Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve. Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkány sorsa véget szokott érni: a máglyahalálnál. Hiába vetik azonban háromszor tűzre és tépik ki a szívét, nemcsak, hogy nem hal meg, hanem új életet kezd a világ peremén. Története a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása, azaz egyfajta világvége-vízió, amely mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Nyitókép: Odin és Fenrir harca, Emil Doepler festménye

Forgách Kinga | 2022. június 28. |
GENEVIEVE GORNICHEC
A boszorkány szíve
Ford. Ballai Mária, Agave Könyvek, 2022, 361 oldal
-

Madeline Miller Kirkéje és az Akhilleusz dala után a mítoszok kedvelői most ismét egy izgalmas regényt vehetnek a kezükbe. Genevieve Gornichec új könyve, A boszorkány szíve nagyszabású munka, amely nemcsak, hogy új nézőpontot talált az északi mitológia elmeséléséhez, de sikerült is összefűznie a prózai Edda és az Edda-versek legfontosabb történéseit és alakjait. A regény szép nyelvezete és élettel teli karakterei révén pörgősen, élvezetesen és átélhetően meséli el az istenek alkonyának történetét, amely során 

egy nagy csatát követően a világon majdnem minden elpusztul, hogy aztán új világ születhessen.

„Egyszer régen, amikor az istenek még ifjak voltak, Ásgard pedig egészen új, felbukkant egy boszorkány a világ pereméről” – így kezdődik a történet, amely stílusával és nyelvével is megidézi a mítoszok világát. Ahogy az már az első mondatból is kiderül, ezúttal egy olyan alak kerül a középpontba, aki mindeddig szó szerint és átvitt értelemben is a peremen volt: Angurboda, a boszorkány, akiről fokozatosan kiderül, hogy sokkal több minden köthető hozzá annál, minthogy Loki, a tréfacsináló isten felesége volt. A nagy hatalommal bíró nő, aki az istenek két nemzetségét, az ászokat és a vánokat is megtanította a vajákosságra, és aki aztán az események áldozata lett, az istenek és óriások csatározásának főszereplőjévé lép elő ebben a történetben, amelynek szerteágazó szálai az ő kezében futnak össze, még ha ezzel sokáig ő maga sincs tisztában.

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

Egy száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!

Tovább olvasok

A cselekmény kezdetén Angurboda lábadozik a traumájából: az ászok dárdákat döftek belé és háromszor megégették, aztán pedig kitépték a szívét, de ő mindannyiszor újjászületett. Az őt üldöző Ódin elől a világ peremére, a Vaserdőbe húzódik, hogy ott kezdjen magányos, új életet.

Ott talál rá a vicces és közvetlen bajkeverő istenség, Loki, aki visszaadja neki a szívét.

Barátság, majd szerelem szövődik köztük, aztán pedig össze is házasodnak. És bár Loki nem egy mintaférj (az idő java részében távol van és lesz egy másik felesége is), három utódjuk is születik: Hel, Fenrir és Jörmungand. Egyikük sem szokványos gyerek azonban, Helnek, akit a halálból kellett visszahozni, az egyik lába halott marad, Fenrir farkas, míg Jörmungand kígyó bőrében születik a világra. És miközben zajlik a – nem éppen szokványos, de azért boldog – családi életük, Angurbodát éjszakánként egy rejtélyes erő húzza a mélybe és egy borzalmas látomás kísérti. Megtudja, amit senki sem akart volna tudni: hogy a világ hamarosan véget ér, és hogy a saját gyerekei is áldozatul esnek majd a szörnyű csatának, amelyet egy mindent felemésztő tűz követ. A boszorkány innentől kezdve a jövő terhének szörnyű súlya alatt kell éljen, és miközben fokozatosan megéli a jóslat beteljesülését, fel kell tennie magának a kérdést: mi az, amin változtathat, ami az ő döntésein múlik, és mi az, ami meg van írva a sorsban, és amivel szemben úgyis tehetetlen?

A könyv éppen e köré szerveződik: a sors és a szabad akarat dilemmája köré,

amelyben a végzet megmásíthatatlan folyamát a jövőbe látó Angurborda, míg a döntések esetlegességét a szertelen Loki képviseli. A boszorkány szíve azonban ezek mellett még az élet sok más örökérvényű kérdéséről is szépen mesél: például a szerelemről, a hűségről, az anyaságról, az árulásról, a veszteségekről, vagy épp a belső erőnk megtalálásáról. 

A könyvben izgalmasan elevenednek meg az északi mitológia legfontosabb alakjai, például maga Loki, aki egyszerre nagyon szerethető és bosszantó karakter, és aki bármit megtenne, csak hogy ne kelljen unatkoznia, beleértve akármilyen csínytevést vagy bűntettet. De fontos szerepet kap a könyörtelen Ódin is, aki a jövőt akarja megtudni Angurbodától, hogy befolyásolhassa azt. Vagy éppen Skadi, az óriás, aki hű barátként mindvégig ott áll a boszorkány mellett, örök segítőtársává válik, és aki a feltétel nélküli szeretet képviselőjeként jelenik meg. De természetesen fontos szerep jut más isteneknek is, például Freyának vagy Thornak.

Ebben a történetben azonban az istenekben nem sok szimpatikus vonást találunk, a legtöbben öntörvényűek, önteltek, gyakran visszaélnek a hatalmukkal és olykor kegyetlenek is. A könyv felteszi a kérdést, hogy mi értelme van az istenségeknek, ha nem lehet imádni őket? Majd választ is ad erre azzal, hogy az istenek és az egész általuk képviselt világrend pusztulásra ítéltetett. A boszorkány szíve az istenek és óriások közti viaskodás történetét tehát inkább az óriásoknak, azon belül pedig leginkább az óriások anyjának, Angurbodának a szemszögéből mutatja be, a mesét pedig mindvégig meghatározza ez a női perspektíva. Főleg, hogy a boszorkány sokkal összetettebb karakterré válik, mint eredetileg volt, nemcsak Loki felesége, vagy egy  „szörnyeket” világra hozó anya, hanem

komoly hatalommal bíró, eszes, bátor és kitartó alakként jelenik meg, akit akárhányszor is próbálnak eltiporni, mindig képes a feltámadásra.

A regény tanulsága szerint egyébként az életben maradás egyetlen valódi módja a történetekben rejlik. Mert ahogy Loki is megfogalmazza: „Az emberek meghalnak. A történetek viszont továbbélnek a versekben és a dalokban. Az ő tetteikről szólnak. Az isteneik tetteiről”. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...