Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Pat Barker, Madeline Miller és Natalie Haynes is új megvilágításba helyezték Homérosz klasszikusait és női szemszögből ábrázolták az Íliász és az Odüsszeia eseményeit. 

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Megjelent a Booker-díjas író, Pat Barker legújabb regénye, a The Women of Troy, amelyben korábbi könyvéhez, a The Silence of the Girlshöz hasonlóan ismét merész és feminista módon helyezi új megvilágításba az Íliászt. Az író 1995-ben a The Ghost Road című kötetével nyerte el a Booker-díjat, amely a Felépülés-trilógiájának harmadik része. A sorozatban az első világháború témáját dolgozta fel, így az írónak nem újdonság a történelmi események új megvilágításba helyezése.

Barker korábban 2018-ban The Silence of the Girls címen megjelent regényében Briszéisz szemszögéből mutatta be az Íliász eseményeit. Briszéisz Münész király feleségeként Lürnésszoszban élt, ám a trójai háborúban Akhilleusz lerohanta a várost, megölte Münészt, a király feleségét pedig foglyul ejtette és magával vitte.  A szerző a cselekmény helyszínén és idején nem változtatott, a könyvet olvasva mégis egy új köntösbe öltöztetett Íliásszal találkozik az olvasó.

Barker abból a szempontból ragaszkodott az eredeti homéroszi szöveghez, hogy nem lágyított a történet brutalitásán, de a főhősöket emberfeletti erejüktől megfosztva ábrázolta, sőt a hangsúlyt a nőkkel szembeni erőszakos viselkedésre helyezte és fontos 21. századi problémákra világított rá.

Madeline Miller
Akhilleusz dala
Ford.: Szigeti Judit, General Press, 2021, 392 oldal
Madeline Miller: Akhilleusz dala

A klasszikus irodalmat feldolgozó írók között szerepel Madeline Miller is, akinek idén jelent meg az Akhilleusz dala című regényének puhatáblás kiadása a General Pressnél. A történet Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát mutatja be, akik gyerekkoruktól kezdve elválaszthatatlan barátok, sőt különös vonzalom alakul ki közöttük. A könyvben Akhilleusz útját kísérhetjük végig a trójai háborúban, de hangsúlyos hangot kap Briszéisz és Akhilleusz anyja, Thetisz is.

Miller tíz éven keresztül dolgozott a regényen, amellyel 2012-ben elnyerte az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Women’s Prize for Fiction-díjat, amelyet minden évben a legkiválóbb angol nyelven publikáló női szerző kap. Tavasszal írtunk róla, hogy a 2012-ben megjelent könyvre a TikToknak köszönhetően hirtelen olyannyira megnőtt a kereslet, hogy hetente tízezer példányt adtak el belőle.

MADELINE MILLER
Kirké
Ford: Frei-Kovács Judit, General Press, 2019, 422 oldal
Madeline Miller: Kirké

Az író a Homérosz Odüsszeiájából ismert Kirké életét is feldolgozta, a regény 2019-ben jelent meg. A történet a Héliosz és Perszéisz gyermekeként született Kirké életét mutatja be, aki úgy tűnik, semmiféle különleges hatalommal nem rendelkezik. Később persze kiderül, hogy ez még sincs így, ugyanis Kirké felfedezi különleges tehetségét, amellyel képes szörnyeteggé változtatni riválisait. Zeusz emiatt fenyegetve érzi magát, így egy lakatlan szigetre száműzi a varázslót, aki a könyv során olyan mitológiai alakokkal is találkozik, mint Minótaurosz, Daidalosz és Médea. 

Szintén a trójai háború történetét dolgozza fel Natalie Haynes A Thousand Ships című regénye, amelyet 2020-ban jelöltek a Women’s Prize for Fiction-díjra. Az író Barkerhez hasonlóan a nők szemszögéből mesélte el a város pusztulásának történetét. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Angolul is megjelenik Krasznahorkai László Homérosz-hommage-a

Idén novemberben angolul is megjelenik Krasznahorkai László 2019-es kötete, a Mindig Homérosznak- írta a HLO. A könyvet a New Directions adja ki John Batki fordításában

...
Hírek

Lehet, hogy Homérosz eposzai száz évvel korábbiak, mint eddig hittük

Az eddig véltnél száz évvel korábban lehetett a homéroszi kor és az ókori görög művészet más korai korszakai egy új, radiokarbonos kormeghatározáson alapuló kutatás szerint. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.