7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

Ezekben a hetekben számos cikkel igyekszünk megkönnyíteni a karácsonyi ajándékok listájának összeállítását. Ajánlottunk már gyerekkönyveket, nonfiction köteteket, vannak tippjeink filmrajongóknak, de lesznek majd a sci-fi, a történelmi témák vagy épp az önéletrajzok szerelmeseinek is. Ezúttal viszont egy olyan összeállítást készítettünk, amiben ugyan egyetlen könyv sem szerepel, viszont biztos, hogy mindenki, aki szeret olvasni, örülne neki.

Szeder Kata | 2020. december 09. |

A könyvvel az egyik legnagyobb kegyetlenség, amit elkövethetünk, a lassú halál maga, ha rendszeresen kinyitva, “hassal” lefelé tesszük le magunk mellé. Dacára annak, hogy bármiből lehet könyvjelző (zsebkendő, csokipapír, cérna, cetli), amikor kell, mégsincs kéznél semmi. Erre kínál látványos megoldást a Studio Nomad Alexander Calder és Joan Miró világát idéző könyvtartója, ami nem csupán látványos könyvjelző, de egyben egy designos mini installáció is.

-

A szenvedélyes olvasó egyik visszatérő problémája a helyhiány. Ahova csak lehet, könyvet pakol, ezzel nem egyszer veszélyes lavinát idézve elő. Az egyre csak sokasodó kötetek leborulásának megfékezésre a leghathatósabb eszköz egy masszív könyvtámasz, amiből szerencsére van mindenféle: minimál márványtömb, fémes csillogású indusztriál, antik hatású kutyás.

-

Az olvasás egyik alapkelléke szerintem a puha takaró és a kényelmes párna. A visszafogottabb stílus kedvelőinek biztosan tetszeni fognak Vándor Kriszta gyapjútakarói. Annak pedig, aki imádja a mozgalmas mintákat, színeket, tökéletes választás az ESZKA újrahasznosított fonalakból kötött szettje (párna+takaró), ami nemcsak szép, de egyben fenntartható, környezetkímélő eljárással készült.

-

A könyves bekuckózás másik nélkülözhetetlen tartozéka egy bögre tea / kávé / kakaó / forralt bor / bármi. A ‘90 évek “vicces bögre”-láza és annak esztétikája ugyan mind a mai napig intenzíven velünk van, de szerencsére bőven akad azért más is a kínálatban. Míg Sáfrán Anett kerámiái letisztultságuk, addig a Susu Keramika csészéi szabálytalan egyediségük miatt lesznek nagyon szerethetőek. Ha pedig olyan poharat szeretnél, amit a fenntarthatóság jegyében hozni-vinni, újratölteni is lehet, akkor a Bookline kínálatában találhatsz erre megfelelőt.

-

Egy vérbeli olvasónak fontos, hogy mindig legyen a keze ügyében papír, ideális esetben füzet, amibe fel tudja jegyezni gondolatait, kiírni kedvenc idézeteit, gyűjteni ötleteit. Arról nem is beszélve, hogy a könyvmániásokat eleve sajátos viszony fűz mindenféle papíráruhoz, így egy szép jegyzetfüzetnek, naplónak garantáltan örülni fognak. Ugyan a papírboltokban is bőséges a kínálat, de ha valami egyedit szeretnél, akkor válassz a hazai designerek termékei közül: például egy elegáns Dot For You naplót vagy Malinovka rácsos füzeteit, aminek mintázata Szabó Magda Az ajtó című könyve hatására született.

-

Újfent aranykorukat élik az Ex Libris pecsétek, ezek lényege az, hogy ízlésesen megbillogozzuk vele saját könyvtárunk köteteit, másrészt viszont azért is jó - sőt! szerintem ez benne a pláne -, mert előtörhet a bennünk szunnyadó gyermek, és nyomdázhatunk kedvünkre. Az ArtiStamptől akár névre szóló pecséteket is lehet rendelni, ha viszont valaki ódzkodik a tintától, vagy csak színesebb megoldásra vágyik, a Bomoart századelőt idéző Ex Libiris matricái jelenthetnek megoldást. 

-

A 2020-as év szűkmarkúan mérte az élvezeteket, és ezt a régi könyvek illatának rajongói is megérezhették, hiszen alig pár hónapig lehetett csak élvezni a könyvtárak vendégszeretetét. Nekik lehet gyógyír a The Library of Fragrance Paperback illatú kölnije, amiből elég egy spriccentés, és máris vaskos könyvekkel tömött polcok rengetegében érezhetjük magunkat.

Végül, de nem utolsósorban egy teljesen haszontalan, de annál kedvesebb apróság “egy pici giccs mindig jó” felkiáltással: Hollóházi olvasó fiú porcelánból. Mind az offline, mind az online bolhapiacok kínálatában megtalálható állandó jelleggel. Fix ára nincs, de 4-5000 forintnál ne szánj rá többet. Arra viszont figyelj, hogy teljesen épp legyen, alján a Hollóházi Porcelán fenyőfás pecsétjével. Azonkívül, hogy szinte bárhol elfér és meglepő mód mindenhez passzol, még némi nagymamás báj is költözik vele a lakásba.

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Nagy

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Szereted a képregényeket? Most az idei felhozatalból válogattunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...
Könyves Advent

Repülő autóktól a gondolkodó drónokig: egykor merész ötletek a repülés világából

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.