A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

Egy horvát anyától és egy iráni zsidó apától származó, az Egyesült Államokban született, egyetemeken kiművelt, neves folyóiratokban publikáló író első regényétől az lenne a kézenfekvő, ha valami globális ügy bontakozna ki benne. Ottessa Moshfegh más utat választott: egy 1964-es karácsony feszült napjait meséli el. Az Eileen voltam a hét könyve.

Benedek Márton | 2021. május 25. |

Az időpont tehát a hatvanas évek, a helyszín pedig New England, pontosabban X-ville (a valóságban feltehetőleg Moshfegh szülővárosa, Boston), egy tengerparti, téli város, amit beborít a rezzenéstelenség. 

Itt él a regény 24 éves főhőse, Eileen, de a narrátor nem ő, hanem időskori önmaga, aki már mindent tud és fiatalkori énjével szemben elég jól érzi magát. 

Ottessa MoshFegh
Eileen voltam
Ford.: M. Bíró Júlia, Geopen, 2021, 254 oldal
-

Ebből a mindentudásból az olvasó is hamar megtudja, hogy előbb-utóbb történik majd valami sötétebb árnyalatú dolog, mint Eilenn szürke élete, aki úgy jár munkába, hogy felrakja a “halotti maszkját”, önmagát nem becsüli, boldogtalan. Az hamar egyértelművé válik, hogy Eileen lelép a városból, az viszont, hogy miért és hogyan, csak a legutolsó lapokon derül ki.

A lánynak számtalan oka van a távozásra, anyja meghalt; egyedül él erőszakos, alkoholista, beteg apjával, akinek egykori rendőrként még mindig elnéznek minden ittas ügyet; ő pedig még mindig szűz. Eileen szülei helyzete miatt félbehagyta a főiskolát, de munkája egyáltalán nem szívderítő: egy nevelőintézetben titkárnősködik, két nyomasztó asszony felügyelete alatt. 

Az időskori Eileen sokszor elmondja, hogy a fiatalkori énje mennyire boldogtalan és szégyelli magát;

hogy mennyire észrevehetetlen és nem vonzó; és hogy mennyire dühös mindenre. Szinte minden részletet megtudunk az életéről, azt is, hogy hogyan nyúl magához és hogyan szagolja meg a kezét utána, és azt is, hogy hogyan pisil egy befőttes üvegbe a padlásszobában, amíg az apja odalent részegen randalírozik. Eileen egy antihős, aki nem illik a világba, aki nem mindig akar élni, de nem készül megölni önmagát - valaki, akitől kényelmetlenül érzi magát az olvasó, de nagyon is érdekli a sorsa. 

Eileennek vannak vágyai ugyan, de ezek nem teljesednek be, van ugyan egy szerelme, az egykori bentlakó, jelenlegi munkatárs Randy, aki nem nagyon veszi észre a lányt, így az sem tudja, hogy az titokban kémkedik utána. 

Amikor aztán egy új munkatárs, a vörős hajú Rebecca feltűnik, akkor úgy tűnik, hogy ez a smink nélkül is tökéletes nő, aki úgy beszél, mint senki más a városban, lesz Eileen számára a gyógyír, illetve a partner a szökésben. Persze ő sem egyértelmű karakter, csak először tűnik egy majdani világmegváltó leszbikus szeretőnek,

az ellentmondásos miliő és a szexuális motiváció váratlan helyzeteket eredményez.

Rebecca az egyetlen Eileen mellett, akit részletesebben megismerünk, mindenki más elhalványodik a háttérben, és ez nem is áll annyira jól a törénetnek. 

A kiszámíthatatlanság és a feszültség viszont nagyon jól áll neki, és ezeket elég jól adagolja a szerző, aki nem is tagadja, hogy egy olyan könyvet akart írni, amire felfigyelnek a nagy kiadók. Ez mindenképpen sikerült Ottessa Moshfegh-nek, és az is biztos, hogy főhőse nem mindennapi. Végülis ez a lényeg: egy nyugtalanító, vészjósló, perverz és helyenként vicces történet egy nőről, akit senki nem szeret.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Chabon megírta, hogyan nem tudta befejezni a második regényét

Laza huszonhat évet kellett várni itthon a regényre, amelyet még a nagy kedvenc Kavalier és Clay bámulatos kalandjai meg a Jiddis rendőrök szövetsége előtt írt Michael Chabon. A regénybe, amelybe beleírta, szuszakolta saját alkotói kétségeit, és amely egyszerre kaleidoszkópszerű meg vicces meg eszement, mégis nagyon sokat elárul arról az intim, idegtépő, megszállott folyamatról, amit írásnak nevezünk. A Fenegyerekek a hét könyve.

...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.

...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Szórakozás

Dumbledore titkairól szól az új Legendás állatok-film

...
Hírek

A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

...
Hírek

A feleségem története, Kifulladásig, FIN, PesText [Programajánló]

...
Hírek

Nézz körül a tokiói Murakami Könyvtárban!

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Mutatjuk, kiket neveztek!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

...
Gyerekirodalom

II. Rákóczi Ferenc a pestissel küzd, közben a szerelmével csetel

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája és milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen - mindez kiderül Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának új kötetéből, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet.

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]

...

Szivárványcsaládos mesekönyv, Orbán és foci, apokalipszis [10 perc Könyves]