Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Pat Barker, Madeline Miller és Natalie Haynes is új megvilágításba helyezték Homérosz klasszikusait és női szemszögből ábrázolták az Íliász és az Odüsszeia eseményeit. 

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Megjelent a Booker-díjas író, Pat Barker legújabb regénye, a The Women of Troy, amelyben korábbi könyvéhez, a The Silence of the Girlshöz hasonlóan ismét merész és feminista módon helyezi új megvilágításba az Íliászt. Az író 1995-ben a The Ghost Road című kötetével nyerte el a Booker-díjat, amely a Felépülés-trilógiájának harmadik része. A sorozatban az első világháború témáját dolgozta fel, így az írónak nem újdonság a történelmi események új megvilágításba helyezése.

Barker korábban 2018-ban The Silence of the Girls címen megjelent regényében Briszéisz szemszögéből mutatta be az Íliász eseményeit. Briszéisz Münész király feleségeként Lürnésszoszban élt, ám a trójai háborúban Akhilleusz lerohanta a várost, megölte Münészt, a király feleségét pedig foglyul ejtette és magával vitte.  A szerző a cselekmény helyszínén és idején nem változtatott, a könyvet olvasva mégis egy új köntösbe öltöztetett Íliásszal találkozik az olvasó.

Barker abból a szempontból ragaszkodott az eredeti homéroszi szöveghez, hogy nem lágyított a történet brutalitásán, de a főhősöket emberfeletti erejüktől megfosztva ábrázolta, sőt a hangsúlyt a nőkkel szembeni erőszakos viselkedésre helyezte és fontos 21. századi problémákra világított rá.

Madeline Miller
Akhilleusz dala
Ford.: Szigeti Judit, General Press, 2021, 392 oldal
Madeline Miller: Akhilleusz dala

A klasszikus irodalmat feldolgozó írók között szerepel Madeline Miller is, akinek idén jelent meg az Akhilleusz dala című regényének puhatáblás kiadása a General Pressnél. A történet Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát mutatja be, akik gyerekkoruktól kezdve elválaszthatatlan barátok, sőt különös vonzalom alakul ki közöttük. A könyvben Akhilleusz útját kísérhetjük végig a trójai háborúban, de hangsúlyos hangot kap Briszéisz és Akhilleusz anyja, Thetisz is.

Miller tíz éven keresztül dolgozott a regényen, amellyel 2012-ben elnyerte az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Women’s Prize for Fiction-díjat, amelyet minden évben a legkiválóbb angol nyelven publikáló női szerző kap. Tavasszal írtunk róla, hogy a 2012-ben megjelent könyvre a TikToknak köszönhetően hirtelen olyannyira megnőtt a kereslet, hogy hetente tízezer példányt adtak el belőle.

MADELINE MILLER
Kirké
Ford: Frei-Kovács Judit, General Press, 2019, 422 oldal
Madeline Miller: Kirké

Az író a Homérosz Odüsszeiájából ismert Kirké életét is feldolgozta, a regény 2019-ben jelent meg. A történet a Héliosz és Perszéisz gyermekeként született Kirké életét mutatja be, aki úgy tűnik, semmiféle különleges hatalommal nem rendelkezik. Később persze kiderül, hogy ez még sincs így, ugyanis Kirké felfedezi különleges tehetségét, amellyel képes szörnyeteggé változtatni riválisait. Zeusz emiatt fenyegetve érzi magát, így egy lakatlan szigetre száműzi a varázslót, aki a könyv során olyan mitológiai alakokkal is találkozik, mint Minótaurosz, Daidalosz és Médea. 

Szintén a trójai háború történetét dolgozza fel Natalie Haynes A Thousand Ships című regénye, amelyet 2020-ban jelöltek a Women’s Prize for Fiction-díjra. Az író Barkerhez hasonlóan a nők szemszögéből mesélte el a város pusztulásának történetét. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Angolul is megjelenik Krasznahorkai László Homérosz-hommage-a

Idén novemberben angolul is megjelenik Krasznahorkai László 2019-es kötete, a Mindig Homérosznak- írta a HLO. A könyvet a New Directions adja ki John Batki fordításában

...
Hírek

Lehet, hogy Homérosz eposzai száz évvel korábbiak, mint eddig hittük

Az eddig véltnél száz évvel korábban lehetett a homéroszi kor és az ókori görög művészet más korai korszakai egy új, radiokarbonos kormeghatározáson alapuló kutatás szerint. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.