Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

ro | 2021. június 23. |

A többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerző tanácsai műfajtól függetlenül hasznosak lehetnek azoknak, akik írásra adják a fejüket - ezek közül válogattunk ki most ötöt:

  • Felejtsd el az inspirációt! A szokás sokkal inkább megbízható - a szokás akkor is rávesz az írásra, ha épp nincs inspirációd. Segít, hogy elkezdd és véglegesítsd a történeteidet. Az inspiráció nem teszi meg ugyanezt. Az inspiráció sokszor csak kifogás arra, miért nem ír aznap az ember. Az író legértékesebb tulajdonsága a kitartása. Csak írj, próbálkozz, tanuld a mesterséget!
  • Fejben állhatatosnak kell lenni, hiszen mindenki eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, legszívesebben tűzre vetné az írását, vagy lehúzná a vécén. Az ember akkor válik igazán íróvá, ha nem adja fel, máskülönben csak az az ember lesz, aki pusztán vágyik arra, hogy író lehessen. Butler számára amúgy az írói válság nem azt jelentette, hogy nem tudott írni, csupán annyit, hogy amit írt, az nem ért semmit, és maga az írás folyamata nehézkes volt és kellemetlen.
  • Felejtsd el a tehetséget! Butler mindig azt javasolta a tanítványainak, nézzék meg a bestseller-listákat, hogy lássák, kinek másnak nem volt még tehetsége, ez azonban mégsem gátolta meg őket abban, hogy írjanak - szóval semmi ok az aggodalomra!
  • Butler hasznosnak tartotta az írói műhelyeket és kreatív írás kurzusokat, hiszen az embernek rögtön a rendelkezésére áll egyfajta közönség, amelynek tagjai interpretálják a művet, ebből pedig simán leszűrhető, hogy íróként vajon azt kommunikáljuk-e, amire amúgy gondolunk, ez ugyanis nem minden esetben történik így. A fiatal íróknak mindig azt tanácsolta, hogy olvassanak sokat. Szerinte meglepően sokan vannak ugyanis olyanok, akik bár írók szeretnének lenni, mégsem szeretnek olvasni.
  • Egy írónak mindig képesnek kell lennie arra, hogy egyetlen erős mondatban össze tudja foglalni a művét. A Kindred című regénye cselekményét ő például úgy summázta, hogy egy olyan fekete nő története, aki az időben visszarepülve a polgárháború előtti Délre kerül és nagy küzdelmet folytat, hogy túlélje a rabszolgaságot. Egy ilyen mondat Butler szerint rögtön elárulja, hogy ki a főhős, rávilágít, hogy mi a küzdelme tárgya, ahogy azt is, hogy végeredményben túléli azt.
Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

A sci-fi egyik úttörőjének tartott Octavia E. Butlerről nevezték el azt a helyet, ahol a Perseverance leszállt a Marson.

...
Kritika

Az anyaméh kolonizálása a cél Octavia E. Butler sci-fi klasszikusában

...
Hírek

Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.