A hangzatos ígéreteknek a középosztály és az analfabéta tömeg is bedől, ha fél

A hangzatos ígéreteknek a középosztály és az analfabéta tömeg is bedől, ha fél

Octavia E. Butler modern klasszikusa, az eredetileg 1998-ban megjelent Földmag-duológiájának második kötete látomásos erejű történet a 2030-as évekről. A magvető példázata Nebula-díjas folytatásában, A talentumok példázatában az ismét „naggyá váló” Amerikát egy gyűlöletet szító, demagóg, fundamentalista keresztény elnök vezeti (itt beleolvashatsz). A regény ijesztően ismerős disztópia a klíma- és menekültválságról, a környezeti katasztrófákról és egy széteső társadalomról, faji-, nemi-, valamint osztálybeli megkülönböztetésről és a periférián élők rabszolgasorba taszításáról. Ebben a világban jön létre egy karizmatikus fekete asszony által vezetett mozgalom, mely az emberiség túlélése érdekében a csillagok gyarmatosításáról álmodik, miközben fennmaradása záloga a kis közösség összetartó és teremtő ereje. A Xenogenezis-trilógia magyar kiadásával az Agave Kiadó már megkezdte a Butler-életmű magyar nyelvű feldolgozását, a sor most A talentumok példázatával folytatódik, amely ezúttal a hét könyve.

Apró Annamária | 2023. október 23. |
Octavia E. Butler
A talentumok példázata
Ford. Huszár András-Farkas Veronika, Agave, 2023, 448 oldal
-

A 2030-as évek összeomló, természeti és gazdasági katasztrófáktól és a végtelen mértékű emberi és ipari kizsákmányolástól, valamint járványoktól sújtott Amerikájában egyetlen dolog állandó: a változás. Az emberiségnek pedig egyetlen eszköze lenne a túlélésre: a folyamatos adaptáció és az összefogás. Ehelyett az amerikaiak falakat húznak maguk köré és megváltóként üdvözölnek egy elnökjelöltet, aki a „Make America great again!” szlogen mögé bújva ígér békét és nyugalmat. A sosem létezett múltba való visszanyúlás és a Keresztény Amerika koncepciója mögött viszont valójában kirekesztés és boszorkányüldözés zajlik: „Az ő szemükben a boszorkány fogalmát kimerítik a muszlimok, a zsidók, a hinduk, a buddhisták, sőt az ország egyes részein a mormonok, a Jehova Tanúi vagy akár a katolikusok is. De lehet boszorkány egy ateista, »kultista« vagy jómódú különc is.” A vallás és a politika összekapcsolódik, a Keresztény Amerika egyházának feje megnyeri a választásokat, 

az analfabéta tömegek és a stabilitásra éhező középosztály bedől a hálózatokon terjesztett hangzatos ígéreteknek és prédikációknak,

Jarret elnök pedig innentől radikális hívei, az elektromos nyakörvek és a virtuális valóság eszközeinek segítségével uralja Amerikát. Az eredmény a kiváltságosok még kiváltságosabbá tétele, a vallási fanatizmus legitimálása és az erőszakkultusz növekedése a keresztény Amerika felemelkedése nevében. Butler 1998-as regénye megjósolta Trump választási szlogenjét,  valamint a klímakatasztrófa olyan elemeit, mint a hőhullámok, az emelkedő tengerszint, a fogyó ivóvíz, a szélsőséges időjárás, az elsivatagosodó környezet – és nagyobb figyelmet kapnak az ebből eredő társadalmi feszültségek, valamint a felpörgetett fegyverbiznisz miatti krízis, továbbá a designer drogokba és virtuális valóságba menekülő tömegek is. A regény népszerűségét mutatja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times bestseller lett.

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!
Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

Tovább olvasok

A szegény, fekete családból származó Octavia E. Butler 1947. június 22-én született a kaliforniai Pasadenában. A kultikussá vált sci-fi írónak 2006. február 24-én bekövetkezett haláláig több mint tíz regénye és két novelláskötete jelent meg. Butlert a legrangosabb fantasy- és sci-fi-díjakkal tüntették ki; 1984-ben legjobb novella, 1985-ben pedig legjobb kisregény kategóriában is Hugo-díjat nyert, ezenkívül kétszer kapott Nebula-, egyszer Locus-díjat. Butler műveinek fókuszában a hatalom természetének vizsgálata, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek állnak, a kirekesztés minden formája, a rasszizmus, az elnyomás, a szexuális kizsákmányolás, ezen témákat azonban általában 

meglepő és új, általában a túlélő kisebbség perspektívájából mutatja be. 

Fekete tudományos-fantasztikus irodalmi hősnőivel Butler az afrofuturizmus egyik korai előfutára is lett egy olyan zsánerben, ahol korábban szinte csak a fehér férfi írók, valamint a világot megmentő szintén fehér férfi hőseik domináltak. Az afrofuturizmus a jövő művészeti, tudományos és technológiai újragondolása fekete szemüvegen keresztül, témái között egyszerre jelenhet meg a rabszolgaság, alávetettség, kizsákmányolás kérdése, valamint a technológiai újítások vagy az időutazás, űrutazás, melyen keresztül az egész emberi faj újradefiniálása a kérdés. Az 1979-ben megjelent Kindredben például egy fekete nő utazik vissza az időben a polgárháború előtti délre, hogy megmentse az egyik fehér, rabszolgatartó őse életét, aki a későbbiekben megerőszakolja dédanyját, lehetővé téve az ő létezését. A Földmag-duológia nemcsak profetikus ereje miatt különleges az életműben, hanem mert a két regény sokkal inkább disztópia, mint sci-fi annak ellenére, hogy a sorozat zárlata az űrbe vezet. 

Octavia E. Butler disztópiájában a falak a biztonság illúzióját keltik
Octavia E. Butler disztópiájában a falak a biztonság illúzióját keltik

Klímakatasztrófa, járványok, állandósult erőszak, nemi elnyomás, egyre szélsőségesebb vagy érdektelenebb politikusok, brutális társadalmi egyenlőtlenségek. Akár a mai világunkról is írhatna Octavia E. Butler, és valójában majdnem ezt teszi, hiszen az eredetileg 1993-ban megjelent A magvető példázata 2024-ben kezdődik, a történet szerint addigra teljesen szétesett Kaliforniában. A Xenogenezis-trilógia magyar kiadásával az Agave Kiadó már megkezdte az életmű magyar nyelvű feldolgozását, ez a sor folytatódik most A magvető példázatával, ami ezúttal a hét könyve. (A regényből korábban itt közöltünk részletet.)

Tovább olvasok

A magvető példázatában (ami a hét könyve volt nálunk) még csak 15 éves, majd a folytatásban már fiatal felnőtt Lauren Oya Olamina szintén rendhagyó hős a fantasy műfajában: egy küldetéstudattal megáldott, fanatikus afroamerikai lány, aki vallás- és közösségalapítóként, vagy ahogy a Földmag mozgalmán belül hívják, formálóként akarja megváltoztatni az emberiség történelmét a késő-kapitalizmus széthulló Amerikájában.

Olamina apja lelkész, míg vér szerinti anyja olyan gyógyszerfüggő, aki belehalt lánya születésébe, nehéz hagyatékot hagyva maga után: a hiperempátiát. „Szó sincs telepátiáról, varázslatról, mélyen tudatosult spiritualitásról. Mindössze neurokémiai eredetű tévképzetek miatt érzem a másokon látott szenvedést és örömöket” – írja naplójában az osztozó Lauren. A hiperempátiában szenvedők nagy része nem éli meg a felnőttkort sebezhetőségük és kiszolgáltatottságuk miatt, a vallási vezér médiummá válása viszont valamilyen módon összekapcsolható „fogyatékosságával”, mintha az egész bolygó fájdalmát érezné át, összekapcsolódva a teljes emberiséggel. Osztozóként nem csak társai fájdalmát éli át, hanem szinte elviselhetetlen módon az őt erőszakolók kéjét is. 

Octavia E. Butlernél a dögvész felér egy részletekben adagolt harmadik világháborúval
Octavia E. Butlernél a dögvész felér egy részletekben adagolt harmadik világháborúval
Tovább olvasok

A talentumok példázata nagyrészt Olamina naplórészleteiből és vallási tanaiból, írásaiból, valamint lánya visszaemlékezéseiből áll. A két nézőpontot együtt olvasva árnyalt képet kapunk a Földmag megálmodójáról: az elsőből a vízióinak élő, fanatikus, elkötelezett és legyőzhetetlen nő rajzolódik ki, a másodikból egy anya, aki sokszor túl sokat kockáztat és akinek fontosabb a közössége és az ideái, aki többet tesz szellemi gyermekéért, mint a saját gyermekéért. Az egyik szemében a Földmag a legmagasztosabb cél és küldetés, míg a másiknak egy ostoba szekta, amely léte nélkül teljes családban nőhetett volna fel. A hittérítő-prédikátor-túlélő-író Olamina Jézus-szerű figurája a regényben megsokszorozva jelenik meg, az ő elferdített tükörképe a vele ellentétes oldalon álló öccse, a virtuális valóságban létező fekete keresztény hősnő és a róla elnevezett lánya is, akinek legfőbb tehetsége szintén a történetmondás. Butler ezekben a karakterekben nagyon érzékletesen mutatja be, hányféle teljesen különböző életút lehetséges úgy, hogy a belső mag és motiváció, valamint a tehetség nagyon hasonló. 

A férfiak világában helytálló, tagbaszakadt, különc, az írástól soha elszakadni nem tudó, abból erőt merítő Olaminában felfedezhetjük magát Butlert is. 

Az Olamina által létrehozott alternatív közösség, a Makk egyfajta kísérleti projekt, melyben a fejlett technológiai eszközöktől elzárt, a huszadik századba visszavetett, világtól elszigetelt csapat önfenntartásra törekszik. Mivel Olamina nagyon fiatalon rájön, hogy az emberek, akik megváltoztatták a klímát, csak várják a csodát és a „régi szép idők” visszatérését, nemcsak egy gazdasági és közösségi modellt hoz létre, hanem egy hitrendszert is Földmag néven, melynek alapja a változás. 

„Amit megérintetek,
azt megváltoztatjátok.
Amit megváltoztattok,
az megváltoztat titeket.
Nincs más igazság,
csak a változás.
Isten:
a változás.”

írja Az élők első könyvében. Olamina tanításainak lényege, hogy az Isten nem az állandóságot és stabilitást képviseli, mert a változás az univerzum egyetlen elkerülhetetlen, ellenállhatatlan, folyamatosan jelen lévő valósága, tehát Isten maga a változás. A Makkban egy kicsi, szűkölködő, de szabad és működő alternatív közösséget hoznak létre kiszolgáltatott, csonka családokból, menekültekből, színesbőrű, nyomornegyedekből vagy a rabszolgasorból szökött emberekből. Ezt a közösséget aztán csírájában fojtják el az új elnök radikális hívei a kereszténység nevében, a megalázás és kínzás középkori formáit bemutatva az ultramodern nyakörveken keresztül. A talentumok példázata sok szempontból párhuzamba állítható A szolgálólány meséjével, hiszen közös pont nemcsak a klímaválság, a háború, a vallási fanatizmus, az újfajta rabszolgaság és prostitúció, a tömegek elnyomása egy szűk elit által, de Butler fikciója a jelenünkhöz jobban közelítő disztópia, melyben napjaink politikai trendjei és azok következményei is erősebben körvonalazódnak. 

„Ez nem a próféciának szánt könyv” – mondta Butler A talentumok példázatáról. 

„Ez egy figyelmeztető mese, bár az emberek azt mondták nekem, hogy sokkal inkább prófécia. Ehhez csak annyit kell hozzáfűznöm: remélem, hogy nem.”

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Octavia E. Butlernél a dögvész felér egy részletekben adagolt harmadik világháborúval

Octavia E. Butler Földmag-duológiájának befejező kötete szédületes látomás és egyben komoly figyelmeztetés a jövőnkre nézve. Olvass bele!

...
Hírek

Octavia Butler időutazós regénye sorozatként kel életre

Sorozat készült Octavia E. Butler sci-fi író látnoki regényéből, a Kindredből. Mutatjuk az első előzetesét!

...
Beleolvasó

Octavia E. Butler látnoki disztópiájában járványokat, háborút és tartós vízhiányt vizionált

A magvető példázatával kezdődő kétkötetes, Földmag című duológiája igazi látnoki könyv: a második részben az USA megválaszt magának egy szélsőséges, radikális elnököt, aki a „Make America Great Again" jelmondattal kampányol.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...
Szórakozás

Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával

A bennem lévő nő című könyvében a pop hercegnője végre maga meséli el a történetét, mások róla szóló fals narratívái helyett. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?