4 könyv, amiben megjelenik 9/11 traumája

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én az al-Káida terrorszervezet öngyilkos merényletsorozatot hajtott végre az Egyesült Államok ellen. Az USA szimbólumának számító New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba aznap egy-egy repülőgép csapódott be. Az épületek kigyulladtak és pár órán belül összeomlottak. A terrorakcióknak több ezer halálos áldozata volt. A felfoghatatlan terrorcselekmény sokkolta az egész világot, de legfőképp a New Yorkban élőkben okozott életre szóló traumát. Az esemény és annak hatásai számos irodalmi műben előkerülnek. Az áldozatokra emlékezve most négy olyan könyvet ajánlunk, amelyben megjelent 9/11.

fk | 2021. szeptember 11. |

Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

Thomas Pynchon
Kísérleti fázis
Ford.: Gy. Horváth László, Magvető, 2015, 484 oldal
Thomas Pynchon: Kísérleti fázis

„Nagyon úgy tűnik, mintha Pynchon nem igazán akarta volna (már megint) eldönteni, milyen műfaji keretre is húzza rá a saját 9/11-es regényét, így a Kísérleti fázis egyszerre lett egy cyberpunkba oltott detektívtörténet, amelyben talán éppen a nyomozás a legkevésbé érdekes, vagy egy tech-sztorival keresztezett lányregény, amelynek hőse a Manolo Blahnik-cipők válogatása helyett szívesebben tocsog a mélyweb egyszerre csábító és taszító mocskában” – írtuk megjelenésekor a Kísérleti fázisról. A könyv hőse Maxine Tarnow, aki foglalkozására nézve csalásvizsgáló, és akinek kisebb zűrök miatt bevonták az engedélyét, amúgy pedig se veled, se nélküled kapcsolatban vergődik a férjével, akivel két fiút nevelnek New York belvárosában. 2001 tavaszán indít a történet, a dátum pedig eleve egy mindentudó pozícióba katapultálja az olvasót, aki innentől kezdve nem tud bizonyos momentumokat nem 9/11 szűrőjén keresztül olvasni.

Philippe Petit: Felhőkkel táncoló

Philippe Petit
Felhőkkel táncoló
Ford.: Frigyik László, Partvonal, 2008, 248 oldal
Philippe Petit: Felhőkkel táncoló - Drótkötélen az ikertornyok között

Philippe Petit könyve egy igazán lenyűgöző történet. 1974. augusztus 7-én a World Trade Center ikertornyai közé feszített kötélen több ezer utcai néző – és több millió tévénéző – szeme láttára átsétált a két torony között, majd egy órán keresztül folytatta bemutatóját 400 méterrel a föld fölött. Néha leült, lefeküdt, hogy utána ismét meghajoljon és bókoljon a közönségnek. A szeptember 11-i terrortámadások után – az azóta New Yorkban élő – Petit arra vállalkozott, hogy megírja, miként készült fel és hogyan vitte véghez nagyszabású ’bűncselekményét’. Ő ezzel állított emléket a tornyoknak, amiket az ő produkciója révén kedveltek meg az amerikaiak.

A könyvről ITT írtunk.

Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen
Szabadság
Ford.: Bart István, 21. Század, 2020, 814 oldal
Jonathan Franzen: Szabadság 1-2. kötet

A Szabadság egy minnesotai házaspár, Patty és Walter Berglund történetét meséli el, akik mintha a liberális amerikaik karikatúrái vagy épp közhelyei lennének. A demokrata politikuscsaládba született Patty ígéretes kosaraskarrierje egy sérülés miatt befuccsolt, otthon neveli az ügyvédként dolgozó, de lelke mélyén igazából környezetvédő Walterrel közös gyerekeiket. Szeretik és támogatják egymást, hát még Jessica nevű lányukat és Joey nevű fiúkat, de talán mert nem is olyan boldog a kapcsolatuk, ahogyan látszik, vagy talán csak el akarják kerülni, hogy olyanok legyenek, mint az ő szüleik, velük soha nem találják meg igazán a közös hangot. „Walter, Patty és a többiek boldogtalan emberek, akik mindenáron el akarják kerülni saját és felmenőik korábban elkövetett hibáit, de pont a nagy erőfeszítés miatt nem járhatnak sikerrel. Állandó harcban állnak önmagukkal és egymással, közben pedig küzdenek a kétezres évek minden velejárójával: a felgyorsult információval, a Föld túlnépesedésével és kimerítésével, az élővilág pusztulásával és persze 9/11 traumájával” – írtuk a regényről.

Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith
Menekülés New Yorkból
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2021, 284 oldal
Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

Zadie Smith Menekülés New Yorkból című kötete (angolul 2019-ben adták ki Grand Union címen) tizenkilenc történetet tartalmaz. Ezek közül egy foglalkozik a 2001-es eseményekkel (olvass bele ITT), de az nem akárhogyan. A kötet címadó novellája, a Menekülés New Yorkból ugyanis egy tragikomikus celebtörténet 2001. szeptember 11-ről Michael Jackson, Marlon Brando és Elizabeth Taylor főszereplésével. Őket követjük végig, amint az események hatására pánikba esnek, majd megpróbálják elhagyni a várost. Közben látjuk azt is, milyen érzéseket és reakciókat váltanak ki az események az amerikaiakból. A kötetről szóló kritikánkat ITT találjátok.  

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

...
Hírek

Pynchon 9/11-könyve is jelölt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra

...
Általános cikkek

Séta a World Trade Center tornyai között

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.