7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

Ezekben a hetekben számos cikkel igyekszünk megkönnyíteni a karácsonyi ajándékok listájának összeállítását. Ajánlottunk már gyerekkönyveket, nonfiction köteteket, vannak tippjeink filmrajongóknak, de lesznek majd a sci-fi, a történelmi témák vagy épp az önéletrajzok szerelmeseinek is. Ezúttal viszont egy olyan összeállítást készítettünk, amiben ugyan egyetlen könyv sem szerepel, viszont biztos, hogy mindenki, aki szeret olvasni, örülne neki.

Szeder Kata | 2020. december 09. |

A könyvvel az egyik legnagyobb kegyetlenség, amit elkövethetünk, a lassú halál maga, ha rendszeresen kinyitva, “hassal” lefelé tesszük le magunk mellé. Dacára annak, hogy bármiből lehet könyvjelző (zsebkendő, csokipapír, cérna, cetli), amikor kell, mégsincs kéznél semmi. Erre kínál látványos megoldást a Studio Nomad Alexander Calder és Joan Miró világát idéző könyvtartója, ami nem csupán látványos könyvjelző, de egyben egy designos mini installáció is.

-

A szenvedélyes olvasó egyik visszatérő problémája a helyhiány. Ahova csak lehet, könyvet pakol, ezzel nem egyszer veszélyes lavinát idézve elő. Az egyre csak sokasodó kötetek leborulásának megfékezésre a leghathatósabb eszköz egy masszív könyvtámasz, amiből szerencsére van mindenféle: minimál márványtömb, fémes csillogású indusztriál, antik hatású kutyás.

-

Az olvasás egyik alapkelléke szerintem a puha takaró és a kényelmes párna. A visszafogottabb stílus kedvelőinek biztosan tetszeni fognak Vándor Kriszta gyapjútakarói. Annak pedig, aki imádja a mozgalmas mintákat, színeket, tökéletes választás az ESZKA újrahasznosított fonalakból kötött szettje (párna+takaró), ami nemcsak szép, de egyben fenntartható, környezetkímélő eljárással készült.

-

A könyves bekuckózás másik nélkülözhetetlen tartozéka egy bögre tea / kávé / kakaó / forralt bor / bármi. A ‘90 évek “vicces bögre”-láza és annak esztétikája ugyan mind a mai napig intenzíven velünk van, de szerencsére bőven akad azért más is a kínálatban. Míg Sáfrán Anett kerámiái letisztultságuk, addig a Susu Keramika csészéi szabálytalan egyediségük miatt lesznek nagyon szerethetőek. Ha pedig olyan poharat szeretnél, amit a fenntarthatóság jegyében hozni-vinni, újratölteni is lehet, akkor a Bookline kínálatában találhatsz erre megfelelőt.

-

Egy vérbeli olvasónak fontos, hogy mindig legyen a keze ügyében papír, ideális esetben füzet, amibe fel tudja jegyezni gondolatait, kiírni kedvenc idézeteit, gyűjteni ötleteit. Arról nem is beszélve, hogy a könyvmániásokat eleve sajátos viszony fűz mindenféle papíráruhoz, így egy szép jegyzetfüzetnek, naplónak garantáltan örülni fognak. Ugyan a papírboltokban is bőséges a kínálat, de ha valami egyedit szeretnél, akkor válassz a hazai designerek termékei közül: például egy elegáns Dot For You naplót vagy Malinovka rácsos füzeteit, aminek mintázata Szabó Magda Az ajtó című könyve hatására született.

-

Újfent aranykorukat élik az Ex Libris pecsétek, ezek lényege az, hogy ízlésesen megbillogozzuk vele saját könyvtárunk köteteit, másrészt viszont azért is jó - sőt! szerintem ez benne a pláne -, mert előtörhet a bennünk szunnyadó gyermek, és nyomdázhatunk kedvünkre. Az ArtiStamptől akár névre szóló pecséteket is lehet rendelni, ha viszont valaki ódzkodik a tintától, vagy csak színesebb megoldásra vágyik, a Bomoart századelőt idéző Ex Libiris matricái jelenthetnek megoldást. 

-

A 2020-as év szűkmarkúan mérte az élvezeteket, és ezt a régi könyvek illatának rajongói is megérezhették, hiszen alig pár hónapig lehetett csak élvezni a könyvtárak vendégszeretetét. Nekik lehet gyógyír a The Library of Fragrance Paperback illatú kölnije, amiből elég egy spriccentés, és máris vaskos könyvekkel tömött polcok rengetegében érezhetjük magunkat.

Végül, de nem utolsósorban egy teljesen haszontalan, de annál kedvesebb apróság “egy pici giccs mindig jó” felkiáltással: Hollóházi olvasó fiú porcelánból. Mind az offline, mind az online bolhapiacok kínálatában megtalálható állandó jelleggel. Fix ára nincs, de 4-5000 forintnál ne szánj rá többet. Arra viszont figyelj, hogy teljesen épp legyen, alján a Hollóházi Porcelán fenyőfás pecsétjével. Azonkívül, hogy szinte bárhol elfér és meglepő mód mindenhez passzol, még némi nagymamás báj is költözik vele a lakásba.

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Nagy

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Szereted a képregényeket? Most az idei felhozatalból válogattunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésző,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna: Ady tanított meg arra, mennyire változhatatlan a halál

...
Benedek Márton

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.