Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

ro | 2021. június 23. |

A többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerző tanácsai műfajtól függetlenül hasznosak lehetnek azoknak, akik írásra adják a fejüket - ezek közül válogattunk ki most ötöt:

  • Felejtsd el az inspirációt! A szokás sokkal inkább megbízható - a szokás akkor is rávesz az írásra, ha épp nincs inspirációd. Segít, hogy elkezdd és véglegesítsd a történeteidet. Az inspiráció nem teszi meg ugyanezt. Az inspiráció sokszor csak kifogás arra, miért nem ír aznap az ember. Az író legértékesebb tulajdonsága a kitartása. Csak írj, próbálkozz, tanuld a mesterséget!
  • Fejben állhatatosnak kell lenni, hiszen mindenki eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, legszívesebben tűzre vetné az írását, vagy lehúzná a vécén. Az ember akkor válik igazán íróvá, ha nem adja fel, máskülönben csak az az ember lesz, aki pusztán vágyik arra, hogy író lehessen. Butler számára amúgy az írói válság nem azt jelentette, hogy nem tudott írni, csupán annyit, hogy amit írt, az nem ért semmit, és maga az írás folyamata nehézkes volt és kellemetlen.
  • Felejtsd el a tehetséget! Butler mindig azt javasolta a tanítványainak, nézzék meg a bestseller-listákat, hogy lássák, kinek másnak nem volt még tehetsége, ez azonban mégsem gátolta meg őket abban, hogy írjanak - szóval semmi ok az aggodalomra!
  • Butler hasznosnak tartotta az írói műhelyeket és kreatív írás kurzusokat, hiszen az embernek rögtön a rendelkezésére áll egyfajta közönség, amelynek tagjai interpretálják a művet, ebből pedig simán leszűrhető, hogy íróként vajon azt kommunikáljuk-e, amire amúgy gondolunk, ez ugyanis nem minden esetben történik így. A fiatal íróknak mindig azt tanácsolta, hogy olvassanak sokat. Szerinte meglepően sokan vannak ugyanis olyanok, akik bár írók szeretnének lenni, mégsem szeretnek olvasni.
  • Egy írónak mindig képesnek kell lennie arra, hogy egyetlen erős mondatban össze tudja foglalni a művét. A Kindred című regénye cselekményét ő például úgy summázta, hogy egy olyan fekete nő története, aki az időben visszarepülve a polgárháború előtti Délre kerül és nagy küzdelmet folytat, hogy túlélje a rabszolgaságot. Egy ilyen mondat Butler szerint rögtön elárulja, hogy ki a főhős, rávilágít, hogy mi a küzdelme tárgya, ahogy azt is, hogy végeredményben túléli azt.
Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

A sci-fi egyik úttörőjének tartott Octavia E. Butlerről nevezték el azt a helyet, ahol a Perseverance leszállt a Marson.

...
Kritika

Az anyaméh kolonizálása a cél Octavia E. Butler sci-fi klasszikusában

...
Hírek

Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

Polc

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...
...
Nagy

Tüdős Klára szerteágazó tehetségével a kor kezdetben nem nagyon tudott mit kezdeni

Nem tényirodalmi műben, hanem regénytrilógiában tervezi feldolgozni Tüdős Klára életét Bódis Kriszta. Az első rész nyár elején jelent meg, és a Kisasszonyképző című kötet kimondottan a korai évekre, azon belül is arra az időszakra koncentrál, amely a fiatal Tüdős eszmélése, önállósodása, a későbbi pálya megalapozása szempontjából meghatározónak tekinthető.

Szerzőink

...
sa

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...
ld

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

...
Sándor Anna

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.