Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Pat Barker, Madeline Miller és Natalie Haynes is új megvilágításba helyezték Homérosz klasszikusait és női szemszögből ábrázolták az Íliász és az Odüsszeia eseményeit. 

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Megjelent a Booker-díjas író, Pat Barker legújabb regénye, a The Women of Troy, amelyben korábbi könyvéhez, a The Silence of the Girlshöz hasonlóan ismét merész és feminista módon helyezi új megvilágításba az Íliászt. Az író 1995-ben a The Ghost Road című kötetével nyerte el a Booker-díjat, amely a Felépülés-trilógiájának harmadik része. A sorozatban az első világháború témáját dolgozta fel, így az írónak nem újdonság a történelmi események új megvilágításba helyezése.

Barker korábban 2018-ban The Silence of the Girls címen megjelent regényében Briszéisz szemszögéből mutatta be az Íliász eseményeit. Briszéisz Münész király feleségeként Lürnésszoszban élt, ám a trójai háborúban Akhilleusz lerohanta a várost, megölte Münészt, a király feleségét pedig foglyul ejtette és magával vitte.  A szerző a cselekmény helyszínén és idején nem változtatott, a könyvet olvasva mégis egy új köntösbe öltöztetett Íliásszal találkozik az olvasó.

Barker abból a szempontból ragaszkodott az eredeti homéroszi szöveghez, hogy nem lágyított a történet brutalitásán, de a főhősöket emberfeletti erejüktől megfosztva ábrázolta, sőt a hangsúlyt a nőkkel szembeni erőszakos viselkedésre helyezte és fontos 21. századi problémákra világított rá.

Madeline Miller
Akhilleusz dala
Ford.: Szigeti Judit, General Press, 2021, 392 oldal
Madeline Miller: Akhilleusz dala

A klasszikus irodalmat feldolgozó írók között szerepel Madeline Miller is, akinek idén jelent meg az Akhilleusz dala című regényének puhatáblás kiadása a General Pressnél. A történet Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát mutatja be, akik gyerekkoruktól kezdve elválaszthatatlan barátok, sőt különös vonzalom alakul ki közöttük. A könyvben Akhilleusz útját kísérhetjük végig a trójai háborúban, de hangsúlyos hangot kap Briszéisz és Akhilleusz anyja, Thetisz is.

Miller tíz éven keresztül dolgozott a regényen, amellyel 2012-ben elnyerte az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Women’s Prize for Fiction-díjat, amelyet minden évben a legkiválóbb angol nyelven publikáló női szerző kap. Tavasszal írtunk róla, hogy a 2012-ben megjelent könyvre a TikToknak köszönhetően hirtelen olyannyira megnőtt a kereslet, hogy hetente tízezer példányt adtak el belőle.

MADELINE MILLER
Kirké
Ford: Frei-Kovács Judit, General Press, 2019, 422 oldal
Madeline Miller: Kirké

Az író a Homérosz Odüsszeiájából ismert Kirké életét is feldolgozta, a regény 2019-ben jelent meg. A történet a Héliosz és Perszéisz gyermekeként született Kirké életét mutatja be, aki úgy tűnik, semmiféle különleges hatalommal nem rendelkezik. Később persze kiderül, hogy ez még sincs így, ugyanis Kirké felfedezi különleges tehetségét, amellyel képes szörnyeteggé változtatni riválisait. Zeusz emiatt fenyegetve érzi magát, így egy lakatlan szigetre száműzi a varázslót, aki a könyv során olyan mitológiai alakokkal is találkozik, mint Minótaurosz, Daidalosz és Médea. 

Szintén a trójai háború történetét dolgozza fel Natalie Haynes A Thousand Ships című regénye, amelyet 2020-ban jelöltek a Women’s Prize for Fiction-díjra. Az író Barkerhez hasonlóan a nők szemszögéből mesélte el a város pusztulásának történetét. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Angolul is megjelenik Krasznahorkai László Homérosz-hommage-a

Idén novemberben angolul is megjelenik Krasznahorkai László 2019-es kötete, a Mindig Homérosznak- írta a HLO. A könyvet a New Directions adja ki John Batki fordításában

...
Hírek

Lehet, hogy Homérosz eposzai száz évvel korábbiak, mint eddig hittük

Az eddig véltnél száz évvel korábban lehetett a homéroszi kor és az ókori görög művészet más korai korszakai egy új, radiokarbonos kormeghatározáson alapuló kutatás szerint. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

...
Valuska László

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...
Horányi Hanna Zelma

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

...
Nagy

Szvoren Edina: Bugyogtak fel belőlem a Nádas-mondatok

Az alkotáshoz elengedhetetlen távolítás, az irodalmi alkat és a rövidpróza írásához szükséges szemlélet is szóba került Szvoren Edina most megjelent kötetének bemutatóján szerda délután a Magvető Caféban. A szerző a Kérődző Kronoszról pályatársával, Tompa Andreával beszélgetett, a könyvből pedig hosszabb részletet olvasott fel Bognár Péter író.