Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

ro | 2021. június 23. |

A többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerző tanácsai műfajtól függetlenül hasznosak lehetnek azoknak, akik írásra adják a fejüket - ezek közül válogattunk ki most ötöt:

  • Felejtsd el az inspirációt! A szokás sokkal inkább megbízható - a szokás akkor is rávesz az írásra, ha épp nincs inspirációd. Segít, hogy elkezdd és véglegesítsd a történeteidet. Az inspiráció nem teszi meg ugyanezt. Az inspiráció sokszor csak kifogás arra, miért nem ír aznap az ember. Az író legértékesebb tulajdonsága a kitartása. Csak írj, próbálkozz, tanuld a mesterséget!
  • Fejben állhatatosnak kell lenni, hiszen mindenki eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, legszívesebben tűzre vetné az írását, vagy lehúzná a vécén. Az ember akkor válik igazán íróvá, ha nem adja fel, máskülönben csak az az ember lesz, aki pusztán vágyik arra, hogy író lehessen. Butler számára amúgy az írói válság nem azt jelentette, hogy nem tudott írni, csupán annyit, hogy amit írt, az nem ért semmit, és maga az írás folyamata nehézkes volt és kellemetlen.
  • Felejtsd el a tehetséget! Butler mindig azt javasolta a tanítványainak, nézzék meg a bestseller-listákat, hogy lássák, kinek másnak nem volt még tehetsége, ez azonban mégsem gátolta meg őket abban, hogy írjanak - szóval semmi ok az aggodalomra!
  • Butler hasznosnak tartotta az írói műhelyeket és kreatív írás kurzusokat, hiszen az embernek rögtön a rendelkezésére áll egyfajta közönség, amelynek tagjai interpretálják a művet, ebből pedig simán leszűrhető, hogy íróként vajon azt kommunikáljuk-e, amire amúgy gondolunk, ez ugyanis nem minden esetben történik így. A fiatal íróknak mindig azt tanácsolta, hogy olvassanak sokat. Szerinte meglepően sokan vannak ugyanis olyanok, akik bár írók szeretnének lenni, mégsem szeretnek olvasni.
  • Egy írónak mindig képesnek kell lennie arra, hogy egyetlen erős mondatban össze tudja foglalni a művét. A Kindred című regénye cselekményét ő például úgy summázta, hogy egy olyan fekete nő története, aki az időben visszarepülve a polgárháború előtti Délre kerül és nagy küzdelmet folytat, hogy túlélje a rabszolgaságot. Egy ilyen mondat Butler szerint rögtön elárulja, hogy ki a főhős, rávilágít, hogy mi a küzdelme tárgya, ahogy azt is, hogy végeredményben túléli azt.
Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

A sci-fi egyik úttörőjének tartott Octavia E. Butlerről nevezték el azt a helyet, ahol a Perseverance leszállt a Marson.

...
Kritika

Az anyaméh kolonizálása a cél Octavia E. Butler sci-fi klasszikusában

...
Hírek

Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.