A mágikus állatok erdei iskolába mennek

Miss Cornfield erdei iskolába viszi az osztályt. A gyerekek vidáman készítik az állatetetőt és sütik a kenyeret, ám jókedvükre árny vetül. Elisa szerint valami átsuhant az erdőn, és valaki leskelődik utánuk. Leander tanácskozni hívja a mágikus állatokat…

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája 11. - Vad erdőben
Ford.: Nádori Lídia, Babilon, 2021, 240 oldal
-

A Mágikus állatok iskolája rendkívüli hely. Miss Cornfield osztályában a diákok egymás után kapnak egy-egy mágikus állatot, akivel beszélni tudnak, és aki hűséges társuk lesz. Ráadásul ebben a suliban mindig történik valami izgalmas, és mágikus állatok természetesen minden kalandban benne vannak. Segítenek a gyerekeknek leküzdeni a félelmeiket, megoldani a nehéz helyzeteket, megvalósítani titkos álmaikat. A 11. kötet története az erdei iskolában játszódik.

A Mágikus állatok iskolája című ifjúsági regénysorozatból a világon már 5,5 millió példány kelt el. A regény alapján készült filmet februárban mutatják be hazai mozik.

A szerzőről: Margit Auer korábban újságíróként dolgozott, a Mágikus állatok iskolája sorozat előtt már írt három, gyerekeknek szóló történelmi regényt is. Azért kezdett gyermek- és ifjúsági irodalmat írni, mert három fia rengeteg könyvet hozott haza a könyvtárból. Ezeket elolvasta, és sokszor úgy találta, hogy volna még mit csiszolni rajtuk.

Az illusztrátorról: Nina Dulleck gyerekkora óta rajzol és fest. Pályafutása során sok-sok gyerekkönyvet illusztrált, Németországban és külföldön egyaránt. Számos díjjal büszkélkedhet. 

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 11. - Vad erdőben (részlet)

4. fejezet Indulás!

Hétfő reggel vidám zsivajra ébredt a Winterstein iskola ódon épülete. A parkolóban izgatottan beszélgető gyerekek csoportosultak, csomagjaik nagy kupacba gyűltek.

Franka fekete bringával érkezett, szinte világított rajta a sárga nyereg. Lila dzsekit viselt, Cooper, a patkánya a copfján hintázott.

– Cool, baby! – visított Cooper, elengedte a copfot, és egyenesen a csomaghegy tetején landolt. – Na, ki csinálja utánam?

– Naná, hogy én! – rikkantott Tingo, a csimpánz, és egy ívelt fejesugrással a hátizsákok közé vetette magát.

Vondracsek bácsi a csomagoknak háttal állva hadonászott. Megpróbált rendet tartani.

– Hess onnan, az Siegmann igazgató úr parkolóhelye! – rikácsolt, és integetett, hogy Silas menjen odébb az idétlen gumikrokodiljával. De hiába.

Anthony érkezett, vállán Madonnával. A tengerimalac Vondracsek bácsi lábszára körül futkosott.

– Pimaszság – fújtatott a gondok.

Finjának, mint mindig, most is nehezére esett a búcsúzás. Még egyszer megölelte az anyukáját, és csak akkor engedte el, amikor Sydney, a koala megráncigálta a kabátja ujját.

– Csak négy éjszaka! – figyelmeztette Sydney.

Öt perccel nyolc előtt megérkezett Sityak a tűzoltóautóval. Kicsit még a villogó kék fényt is bekapcsolta!

Elisa félrehúzódva figyelte az osztálytársait.

Milyen jól elvannak a mágikus állataikkal!

Ida a róka hasát csiklandozza, Henry és Leander a füvön hemperegnek. Benni bújócskázik Henriettával. Max feje fölött megállás nélkül köröz Muriel, a bagoly.

– Húha, húha! – huhogott aggodalmasan Muriel. – A hercegnő el fog késni!

Sityak már az összes csomagot betette a tűzoltóautóba, amikor csikorogva bekanyarodott a sarkon Helénék kocsija. Tíz perccel később már Helén hét bőröndje és táskája is megtalálta a helyét a tűzoltóautóban, és Sityak végre indíthatott.

– Puszi, kicsikém! – Helén édesanyja csókot dobott a kislánynak. – Csak hívj fel, ha kell valami! Taxival utánad küldöm! – És dudálva elporzott.

Vondracsek bácsi fejcsóválva nézte a lármás osztályt.

– És ezzel a bandával akar maga kerékpározni? – fordult Miss Cornfield felé. – Ne menjek én is? Maga megy elöl, én leszek a sereghajtó.

Miss Cornfield összerezzent. Ha a gondnok elkíséri őket, nem lesz egy perc nyugtuk sem, mert az állatoknak lépten-nyomon szobrosat kell játszaniuk!

– Ez… Ez hihetetlenül kedves magától, Vondracsek úr – felelte, és mély lélegzetet vett. – De itt is biztosan rengeteg a dolga. A többi diák is szomorú lesz, ha a szünetben nem vehet májkrémes szendvicset!

Vondracsek bácsi megvakarta a fejét.

– Hát, ebben van valami, Miss Cornfield. – Azzal eltűnt az épületben, az osztály pedig végre fellélegezhetett.

A tábor kilenc kilométerre volt a várostól. Miss Cornfield haladt elöl, mögötte libasorban a 24 gyerek.

Hamarosan leértek a folyóhoz, amelynek a partján, a széles kerékpárúton végre egymás mellett is tudtak menni.

Silas máris előzni kezdett, éktelen csilingelés közepette.

– Félre az útból, csigák!

Rick rosszul volt.

– Lassíts egy kicsit, haver! – könyörgött a krokodil. Henrietta egy összegyűrt pólón csücsült Benni biciklijének kosarában, és halkan dúdolgatott.

Akadt olyan állat, amelyik inkább a bicikli mellett szaladt. Leandernek például nem jelentett gondot a tempó, hatalmas ugrásokkal követte Henryt. Muriel méltóságteljes szárnycsapásokkal vitorlázott Max feje fölött, és élvezte a nyugalmat odafönt.

– Tu-túú! – Oliver biciklijén a csengőt egy kis, kézzel nyomható duda helyettesítette. Elisa visszacsöngetett neki, és így kiáltott:

– Úgy szól az a duda, mint egy kamion ködkürtje!

Oliver kicsit lelassított, hogy egymás mellett tudjanak menni.

– Minden oké? – kérdezte a lányt.

– Persze – felelte Elisa kurtán, és összepréselte az ajkát. Semmi sem oké! De mit mondhatna Olivernek? Hogy a bátyja házitolvaj? Mit fog akkor gondolni ez a fiú a családjáról?

Madonna, a tengerimalac meggondolatlanságot művelt.

Kihajolt Anthony oldaltáskájából, és így kiáltott:

– Caramba! – Mire Anthony ijedtében nagyot fékezett.

Anna-Léna és Lothar majdnem belerohantak.

– Hoppá-hoppá! – kiáltott Caspar, a kaméleon, mert majdnem az aszfalton kötött ki.

Miss Cornfield azonnal megállt.

– Minden rendben ott hátul?

– Nem történt semmi! – igyekezett megnyugtatni a tanárnőt Anthony.

– Azt azért nem mondanám – szólt Anna-Léna, és Anthony focilabdájára mutatott, amely a fékezés hatására kicsúszott a rögzítő gumipók alól, és egyenesen a folyó felé gurult.

– Semmi gond – szólt Maja, a fóka, s beugrott a vízbe, majd orrára vette a labdát, és nagy ívben kifejelte a partra.

A gyerekek és az állatok megtapsolták.

Így ment ez, kilenc kilométeren keresztül. Csoki elvesztette a kötött sapkáját, Pepperoni megtalálta. Polly flitteres retikülje beakadt a küllők közé. Helénnek folyton meg kellett állnia, mert szomjas volt.

Ennek ellenére dél körül, majdnem pontosan a megbeszélt időben, megérkeztek.

Csöndes volt az erdőszéli tábor. A tágas réten rengeteg hely volt a játékhoz meg egy tűzrakó hely, körülötte vastag fatörzsekkel, amiken ülni lehetett, a luxust néhány napozóágy képviselte. Kicsivel odébb elszórtan faházak álltak, az egyik úgy nézett ki, mint egy alpesi kunyhó. Elisa a levegőbe szimatolt. Csodás fenyőerdőillatot érzett. A legszívesebben azonnal az erdőbe rohant volna.

A gyerekek letették a kerékpárokat, Miss Cornfield pedig Ottónak, az erdei tábor vezetőjének a keresésére indult.

Hamar meg is találta, az irodájában ült.

– Kerékpárral érkeztetek! Ez igen! – Otto kisietett a tanárnő elé a verandára. – Nagyon sportos, nagyon sportos! – Megszemlélte a jövevényeket és a kerékpárokat is. Meglepetten tapasztalta, hogy

a csomagtartókon csak plüssállatokat lát.

Ráadásul nem a megszokott mackókat, hanem koalát, tarajos sült, kengurut…

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.