268 oldal
Billy O'Callaghan: Szerelmem, Coney Island

O'Callaghan 2019-es regényét eddig már nyolc nyelvre fordították le, idén pedig magyarul is megjelent. Az ír szerző kötete 2020-ban felkerült a Royal Society of Literature Encore-díj rövidlistájára is, amelyet a legjobb második regényért osztanak ki. A kötet egyetlen nap eseményeit meséli el, amikor Caitlin és Michael szokásos titkos találkájukra mennek Coney Islandre. Mindketten házasok, de huszonöt éve tartó viszonyukról egyikük sem tudott lemondani, azonban egy fagyos januári napon az élet mégis válaszút elé állítja őket. Kiderül, hogy a férfi felesége halálos beteg, Caitlin férjét pedig egy távoli városba szólítja a munkája. A Szerelmem, Coney Island egy szívszorító történet szerelemről, elválásról, az élet és halál kérdéséről, miközben O'Callaghan gyönyörű lírai mondatokkal festi elénk a fagyos januári szigetet. A szereplők visszaemlékezéseiből fény derül gyerekkori traumáikra is, amelyek sok mindenre magyarázatot adnak. 

Cserna-Szabó András - Extra dry

CSERNA-SZABÓ ANDRÁS
Extra Dry
Helikon, 2020, 340 oldal
Cserna-Szabó András: Extra Dry

Cserna-Szabó András regénye - amely szintén a hét könyve volt nálunk - egy diszfunkcionális család történetét meséli el, miközben arra a kérdésre is választ keres, hogy hol húzódik a határ a normalitás és az őrültség között. András és Erika házassága tönkremegy, mivel a nő úgy érzi, több ingerre és élményre van szüksége, ezeket pedig András mellett nem kaphatja meg. A dühös hangvételű regény két hét alatt játszódik, minden fejezetben más-más szereplő szemszögét ismerhetjük meg, így betekintést nyerhetünk az após, Ignác életébe is. A kötet erős kritikát fogalmaz meg a társadalmi elvárásokkal szemben, András karakterében pedig olykor könnyen magunkra ismerhetünk. 

A 2020-as Margón készült beszélgetést Cserna-Szabó Andrással itt nézhetitek vissza. Az író így mesélt a regényről: „Ez egy extra száraz történet, fanyar, savanykás, nem biztos, hogy mindenkinek beveszi a gyomra.” 

David Nicholls: Mi

David Nicholls
Mi
Ford.: Neset Adrienn, Európa, 2020, 505 oldal
David Nicholls: Mi

Nicholls regénye - amely 2014-ben felkerült a Booker hosszú listájára - is arra keresi a választ, hogy mi tart össze két embert, amikor úgy érzik, elmúlt a szerelem, és a közös emlékeken kívül már semmi nem köti őket egymáshoz. Douglas és Connei kamaszkoruk óta együtt vannak, ám már akkor sem értette senki, hogy egymás szöges ellentéteiként miért ragaszkodnak egymáshoz. Harminc évvel később egy reggel Connei bejelenti, hogy miután fiuk, Albie ősszel egyetemre megy, nem tud tovább kettesben maradni Douglasszel. A kamaszodó Albie rajong a művészetekért, így szülei úgy döntenek, megmutatják neki Európa legszebb városait, és családi körutazásra indulnak. Douglas úgy érzi, az út az utolsó reménye, ami megmentheti a házasságát, és talán a fiával való viharos viszonyát is rendezheti majd. A művészettel átitatott regény elkalauzol Amszterdamba, Párizsba, Velencébe, Firenzébe, Barcelonába, miközben egy életközepi válságban lévő férfi belső utazását is megismerjük. Nicholls fanyar humorával meséli el egy zátonyra futott házasság történetét és a gyógyulás fázisait. 

Tavaly a BBC bejelentette, hogy négyrészes sorozatot készít a regényből, a főszerepben pedig Saskia Reevest és Tom Hollandert láthatjuk majd.

Az előzetest itt nézheted meg. 

Vladimir Nabokov: Nevetés a sötétben

Vladimir Nabokov
Nevetés a sötétben
Ford.: Vári Erzsábet, M. Nagy Miklós, Helikon, 2019, 264 oldal
Vladimir Nabokov: Nevetés a sötétben

Nabokov regénye tökéletesen bizonyítja, hogy a szerelem vak. A drámai fordulatokkal és véletlenek sorozatával teli regény főszereplője Albinus, egy gazdag művészettörténész, aki Berlinben él feleségével és kislányával Irmával. Noha hatalmas odaadással szereti Elizabethet, úgy érzi, hiányzik az életéből a szenvedély. Albinus egy nap véletlenül betéved egy moziba, ahol találkozik a tizenhét éves Margot Petersszel, akinek minden vágya, hogy filmszínésznő legyen, és azonnal rabul ejti a szívét. A férfi hiába próbál ellenálni a fiatal szépségnek, titkos viszony alakul ki közöttük. Innentől pedig a történet tipikus szerelmi háromszöggé válik, tele bravúros csavarokkal és nevetséges szituációkkal. A Lolita szerzője szinte filmvászonra írta a regényt, amiből 1969-ben valóban film is született, tavaly pedig Scott Frank A Vezércsel alkotója is bejelentette, hogy filmes adaptációt készít a regényből, és már az is kiderült, hogy Anya Taylor-Joy és Clive Owen játsszák majd a főszerepet. 

Nick Hornby: Egy házasság helyzete

Nick Hornby
Egy házasság helyzete
Ford.: Tolnai Katinka, Helikon, 2020, 125 oldal
Nick Hornby: Egy házasság helyzete

Hornby regénye - amelyből a BBC-HBO tíz tízperces részből álló minisorozatot készített, erről korábban itt írtunk - egy házasság válságát mutatja be. Louise sikeres orvos, miközben a zenekritikus Tomnak már egy éve nincs munkája, ezért a férfi van otthon a gyerekekkel. A házasságuk akkor kerül válságba, amikor kiderül, hogy Louise megcsalta a férjét, aki azonban annyira ragaszkodik a nőhöz, hogy mindenáron vele akar maradni, még hűtlenség ellenére is. Hornby a tőle megszokott humorral mutatja be, hogyan próbál Louise és Tom közös nevezőre jutni, akik párterápiára járnak, az ülések előtt pedig egy kocsmában találkoznak, ahol nemcsak saját kapcsolatukról beszélnek, hanem szó esik a múltról, gyereknevelésről, politikáról, sőt még a Brexitről is. 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nem a házasság kudarcáról, hanem az elválás pokláról szól a Jelenetek egy házasságból modernizált változata

Az HBO elevenítette fel a házasság nehézségeit Ignmar Bergman feledhetetlen klasszikusának segítségével. 

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

A férfiak érzelmi tere az irodalom – Négy mű válaszul Steve Biddulph Férfilét című könyvére

A férfiak számára nincs elég tér és lehetőség az érzelmeik megélésére és kifejezésére. Többek között erről beszél Steve Biddulph Férfilét című könyvében is. Ez sajnos valóban így van, az irodalom terén mégis mintha bővelkednének mindabban, amit a való életben nem tapasztalhatnak meg. 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.