A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

Egy horvát anyától és egy iráni zsidó apától származó, az Egyesült Államokban született, egyetemeken kiművelt, neves folyóiratokban publikáló író első regényétől az lenne a kézenfekvő, ha valami globális ügy bontakozna ki benne. Ottessa Moshfegh más utat választott: egy 1964-es karácsony feszült napjait meséli el. Az Eileen voltam a hét könyve.

Benedek Márton | 2021. május 25. |

Az időpont tehát a hatvanas évek, a helyszín pedig New England, pontosabban X-ville (a valóságban feltehetőleg Moshfegh szülővárosa, Boston), egy tengerparti, téli város, amit beborít a rezzenéstelenség. 

Itt él a regény 24 éves főhőse, Eileen, de a narrátor nem ő, hanem időskori önmaga, aki már mindent tud és fiatalkori énjével szemben elég jól érzi magát. 

Ottessa MoshFegh
Eileen voltam
Ford.: M. Bíró Júlia, Geopen, 2021, 254 oldal
-

Ebből a mindentudásból az olvasó is hamar megtudja, hogy előbb-utóbb történik majd valami sötétebb árnyalatú dolog, mint Eilenn szürke élete, aki úgy jár munkába, hogy felrakja a “halotti maszkját”, önmagát nem becsüli, boldogtalan. Az hamar egyértelművé válik, hogy Eileen lelép a városból, az viszont, hogy miért és hogyan, csak a legutolsó lapokon derül ki.

A lánynak számtalan oka van a távozásra, anyja meghalt; egyedül él erőszakos, alkoholista, beteg apjával, akinek egykori rendőrként még mindig elnéznek minden ittas ügyet; ő pedig még mindig szűz. Eileen szülei helyzete miatt félbehagyta a főiskolát, de munkája egyáltalán nem szívderítő: egy nevelőintézetben titkárnősködik, két nyomasztó asszony felügyelete alatt. 

Az időskori Eileen sokszor elmondja, hogy a fiatalkori énje mennyire boldogtalan és szégyelli magát;

hogy mennyire észrevehetetlen és nem vonzó; és hogy mennyire dühös mindenre. Szinte minden részletet megtudunk az életéről, azt is, hogy hogyan nyúl magához és hogyan szagolja meg a kezét utána, és azt is, hogy hogyan pisil egy befőttes üvegbe a padlásszobában, amíg az apja odalent részegen randalírozik. Eileen egy antihős, aki nem illik a világba, aki nem mindig akar élni, de nem készül megölni önmagát - valaki, akitől kényelmetlenül érzi magát az olvasó, de nagyon is érdekli a sorsa. 

Eileennek vannak vágyai ugyan, de ezek nem teljesednek be, van ugyan egy szerelme, az egykori bentlakó, jelenlegi munkatárs Randy, aki nem nagyon veszi észre a lányt, így az sem tudja, hogy az titokban kémkedik utána. 

Amikor aztán egy új munkatárs, a vörős hajú Rebecca feltűnik, akkor úgy tűnik, hogy ez a smink nélkül is tökéletes nő, aki úgy beszél, mint senki más a városban, lesz Eileen számára a gyógyír, illetve a partner a szökésben. Persze ő sem egyértelmű karakter, csak először tűnik egy majdani világmegváltó leszbikus szeretőnek,

az ellentmondásos miliő és a szexuális motiváció váratlan helyzeteket eredményez.

Rebecca az egyetlen Eileen mellett, akit részletesebben megismerünk, mindenki más elhalványodik a háttérben, és ez nem is áll annyira jól a törénetnek. 

A kiszámíthatatlanság és a feszültség viszont nagyon jól áll neki, és ezeket elég jól adagolja a szerző, aki nem is tagadja, hogy egy olyan könyvet akart írni, amire felfigyelnek a nagy kiadók. Ez mindenképpen sikerült Ottessa Moshfegh-nek, és az is biztos, hogy főhőse nem mindennapi. Végülis ez a lényeg: egy nyugtalanító, vészjósló, perverz és helyenként vicces történet egy nőről, akit senki nem szeret.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Chabon megírta, hogyan nem tudta befejezni a második regényét

Laza huszonhat évet kellett várni itthon a regényre, amelyet még a nagy kedvenc Kavalier és Clay bámulatos kalandjai meg a Jiddis rendőrök szövetsége előtt írt Michael Chabon. A regénybe, amelybe beleírta, szuszakolta saját alkotói kétségeit, és amely egyszerre kaleidoszkópszerű meg vicces meg eszement, mégis nagyon sokat elárul arról az intim, idegtépő, megszállott folyamatról, amit írásnak nevezünk. A Fenegyerekek a hét könyve.

...
Kritika

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

A Konstruktív bizalmatlansági indítvány Vida Kamilla első kötete, amelyben Majka és Gyurcsány járják a táncot. Nosztalgia nincs. Értsük meg egy generáció cinizmusát. A hét könyve.

...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]