7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

7+1 nem könyves ajándékötlet az olvasás szerelmeseinek

Ezekben a hetekben számos cikkel igyekszünk megkönnyíteni a karácsonyi ajándékok listájának összeállítását. Ajánlottunk már gyerekkönyveket, nonfiction köteteket, vannak tippjeink filmrajongóknak, de lesznek majd a sci-fi, a történelmi témák vagy épp az önéletrajzok szerelmeseinek is. Ezúttal viszont egy olyan összeállítást készítettünk, amiben ugyan egyetlen könyv sem szerepel, viszont biztos, hogy mindenki, aki szeret olvasni, örülne neki.

Szeder Kata | 2020. december 09. |

A könyvvel az egyik legnagyobb kegyetlenség, amit elkövethetünk, a lassú halál maga, ha rendszeresen kinyitva, “hassal” lefelé tesszük le magunk mellé. Dacára annak, hogy bármiből lehet könyvjelző (zsebkendő, csokipapír, cérna, cetli), amikor kell, mégsincs kéznél semmi. Erre kínál látványos megoldást a Studio Nomad Alexander Calder és Joan Miró világát idéző könyvtartója, ami nem csupán látványos könyvjelző, de egyben egy designos mini installáció is.

-

A szenvedélyes olvasó egyik visszatérő problémája a helyhiány. Ahova csak lehet, könyvet pakol, ezzel nem egyszer veszélyes lavinát idézve elő. Az egyre csak sokasodó kötetek leborulásának megfékezésre a leghathatósabb eszköz egy masszív könyvtámasz, amiből szerencsére van mindenféle: minimál márványtömb, fémes csillogású indusztriál, antik hatású kutyás.

-

Az olvasás egyik alapkelléke szerintem a puha takaró és a kényelmes párna. A visszafogottabb stílus kedvelőinek biztosan tetszeni fognak Vándor Kriszta gyapjútakarói. Annak pedig, aki imádja a mozgalmas mintákat, színeket, tökéletes választás az ESZKA újrahasznosított fonalakból kötött szettje (párna+takaró), ami nemcsak szép, de egyben fenntartható, környezetkímélő eljárással készült.

-

A könyves bekuckózás másik nélkülözhetetlen tartozéka egy bögre tea / kávé / kakaó / forralt bor / bármi. A ‘90 évek “vicces bögre”-láza és annak esztétikája ugyan mind a mai napig intenzíven velünk van, de szerencsére bőven akad azért más is a kínálatban. Míg Sáfrán Anett kerámiái letisztultságuk, addig a Susu Keramika csészéi szabálytalan egyediségük miatt lesznek nagyon szerethetőek. Ha pedig olyan poharat szeretnél, amit a fenntarthatóság jegyében hozni-vinni, újratölteni is lehet, akkor a Bookline kínálatában találhatsz erre megfelelőt.

-

Egy vérbeli olvasónak fontos, hogy mindig legyen a keze ügyében papír, ideális esetben füzet, amibe fel tudja jegyezni gondolatait, kiírni kedvenc idézeteit, gyűjteni ötleteit. Arról nem is beszélve, hogy a könyvmániásokat eleve sajátos viszony fűz mindenféle papíráruhoz, így egy szép jegyzetfüzetnek, naplónak garantáltan örülni fognak. Ugyan a papírboltokban is bőséges a kínálat, de ha valami egyedit szeretnél, akkor válassz a hazai designerek termékei közül: például egy elegáns Dot For You naplót vagy Malinovka rácsos füzeteit, aminek mintázata Szabó Magda Az ajtó című könyve hatására született.

-

Újfent aranykorukat élik az Ex Libris pecsétek, ezek lényege az, hogy ízlésesen megbillogozzuk vele saját könyvtárunk köteteit, másrészt viszont azért is jó - sőt! szerintem ez benne a pláne -, mert előtörhet a bennünk szunnyadó gyermek, és nyomdázhatunk kedvünkre. Az ArtiStamptől akár névre szóló pecséteket is lehet rendelni, ha viszont valaki ódzkodik a tintától, vagy csak színesebb megoldásra vágyik, a Bomoart századelőt idéző Ex Libiris matricái jelenthetnek megoldást. 

-

A 2020-as év szűkmarkúan mérte az élvezeteket, és ezt a régi könyvek illatának rajongói is megérezhették, hiszen alig pár hónapig lehetett csak élvezni a könyvtárak vendégszeretetét. Nekik lehet gyógyír a The Library of Fragrance Paperback illatú kölnije, amiből elég egy spriccentés, és máris vaskos könyvekkel tömött polcok rengetegében érezhetjük magunkat.

Végül, de nem utolsósorban egy teljesen haszontalan, de annál kedvesebb apróság “egy pici giccs mindig jó” felkiáltással: Hollóházi olvasó fiú porcelánból. Mind az offline, mind az online bolhapiacok kínálatában megtalálható állandó jelleggel. Fix ára nincs, de 4-5000 forintnál ne szánj rá többet. Arra viszont figyelj, hogy teljesen épp legyen, alján a Hollóházi Porcelán fenyőfás pecsétjével. Azonkívül, hogy szinte bárhol elfér és meglepő mód mindenhez passzol, még némi nagymamás báj is költözik vele a lakásba.

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Nagy

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Szereted a képregényeket? Most az idei felhozatalból válogattunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Szenvedély, önátadás, szégyen, szerelmi megsemmisülés, sóvárgás, eksztázis, öregedés, boszorkányság – ezek a kulcsszavai Szabó T. Anna új novelláskötetének, amelynek hősei legféltettebb titkaikat, legmélyebbre temetett vágyaikat és sérelmeiket mesélik el. A Szabadulógyakorlat a hét könyve.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
vl

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

...
Szeder Kata

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Hírek
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

A hét könyve
Kritika
Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.