Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai (Agave) - konyvesmagazin.hu

Shannon Chakraborty történelmi fantasyje abba a vonulatba illeszkedik, mint korábban például a szintén nagyon sikeres Kirké Madeline Millertől: az író fog egy elég jól ismert figurát a régmúltból, és a feje tetejére állítja. (Itt beleolvashatsz.) Amína asz-Sziráfi ugyan nem mitológiai alak, hanem az író képzeletének szülötte, de azért a kalóznak is megvan a maga archetípusa – nem kis részben a Pán Péternek, később pedig A Karib-tenger kalózainak köszönhetően.

SHANNON CHAKRABORTY
Amína asz-Sziráfi kalandjai
Ford. Tamás Gábor, Agave, 2024, 553 oldal
-

Utazás a középkorba

A regény a 12. században, az Indiai-óceán vizein, illetve afrikai és közel-keleti partjainál játszódik. Sziráfi elmeséli az életét és egyik legnagyobb kalandját egy írnoknak, aki néha közbekotyog.

A kalózkodás és kicsapongás évei után a Marávati nevű hajó egykori kapitánya visszavonultan él kislányával és anyjával, amikor felbukkan egy gazdag asszony és megbízást ad neki, hogy egymillió dinárért cserébe kerítse elő 16 éves unokáját, akit elrabolt egy frank kalandor. 

Amína, akinek a nagyapja is híres kalóz volt, vívódik, mert nem akarja magára hagyni a lányát. Végül belemegy, mondván:

most az egyszer, utoljára tengerre száll, a pénzből pedig gondok nélkül élhetnek majd a családjával.

Összeszedi egykori legénységének fő tagjait, a kormányos Tinbut, a méregkeverő Dalílát, a térképész Mádzsidot, és felkerekednek. Természetesen elég hamar kiderül, hogy minden sokkal veszélyesebb és bonyolultabb, mint ahogy első látásra tűnt, és az asszony sem mondta el a teljes igazságot.

Közben előkerül Ráks, Amína káoszszellem férje is, aztán együtt mindenféle rémséges tengeri szörnyeteggel és mágiával kell felvenniük a harcot. Nem tudják, kiben bízhatnak, sokáig azt sem, hogy valójában milyen hatalommal állnak szemben, közben pedig számtalanszor járnak a halál küszöbén.

A tökéletlen kalóz

Chakraborty ez esetben a kalózt egy középkorú, gyerekes, nagyon is tökéletlen női kapitányként ábrázolja, aki rengeteget marcangolja magát.

Küzd a bűntudatával, a saját vágyaival, álmaival, de a felelősséggel és az anyasággal is.

Egy időre háttérbe szorítja és elhazudja maga elől azt is, hogy mi okoz neki igazán örömet, mert úgy gondolja, anyaként úgy helyes. Néha úgy tűnik, mintha Amína önmagának nagyobb ellensége lenne, mint a különböző természetfölötti lények.

„Elvégre hogyan is élvezhetném, hogy a Marávati fedélzetén vagyok, amikor éppen ezért nem tudok Mardzsánával lenni? Főleg, hogy ilyen veszélyes feladatom van?

Pedig így történt. (...) Imádtam, hogy büszke vagyok, amiért fegyelem van a hajómon, és rátermett a legénységem, hogy tréfálkozhatom a társaimmal, és hajnalonként arra ébredek, hogy az óceán újabb része nyúlik egészen a látóhatárig.

A hajózás réges-rég beleégett a lelkembe, és semmivel nem lehetett kiirtani belőle.”

Amína al-Sziráfi nem egy helyes kis fehér nő, mint Keira Knightley, hanem magas, amazoni termetű, sebhelyes és arab. Remek harcos és hajós, de már fájós a térde, és a földi hívságok, mint az alkohol vagy a testi vágy könnyen megszédíti, annak ellenére, hogy visszavonulása után fontos lett számára a vallás. 

Egyszerre erős és esendő, egy szerethető karakter,

aki az időnként már-már kínos jellemhibái miatt elég szórakoztató is.

Amína alakjában az író tehát egy mai szemmel is modern gondolkodású, felszabadult, a saját életét irányító karaktert helyezett egy olyan történelmi korba, amikor a nők nemigen jutottak hatalomhoz, és ritkán szerepeltek a történetírók krónikáiban.

Modern eszmék

Emellett a könyv másik erőssége az elképesztő részletgazdagság és a történelmi hitelességre való törekvés, a ruháktól kezdve a hajók leírásán át a fegyverekig. Izgalmas, ahogy

Chakraborty bemutatja ezt a nyüzsgő, népek és kultúrák keveredéséből létrejött, szó szerint is sokszínű és sokvallású világot, a nyugat fénytörése nélkül.

A fantasztikus része ehhez képest kevésbé erős, leginkább a különböző félelmetes (többnyire büdös) lényekre, képességekre és varázslatokra korlátozódik. 

A könyv stílusa elég gördülékeny és olvasmányos, még úgy is, hogy sok a helyszín, a szereplő és az arab kifejezés. Az egy kicsit zavaró, hogy ezeknek a szavaknak csak a töredékéhez tartozik magyarázat a könyv elején. Meg lehet persze érteni így is, de azért jó lett volna, ha néha odalapozhat az ember, ha épp nem emlékszik egy-egy szó jelentésére. 

A történet során a feminista nézőpont mellett fel-felvillan a queer téma is: végül is, ha a kapitány eleve nő, ami ritkaság, akkor talán nem véletlen, hogy más marginalizált helyzetű karakterek is mellé csapódnak. Ez azonban közel sem olyan kidolgozott, mint a férfi-női szerepek átírása, és számomra nem is igazán tett hozzá a történethez.

Bár az Amína al-Sziráfi kalandjai hivatalosan nem YA könyv, simán olvashatják tizenévesek is, kérdés persze, hogy az idősebb, gyerekes főhős mennyire érdekelné őket. 

Ijesztőnek mindenesetre nem túl ijesztő, a szex pedig többnyire kimerül körülírásban és célozgatásban.

És mivel a regény végét az író nyitva hagyta, biztosak lehetünk benne, hogy Amína asz-Sziráfi kalandjai hamarosan más szörnyekkel és kihívásokkal folytatódnak.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A középkori fantasyben a visszavonult arab kalóznő egy utolsó, veszélyes bevetésre indul – Olvass bele a könyvbe!

Kalózok, kincsek, veszedelmes természetfölötti erők, titkok, vakmerőség és bajtársiasság: Shannon Chakraborty új fantasyje a műfaj rajongóinak álma.

...
Nagy

5 varázslatos fantasy, amire csapj le a Könyvhéten

Kalózok és bűbájosok, elrendezett házasságok és politikai játszmák, a végtelen jég és a sötétség birodalmai. A Könyvhétre megjelenő fantasyk közül válogattunk.

...
Kritika

A legújabb tündéres fantasy kellemesen borzongat, miközben ősi varázslatok mélyére húz

Érdekel a legújabb tündéres fantasy? Elolvastuk az Emily Wilde tündérenciklopédiáját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból