4 könyv, amiben megjelenik 9/11 traumája

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Káida terrorszervezet öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Az USA szimbólumának számító New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba aznap egy-egy repülőgép csapódott be. Az épületek kigyulladtak és pár órán belül összeomlottak. A terrorakcióknak több ezer halálos áldozata volt. A felfoghatatlan terrorcselekmény sokkolta az egész világot, de legfőképp a New Yorkban élőkben okozott életre szóló traumát. Az esemény és annak hatásai számos irodalmi műben előkerülnek. Az áldozatokra emlékezve most négy olyan könyvet ajánlunk, amelyben megjelent 9/11.

fk | 2021. szeptember 11. |

Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

Thomas Pynchon
Kísérleti fázis
Ford.: Gy. Horváth László, Magvető, 2015, 484 oldal
Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

„Nagyon úgy tűnik, mintha Pynchon nem igazán akarta volna (már megint) eldönteni, milyen műfaji keretre is húzza rá a saját 9/11-es regényét, így a Kísérleti fázis egyszerre lett egy cyberpunkba oltott detektívtörténet, amelyben talán éppen a nyomozás a legkevésbé érdekes, vagy egy tech-sztorival keresztezett lányregény, amelynek hőse a Manolo Blahnik-cipők válogatása helyett szívesebben tocsog a mélyweb egyszerre csábító és taszító mocskában” – írtuk megjelenésekor a Kísérleti fázisról. A könyv hőse Maxine Tarnow, aki foglalkozására nézve csalásvizsgáló, és akinek kisebb zűrök miatt bevonták az engedélyét, amúgy pedig se veled, se nélküled kapcsolatban vergődik a férjével, akivel két fiút nevelnek New York belvárosában. 2001 tavaszán indít a történet, a dátum pedig eleve egy mindentudó pozícióba katapultálja az olvasót, aki innentől kezdve nem tud bizonyos momentumokat nem 9/11 szűrőjén keresztül olvasni.

Philippe Petit: Felhőkkel táncoló

Philippe Petit
Felhőkkel táncoló
Ford.: Frigyik László, Partvonal, 2008, 248 oldal
Philippe Petit: Felhőkkel táncoló - Drótkötélen az ikertornyok között

Philippe Petit könyve egy igazán lenyűgöző történet. 1974. augusztus 7-én a World Trade Center ikertornyai közé feszített kötélen több ezer utcai néző – és több millió tévénéző – szeme láttára átsétált a két torony között, majd egy órán keresztül folytatta bemutatóját 400 méterrel a föld fölött. Néha leült, lefeküdt, hogy utána ismét meghajoljon és bókoljon a közönségnek. A szeptember 11-i terrortámadások után – az azóta New Yorkban élő – Petit arra vállalkozott, hogy megírja, miként készült fel és hogyan vitte véghez nagyszabású ’bűncselekményét’. Ő ezzel állított emléket a tornyoknak, amiket az ő produkciója révén kedveltek meg az amerikaiak.

A könyvről ITT írtunk.

Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen
Szabadság
Ford.: Bart István, 21. Század, 2020, 814 oldal
Jonathan Franzen: Szabadság 1-2. kötet

A Szabadság egy minnesotai házaspár, Patty és Walter Berglund történetét meséli el, akik mintha a liberális amerikaik karikatúrái vagy épp közhelyei lennének. A demokrata politikuscsaládba született Patty ígéretes kosaraskarrierje egy sérülés miatt befuccsolt, otthon neveli az ügyvédként dolgozó, de lelke mélyén igazából környezetvédő Walterrel közös gyerekeiket. Szeretik és támogatják egymást, hát még Jessica nevű lányukat és Joey nevű fiúkat, de talán mert nem is olyan boldog a kapcsolatuk, ahogyan látszik, vagy talán csak el akarják kerülni, hogy olyanok legyenek, mint az ő szüleik, velük soha nem találják meg igazán a közös hangot. „Walter, Patty és a többiek boldogtalan emberek, akik mindenáron el akarják kerülni saját és felmenőik korábban elkövetett hibáit, de pont a nagy erőfeszítés miatt nem járhatnak sikerrel. Állandó harcban állnak önmagukkal és egymással, közben pedig küzdenek a kétezres évek minden velejárójával: a felgyorsult információval, a Föld túlnépesedésével és kimerítésével, az élővilág pusztulásával és persze 9/11 traumájával” – írtuk a regényről.

Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith
Menekülés New Yorkból
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2021, 284 oldal
Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith Menekülés New Yorkból című kötete (angolul 2019-ben adták ki Grand Union címen) tizenkilenc történetet tartalmaz. Ezek közül egy foglalkozik a 2001-es eseményekkel (olvass bele ITT), de az nem akárhogyan. A kötet címadó novellája, a Menekülés New Yorkból ugyanis egy tragikomikus celebtörténet 2001. szeptember 11-ről Michael Jackson, Marlon Brando és Elizabeth Taylor főszereplésével. Őket követjük végig, amint az események hatására pánikba esnek, majd megpróbálják elhagyni a várost. Közben látjuk azt is, milyen érzéseket és reakciókat váltanak ki az események az amerikaiakból. A kötetről szóló kritikánkat ITT találjátok.  

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

...
Hírek

Pynchon 9/11-könyve is jelölt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

...
Általános cikkek

Séta a World Trade Center tornyai között

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik az év végi összegző listánk, amelybe összegyűjtöttük, hogy mely könyvek voltak azok, amelyek 2022-ben megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket - egyszóval, amelyeket az idei év legemlékezetesebb és legizgalmasabb olvasmányainak találtunk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei: 50-41.

...
Benedek Márton

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Hírek
...
Hírek

Ez lett az év szava az Oxfordnál 2022-ben

...
Hírek

Annie Ernaux: A férfiaknak változtatniuk kell a hozzáállásukon

...
Hírek

Pető Andrea történész a tudományos szabadság védelméért kapott díjat Oslóban

...
Hírek

A Fogjunk Össze Alapítvány művészeti pályázatot hirdet egészségügyi dolgozóknak

...
Hírek

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

...
Nagy

Egy gyerek elvesztésével soha nem lehet megtanulni együtt élni

...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

...
Zöld

David Attenborough és Vilmos herceg megalapította a “Zöld Nobelt”, ezek a projektek kapták idén

...
Nagy

80 éves lett Peter Handke, akinek botrányt kavart a Nobel-díja

...
Hírek

Megnyílt a 2023-as Zsoldos Péter-díj jelölési időszaka

...
Könyves Advent

A Szöszi Marilyn Monroe legintimebb portréja

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?