4 könyv, amiben megjelenik 9/11 traumája

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Káida terrorszervezet öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Az USA szimbólumának számító New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba aznap egy-egy repülőgép csapódott be. Az épületek kigyulladtak és pár órán belül összeomlottak. A terrorakcióknak több ezer halálos áldozata volt. A felfoghatatlan terrorcselekmény sokkolta az egész világot, de legfőképp a New Yorkban élőkben okozott életre szóló traumát. Az esemény és annak hatásai számos irodalmi műben előkerülnek. Az áldozatokra emlékezve most négy olyan könyvet ajánlunk, amelyben megjelent 9/11.

fk | 2021. szeptember 11. |

Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

Thomas Pynchon
Kísérleti fázis
Ford.: Gy. Horváth László, Magvető, 2015, 484 oldal
Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

„Nagyon úgy tűnik, mintha Pynchon nem igazán akarta volna (már megint) eldönteni, milyen műfaji keretre is húzza rá a saját 9/11-es regényét, így a Kísérleti fázis egyszerre lett egy cyberpunkba oltott detektívtörténet, amelyben talán éppen a nyomozás a legkevésbé érdekes, vagy egy tech-sztorival keresztezett lányregény, amelynek hőse a Manolo Blahnik-cipők válogatása helyett szívesebben tocsog a mélyweb egyszerre csábító és taszító mocskában” – írtuk megjelenésekor a Kísérleti fázisról. A könyv hőse Maxine Tarnow, aki foglalkozására nézve csalásvizsgáló, és akinek kisebb zűrök miatt bevonták az engedélyét, amúgy pedig se veled, se nélküled kapcsolatban vergődik a férjével, akivel két fiút nevelnek New York belvárosában. 2001 tavaszán indít a történet, a dátum pedig eleve egy mindentudó pozícióba katapultálja az olvasót, aki innentől kezdve nem tud bizonyos momentumokat nem 9/11 szűrőjén keresztül olvasni.

Philippe Petit: Felhőkkel táncoló

Philippe Petit
Felhőkkel táncoló
Ford.: Frigyik László, Partvonal, 2008, 248 oldal
Philippe Petit: Felhőkkel táncoló - Drótkötélen az ikertornyok között

Philippe Petit könyve egy igazán lenyűgöző történet. 1974. augusztus 7-én a World Trade Center ikertornyai közé feszített kötélen több ezer utcai néző – és több millió tévénéző – szeme láttára átsétált a két torony között, majd egy órán keresztül folytatta bemutatóját 400 méterrel a föld fölött. Néha leült, lefeküdt, hogy utána ismét meghajoljon és bókoljon a közönségnek. A szeptember 11-i terrortámadások után – az azóta New Yorkban élő – Petit arra vállalkozott, hogy megírja, miként készült fel és hogyan vitte véghez nagyszabású ’bűncselekményét’. Ő ezzel állított emléket a tornyoknak, amiket az ő produkciója révén kedveltek meg az amerikaiak.

A könyvről ITT írtunk.

Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen
Szabadság
Ford.: Bart István, 21. Század, 2020, 814 oldal
Jonathan Franzen: Szabadság 1-2. kötet

A Szabadság egy minnesotai házaspár, Patty és Walter Berglund történetét meséli el, akik mintha a liberális amerikaik karikatúrái vagy épp közhelyei lennének. A demokrata politikuscsaládba született Patty ígéretes kosaraskarrierje egy sérülés miatt befuccsolt, otthon neveli az ügyvédként dolgozó, de lelke mélyén igazából környezetvédő Walterrel közös gyerekeiket. Szeretik és támogatják egymást, hát még Jessica nevű lányukat és Joey nevű fiúkat, de talán mert nem is olyan boldog a kapcsolatuk, ahogyan látszik, vagy talán csak el akarják kerülni, hogy olyanok legyenek, mint az ő szüleik, velük soha nem találják meg igazán a közös hangot. „Walter, Patty és a többiek boldogtalan emberek, akik mindenáron el akarják kerülni saját és felmenőik korábban elkövetett hibáit, de pont a nagy erőfeszítés miatt nem járhatnak sikerrel. Állandó harcban állnak önmagukkal és egymással, közben pedig küzdenek a kétezres évek minden velejárójával: a felgyorsult információval, a Föld túlnépesedésével és kimerítésével, az élővilág pusztulásával és persze 9/11 traumájával” – írtuk a regényről.

Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith
Menekülés New Yorkból
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2021, 284 oldal
Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith Menekülés New Yorkból című kötete (angolul 2019-ben adták ki Grand Union címen) tizenkilenc történetet tartalmaz. Ezek közül egy foglalkozik a 2001-es eseményekkel (olvass bele ITT), de az nem akárhogyan. A kötet címadó novellája, a Menekülés New Yorkból ugyanis egy tragikomikus celebtörténet 2001. szeptember 11-ről Michael Jackson, Marlon Brando és Elizabeth Taylor főszereplésével. Őket követjük végig, amint az események hatására pánikba esnek, majd megpróbálják elhagyni a várost. Közben látjuk azt is, milyen érzéseket és reakciókat váltanak ki az események az amerikaiakból. A kötetről szóló kritikánkat ITT találjátok.  

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

...
Hírek

Pynchon 9/11-könyve is jelölt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

...
Általános cikkek

Séta a World Trade Center tornyai között

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

Szerzőink

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

...
Sándor Anna

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

...
ki

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

...
Hírek

A Harry Potter korrektúrapéldánya csaknem 5 millió forintot ért egy aukción

...
Podcast

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...
Nagy

Fullasztó füstszag, távoli sikolyok – Hegedűs Zsófia és Plangár Zsanett befejezése a Völgyhídhoz

...
Hírek

Margaret Atwood 35 szerzőtárssal írt közös karanténregényt

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.