4 könyv, amiben megjelenik 9/11 traumája

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Káida terrorszervezet öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Az USA szimbólumának számító New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba aznap egy-egy repülőgép csapódott be. Az épületek kigyulladtak és pár órán belül összeomlottak. A terrorakcióknak több ezer halálos áldozata volt. A felfoghatatlan terrorcselekmény sokkolta az egész világot, de legfőképp a New Yorkban élőkben okozott életre szóló traumát. Az esemény és annak hatásai számos irodalmi műben előkerülnek. Az áldozatokra emlékezve most négy olyan könyvet ajánlunk, amelyben megjelent 9/11.

fk | 2021. szeptember 11. |

Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

Thomas Pynchon
Kísérleti fázis
Ford.: Gy. Horváth László, Magvető, 2015, 484 oldal
Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

„Nagyon úgy tűnik, mintha Pynchon nem igazán akarta volna (már megint) eldönteni, milyen műfaji keretre is húzza rá a saját 9/11-es regényét, így a Kísérleti fázis egyszerre lett egy cyberpunkba oltott detektívtörténet, amelyben talán éppen a nyomozás a legkevésbé érdekes, vagy egy tech-sztorival keresztezett lányregény, amelynek hőse a Manolo Blahnik-cipők válogatása helyett szívesebben tocsog a mélyweb egyszerre csábító és taszító mocskában” – írtuk megjelenésekor a Kísérleti fázisról. A könyv hőse Maxine Tarnow, aki foglalkozására nézve csalásvizsgáló, és akinek kisebb zűrök miatt bevonták az engedélyét, amúgy pedig se veled, se nélküled kapcsolatban vergődik a férjével, akivel két fiút nevelnek New York belvárosában. 2001 tavaszán indít a történet, a dátum pedig eleve egy mindentudó pozícióba katapultálja az olvasót, aki innentől kezdve nem tud bizonyos momentumokat nem 9/11 szűrőjén keresztül olvasni.

Philippe Petit: Felhőkkel táncoló

Philippe Petit
Felhőkkel táncoló
Ford.: Frigyik László, Partvonal, 2008, 248 oldal
Philippe Petit: Felhőkkel táncoló - Drótkötélen az ikertornyok között

Philippe Petit könyve egy igazán lenyűgöző történet. 1974. augusztus 7-én a World Trade Center ikertornyai közé feszített kötélen több ezer utcai néző – és több millió tévénéző – szeme láttára átsétált a két torony között, majd egy órán keresztül folytatta bemutatóját 400 méterrel a föld fölött. Néha leült, lefeküdt, hogy utána ismét meghajoljon és bókoljon a közönségnek. A szeptember 11-i terrortámadások után – az azóta New Yorkban élő – Petit arra vállalkozott, hogy megírja, miként készült fel és hogyan vitte véghez nagyszabású ’bűncselekményét’. Ő ezzel állított emléket a tornyoknak, amiket az ő produkciója révén kedveltek meg az amerikaiak.

A könyvről ITT írtunk.

Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen
Szabadság
Ford.: Bart István, 21. Század, 2020, 814 oldal
Jonathan Franzen: Szabadság 1-2. kötet

A Szabadság egy minnesotai házaspár, Patty és Walter Berglund történetét meséli el, akik mintha a liberális amerikaik karikatúrái vagy épp közhelyei lennének. A demokrata politikuscsaládba született Patty ígéretes kosaraskarrierje egy sérülés miatt befuccsolt, otthon neveli az ügyvédként dolgozó, de lelke mélyén igazából környezetvédő Walterrel közös gyerekeiket. Szeretik és támogatják egymást, hát még Jessica nevű lányukat és Joey nevű fiúkat, de talán mert nem is olyan boldog a kapcsolatuk, ahogyan látszik, vagy talán csak el akarják kerülni, hogy olyanok legyenek, mint az ő szüleik, velük soha nem találják meg igazán a közös hangot. „Walter, Patty és a többiek boldogtalan emberek, akik mindenáron el akarják kerülni saját és felmenőik korábban elkövetett hibáit, de pont a nagy erőfeszítés miatt nem járhatnak sikerrel. Állandó harcban állnak önmagukkal és egymással, közben pedig küzdenek a kétezres évek minden velejárójával: a felgyorsult információval, a Föld túlnépesedésével és kimerítésével, az élővilág pusztulásával és persze 9/11 traumájával” – írtuk a regényről.

Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith
Menekülés New Yorkból
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2021, 284 oldal
Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith Menekülés New Yorkból című kötete (angolul 2019-ben adták ki Grand Union címen) tizenkilenc történetet tartalmaz. Ezek közül egy foglalkozik a 2001-es eseményekkel (olvass bele ITT), de az nem akárhogyan. A kötet címadó novellája, a Menekülés New Yorkból ugyanis egy tragikomikus celebtörténet 2001. szeptember 11-ről Michael Jackson, Marlon Brando és Elizabeth Taylor főszereplésével. Őket követjük végig, amint az események hatására pánikba esnek, majd megpróbálják elhagyni a várost. Közben látjuk azt is, milyen érzéseket és reakciókat váltanak ki az események az amerikaiakból. A kötetről szóló kritikánkat ITT találjátok.  

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

...
Hírek

Pynchon 9/11-könyve is jelölt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

...
Általános cikkek

Séta a World Trade Center tornyai között

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!