Könyvesblokk: McEwan, Barreau, Miller

.konyvesblog. | 2019. január 28. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_1_3.jpg

A Könyvesblokkban ezen a héten három romantikával átszőtt történetet ajánlunk. Ian McEwan könyve a nászéjszaka előtti félelmekről, Nicolas Barreau regénye a gyászfolyamatról, Madeline Miller mitológiai témájú műve pedig a női erőről szól. 

Ian McEwan: A Chesil-parton 

Ian McEwan: A Chesil-parton

Fordította: Lukács Laura, Scolar Kiadó, 2019, 148 oldal, 3750 HUF

 

A kibeszéletlen félelmek és az elhallgatott titkok hosszú évekre rá tudják nyomni a bélyegüket egy párkapcsolatra. Ezt a témát dolgozza fel Ian McEwan sokrétegű regénye, amely egy friss házaspár nászéjszakájának történetét meséli el. 1962 júliusában két fiatal, Florence és Edward megérkeznek egy tengerparti hotelbe. Azon a napon minden tökéletesnek tűnik, valami mégis mintha közéjük férkőzne: mindketten a közelgő nászéjszakától tartanak, de nem merik elmondani egymásnak, amit éreznek. A Chesil-parton egyszerre korrajz és pszichológiai látlelet, félelmetes bemutatása annak, hogyan hatja át a társadalom prüdériája és konzervativizmusa az egyes ember életét.

Nicolas Barreau: Montmarte-i szerelmes levelek 

Nicolas Barreau: Montmarte-i szerelmes levelek

Park Kiadó, 2019, 272 oldal, 3490 HUF

 

Nicolas Barreau romantikus regénye a gyász feldolgozásának folyamatáról szól. Julien Azoulay elveszíti fiatal feleségét és magára marad kisfiával, Arthurral. Mindketten nagyon mély fájdalmat élnek át, úgy érzik, kegyetlenül elbánt velük a sors. A Montmartre-i temetőben nyugvó Hélene utolsó kívánsága az volt, hogy Julien írjon neki 33 levelet. A férfi teljesíti ezt a kérést, a kézzel írt leveleket sorra elhelyezi felesége sírkövének titkos rekeszében. Egy nap azonban mindegyik eltűnik, és a helyükön Julien különös dolgokat talál: egy kőszívet, egy Prévert-verset, két mozijegyet az Orfeusz című filmre. A furcsa rejtély eléggé felzaklatja, ezért nincs más választása, minthogy elkezdje kinyomozni, mi is történt.

Madeline Miller: Kirké 

Madeline Miller: Kirké

Fordította: Frei-Kovács Judit, General Press Kiadó, 2019, 424 oldal, 4990 HUF

 

Madeline Miller, az Akhilleusz dala szerzője az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké történetét dolgozza fel új regényében. A száműzött istennő története a gyerekkortól indul. A Héliosz napisten házában született gyermek az első pillanattól kezdve kissé furcsának tűnik, úgy néz ki szüleivel ellentétben ő nem rendelkezik nagy hatalommal. Később azonban kiderül, hogy mégis van egy különleges képessége, ami nem is veszélytelen: szörnyekké tudja változtatni az ellenségeit. Mivel Zeusz is fenyegetve érzi magát, egy lakatlan szigetre száműzi őt, itt találkozik később Odüsszeusszal is. Az eposzi fordulatokkal teli fantasztikus történetben megjelennek a híres mitológiai alakok is, például Minótaurusz, Daidalosz és Médea is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.