Könyvesblokk: McEwan, Barreau, Miller

.konyvesblog. | 2019. január 28. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_3.jpg

A Könyvesblokkban ezen a héten három romantikával átszőtt történetet ajánlunk. Ian McEwan könyve a nászéjszaka előtti félelmekről, Nicolas Barreau regénye a gyászfolyamatról, Madeline Miller mitológiai témájú műve pedig a női erőről szól. 

Ian McEwan: A Chesil-parton 

Ian McEwan: A Chesil-parton

Fordította: Lukács Laura, Scolar Kiadó, 2019, 148 oldal, 3750 HUF

 

A kibeszéletlen félelmek és az elhallgatott titkok hosszú évekre rá tudják nyomni a bélyegüket egy párkapcsolatra. Ezt a témát dolgozza fel Ian McEwan sokrétegű regénye, amely egy friss házaspár nászéjszakájának történetét meséli el. 1962 júliusában két fiatal, Florence és Edward megérkeznek egy tengerparti hotelbe. Azon a napon minden tökéletesnek tűnik, valami mégis mintha közéjük férkőzne: mindketten a közelgő nászéjszakától tartanak, de nem merik elmondani egymásnak, amit éreznek. A Chesil-parton egyszerre korrajz és pszichológiai látlelet, félelmetes bemutatása annak, hogyan hatja át a társadalom prüdériája és konzervativizmusa az egyes ember életét.

Nicolas Barreau: Montmarte-i szerelmes levelek 

Nicolas Barreau: Montmarte-i szerelmes levelek

Park Kiadó, 2019, 272 oldal, 3490 HUF

 

Nicolas Barreau romantikus regénye a gyász feldolgozásának folyamatáról szól. Julien Azoulay elveszíti fiatal feleségét és magára marad kisfiával, Arthurral. Mindketten nagyon mély fájdalmat élnek át, úgy érzik, kegyetlenül elbánt velük a sors. A Montmartre-i temetőben nyugvó Hélene utolsó kívánsága az volt, hogy Julien írjon neki 33 levelet. A férfi teljesíti ezt a kérést, a kézzel írt leveleket sorra elhelyezi felesége sírkövének titkos rekeszében. Egy nap azonban mindegyik eltűnik, és a helyükön Julien különös dolgokat talál: egy kőszívet, egy Prévert-verset, két mozijegyet az Orfeusz című filmre. A furcsa rejtély eléggé felzaklatja, ezért nincs más választása, minthogy elkezdje kinyomozni, mi is történt.

Madeline Miller: Kirké 

Madeline Miller: Kirké

Fordította: Frei-Kovács Judit, General Press Kiadó, 2019, 424 oldal, 4990 HUF

 

Madeline Miller, az Akhilleusz dala szerzője az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké történetét dolgozza fel új regényében. A száműzött istennő története a gyerekkortól indul. A Héliosz napisten házában született gyermek az első pillanattól kezdve kissé furcsának tűnik, úgy néz ki szüleivel ellentétben ő nem rendelkezik nagy hatalommal. Később azonban kiderül, hogy mégis van egy különleges képessége, ami nem is veszélytelen: szörnyekké tudja változtatni az ellenségeit. Mivel Zeusz is fenyegetve érzi magát, egy lakatlan szigetre száműzi őt, itt találkozik később Odüsszeusszal is. Az eposzi fordulatokkal teli fantasztikus történetben megjelennek a híres mitológiai alakok is, például Minótaurusz, Daidalosz és Médea is.