Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Három könyv, amelyek női szemszögből mutatják be Homérosz klasszikusait

Pat Barker, Madeline Miller és Natalie Haynes is új megvilágításba helyezték Homérosz klasszikusait és női szemszögből ábrázolták az Íliász és az Odüsszeia eseményeit. 

Simon Eszter | 2021. augusztus 26. |

Megjelent a Booker-díjas író, Pat Barker legújabb regénye, a The Women of Troy, amelyben korábbi könyvéhez, a The Silence of the Girlshöz hasonlóan ismét merész és feminista módon helyezi új megvilágításba az Íliászt. Az író 1995-ben a The Ghost Road című kötetével nyerte el a Booker-díjat, amely a Felépülés-trilógiájának harmadik része. A sorozatban az első világháború témáját dolgozta fel, így az írónak nem újdonság a történelmi események új megvilágításba helyezése.

Barker korábban 2018-ban The Silence of the Girls címen megjelent regényében Briszéisz szemszögéből mutatta be az Íliász eseményeit. Briszéisz Münész király feleségeként Lürnésszoszban élt, ám a trójai háborúban Akhilleusz lerohanta a várost, megölte Münészt, a király feleségét pedig foglyul ejtette és magával vitte.  A szerző a cselekmény helyszínén és idején nem változtatott, a könyvet olvasva mégis egy új köntösbe öltöztetett Íliásszal találkozik az olvasó.

Barker abból a szempontból ragaszkodott az eredeti homéroszi szöveghez, hogy nem lágyított a történet brutalitásán, de a főhősöket emberfeletti erejüktől megfosztva ábrázolta, sőt a hangsúlyt a nőkkel szembeni erőszakos viselkedésre helyezte és fontos 21. századi problémákra világított rá.

Madeline Miller
Akhilleusz dala
Ford.: Szigeti Judit, General Press, 2021, 392 oldal
Madeline Miller: Akhilleusz dala

A klasszikus irodalmat feldolgozó írók között szerepel Madeline Miller is, akinek idén jelent meg az Akhilleusz dala című regényének puhatáblás kiadása a General Pressnél. A történet Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát mutatja be, akik gyerekkoruktól kezdve elválaszthatatlan barátok, sőt különös vonzalom alakul ki közöttük. A könyvben Akhilleusz útját kísérhetjük végig a trójai háborúban, de hangsúlyos hangot kap Briszéisz és Akhilleusz anyja, Thetisz is.

Miller tíz éven keresztül dolgozott a regényen, amellyel 2012-ben elnyerte az Egyesült Királyság egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Women’s Prize for Fiction-díjat, amelyet minden évben a legkiválóbb angol nyelven publikáló női szerző kap. Tavasszal írtunk róla, hogy a 2012-ben megjelent könyvre a TikToknak köszönhetően hirtelen olyannyira megnőtt a kereslet, hogy hetente tízezer példányt adtak el belőle.

MADELINE MILLER
Kirké
Ford: Frei-Kovács Judit, General Press, 2019, 422 oldal
Madeline Miller: Kirké

Az író a Homérosz Odüsszeiájából ismert Kirké életét is feldolgozta, a regény 2019-ben jelent meg. A történet a Héliosz és Perszéisz gyermekeként született Kirké életét mutatja be, aki úgy tűnik, semmiféle különleges hatalommal nem rendelkezik. Később persze kiderül, hogy ez még sincs így, ugyanis Kirké felfedezi különleges tehetségét, amellyel képes szörnyeteggé változtatni riválisait. Zeusz emiatt fenyegetve érzi magát, így egy lakatlan szigetre száműzi a varázslót, aki a könyv során olyan mitológiai alakokkal is találkozik, mint Minótaurosz, Daidalosz és Médea. 

Szintén a trójai háború történetét dolgozza fel Natalie Haynes A Thousand Ships című regénye, amelyet 2020-ban jelöltek a Women’s Prize for Fiction-díjra. Az író Barkerhez hasonlóan a nők szemszögéből mesélte el a város pusztulásának történetét. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Angolul is megjelenik Krasznahorkai László Homérosz-hommage-a

Idén novemberben angolul is megjelenik Krasznahorkai László 2019-es kötete, a Mindig Homérosznak- írta a HLO. A könyvet a New Directions adja ki John Batki fordításában

...
Hírek

Lehet, hogy Homérosz eposzai száz évvel korábbiak, mint eddig hittük

Az eddig véltnél száz évvel korábban lehetett a homéroszi kor és az ókori görög művészet más korai korszakai egy új, radiokarbonos kormeghatározáson alapuló kutatás szerint. 

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.