Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

.konyvesblog. | 2016. július 04. |

octavia-butler-books.jpgVan egy ember, aki a „Help us make America great again” (Segíts nekünk, hogy ismét naggyá tegyük Amerikát) szlogennel kampányol Amerikában. Az ellenségeit erőszakolóknak és az ország elpusztítóinak nevezi, az ellenfelei pedig leggyakrabban a képmutató és a demagóg jelzőkkel illetik. Elítéli az erőszakot, de ezt olyan finoman tesz, hogy a nép azt hall ki a szavaiból, amit csak akar. Ezt az embert Andrew Steele Jarretnek hívják, és egy texasi szenátor az amerikai sci-fi szerző, Octavia Butler 1998-ban megjelent könyvében, a Parable of the Talentsben (A talentumok példázata vö. Máté 25,21). A hasonlósága Donald Trumppal csak a véletlen műve, ASJ haja ugyanis feketébb, mint Trump legsötétebb gondolatai.  (David Foster Wallace két évvel előzte meg Butlert a jövendölésben, és már az Infinite Jestben (1996) arról írt, hogy Amerikát a narcisztikus és erősen populista rádióceleb, Rush Limbaugh irányítja – a szerk.)

Trump stábja nem reagált a szlogenje eredetét firtató kérdésekre, de a republikánus elnökjelölt korábban már deklarálta, hogy a Make America Great Againt ő találta ki egyes egyedül, és nem volt túl boldog, amikor más jelöltek is használni kezdték.  Trump valószínűleg még sosem hallott Ronald Reaganről. Butler a kilencvenes évek elején kezdte el a Parable-sorozatát, amiben valószínűleg Reagan elnököt akarta kritizálni, akinek 1989-ben ért véget az elnöki karrierje.

butler.jpg

Butler regénye 2023-ban játszódik: Amerika a klímaváltozás terhét nyögi, víz és élelem alig van. Az emberek vagy fallal körülvett városokban élnek, és folyamatosan harcolnak a drogfüggőkkel, a vallási fanatikusokkal, vagy ami még rosszabb, a szegényekkel, vagy rettegve próbálnak maguknak új otthont találni Kanadában vagy egy nagy nagyvállalat által irányított városban, ahol biztonságban élhetnek. Apró kellemetlenség, hogy a nagyvállalat rabszolgájaként.

tumblr_o9q2huvhjr1qewacoo1_540.jpg

A Kanadába költözés ma is opció (kép forrása: Reddit)

Butler regényének főhőse attól fél, hogy a helyzet csak rosszabbodik, ha ASJ hatalomra kerül.  

A fiktív és a gyakran fikciónak tűnő, de nagyon is valóságos elnökjelöltek között akad azért különbség is: Trump vesszőparipája Mexikó, ASJ-é Kanada. Trumpot az üzlet, ASJ-et a vallás mozgatja, ő a Keresztény Amerika nevű csoport vezetője, ami annyira nem tolerál semmilyen más vallást, hogy a „boszorkányokat”, legyenek azok hinduk, zsidók vagy muszlimok, máglyára küldi.

29535.jpgButler arról írt, hogy ASJ egyszerűen nem illett bele a mába, nem tud mit kezdeni a vallási toleranciával, sem Amerika jelenlegi állapotával, vissza akarja repíteni a népet egy olyan sosemvolt időszakba, amikor mindenki ugyanabban az Istenben hitt, és tudta, hogy a biztonság ugyanazoktól a vallási rituáléktól függ és el kell nyomni mindenkit, aki máshogy gondolkodik. Ha a vallást behelyettesítjük a diverzitás hiányával, akkor már nem is hangzik olyan ismeretlenül az egész.

ASJ, bár a közvélemény-kutatások nem az ő győzelmét várják, megnyeri a választásokat, hívei pedig rabszolgasorba taszítanak minden nem keresztény amerikait. A fiktív elnök végül egy Kanada ellen indított háborúba bukik bele. A Butler életművét kutató Shawn Taylor szerint a könyv azt demonstrálja, hogy mi történik, ha az emberek felbátorodnak egy demagóg vezető miatt. Így működik Donald Trump is: engedélyt ad az embereknek, hogy a legrosszabb impulzusaik szerint cselekedjenek.

A gonosz, fiktív elnököknek egyébként rosszul alakul a helyzete az irodalomban: Andrew Steele Jarret Amerikája végül összeomlik, mert a hatalomra került texasi szenátor csak ártani tud az üzletnek, az amerikai alkotmánynak és a lakosság jelentős hányadának, az Infinite Jest Rush Limbaughja pedig merénylet áldozata lesz.

Forrás: Fusion