Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

Feltörekvő íróknak nincs is jobb, mintha igazi nagyágyú ad nekik tanácsot - a napokban már írtunk arról, milyen szempontokat tartott szem előtt Umberto Eco írás közben, most pedig a LitHub írt arról, melyek voltak a 2006-ban elhunyt amerikai sci-fi író, Octavia E. Butler legjobb írói tanácsai.

ro | 2021. június 23. |

A többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerző tanácsai műfajtól függetlenül hasznosak lehetnek azoknak, akik írásra adják a fejüket - ezek közül válogattunk ki most ötöt:

  • Felejtsd el az inspirációt! A szokás sokkal inkább megbízható - a szokás akkor is rávesz az írásra, ha épp nincs inspirációd. Segít, hogy elkezdd és véglegesítsd a történeteidet. Az inspiráció nem teszi meg ugyanezt. Az inspiráció sokszor csak kifogás arra, miért nem ír aznap az ember. Az író legértékesebb tulajdonsága a kitartása. Csak írj, próbálkozz, tanuld a mesterséget!
  • Fejben állhatatosnak kell lenni, hiszen mindenki eljut arra a pontra, amikor úgy érzi, legszívesebben tűzre vetné az írását, vagy lehúzná a vécén. Az ember akkor válik igazán íróvá, ha nem adja fel, máskülönben csak az az ember lesz, aki pusztán vágyik arra, hogy író lehessen. Butler számára amúgy az írói válság nem azt jelentette, hogy nem tudott írni, csupán annyit, hogy amit írt, az nem ért semmit, és maga az írás folyamata nehézkes volt és kellemetlen.
  • Felejtsd el a tehetséget! Butler mindig azt javasolta a tanítványainak, nézzék meg a bestseller-listákat, hogy lássák, kinek másnak nem volt még tehetsége, ez azonban mégsem gátolta meg őket abban, hogy írjanak - szóval semmi ok az aggodalomra!
  • Butler hasznosnak tartotta az írói műhelyeket és kreatív írás kurzusokat, hiszen az embernek rögtön a rendelkezésére áll egyfajta közönség, amelynek tagjai interpretálják a művet, ebből pedig simán leszűrhető, hogy íróként vajon azt kommunikáljuk-e, amire amúgy gondolunk, ez ugyanis nem minden esetben történik így. A fiatal íróknak mindig azt tanácsolta, hogy olvassanak sokat. Szerinte meglepően sokan vannak ugyanis olyanok, akik bár írók szeretnének lenni, mégsem szeretnek olvasni.
  • Egy írónak mindig képesnek kell lennie arra, hogy egyetlen erős mondatban össze tudja foglalni a művét. A Kindred című regénye cselekményét ő például úgy summázta, hogy egy olyan fekete nő története, aki az időben visszarepülve a polgárháború előtti Délre kerül és nagy küzdelmet folytat, hogy túlélje a rabszolgaságot. Egy ilyen mondat Butler szerint rögtön elárulja, hogy ki a főhős, rávilágít, hogy mi a küzdelme tárgya, ahogy azt is, hogy végeredményben túléli azt.
Hírlevél feliratkozás

Forrás: LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Octavia E. Butlerről nevezték el a Mars-leszállóhelyet

A sci-fi egyik úttörőjének tartott Octavia E. Butlerről nevezték el azt a helyet, ahol a Perseverance leszállt a Marson.

...
Kritika

Az anyaméh kolonizálása a cél Octavia E. Butler sci-fi klasszikusában

...
Hírek

Sci-fi író jövendölte meg Trump kampányszlogenjét

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.