Téli mesék az odafigyelésről és a csodáról Kínától Skócián át Észak-Amerikáig

A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk gyönyörűen illusztrált könyve téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig.A Szívünk rajta program egyik zsűritagja, Ruff Orsolya újságíró a következőket mondta a kötetről: „...mesék az odafigyelésről, az összetartozásról, a csoda és a szeretet erejéről szólnak, és azzal biztatnak, hogy a sötétség időszaka után mindig felragyog a fény." 

Dawn Casey
Mesék télre
Ford.: Szlukovényi Katalin, Móra, 2021, 96 oldal
-

Dawn Casey: Mesék télre (részlet)

A kis vörösbegy Népmese Skóciából

A vörösbegyet számos országban ismerik, egész évben bármikor felbukkanhat a kertben. Ősszel a madár éneke elfojtott, vágyakozó, karácsonykor azonban megerősödik, mert ilyenkor keres társat. A vörösbegy azon kevés madarak egyike, amelyek egész télen énekelnek. Kíváncsi természetéről híres, és ha kerüljük a hirtelen mozdulatokat – főleg, ha épp ásunk, és így felszínre hozzuk a talajban élő földigilisztákat –, a vörösbegyek az ember közelébe is merészkednek. Ennek, valamint feltűnő, narancspiros begyének köszönhetően a vörösbegy szeretett tollas barátaink közé tartozik.

Élt egyszer egy vörösbegy, egy kicsi, kerek vörösbegy, élénkpiros mellkassal. Karácsony reggel volt. És micsoda gyönyörű reggel! A völgyeket fehéren lepte be a dér, a füvön viszont harmat csillogott.

A bükk és a páfrány melegbarnán ragyogott a napfényben, a föld vékony ködöt lélegzett ki.

A vörösbegyet majd szétfeszítette az öröm, így hát dalra fakadt. Egy csipkebokor ágára telepedve énekelt vidáman. Odalent a tüskés ágak sűrűjében bársonyos talpakon settenkedett egy gyöngyszürke macska.

– Miaú! – nyújtózkodott a macska kéjesen. Hátát felpúpozta, hogy a vörösbegy láthassa rajta a gyönyörű mintázatot. – Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Mmm… méltó utazás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Nézd csak, milyen szép fehér csík húzódik a bundámban a nyakam körül! Gyere közelebb, nézd meg magad!

– Nem, nem, macska asszonyság – felelte a vörösbegy. – Nem megyek, mert láttam, hogy megrémítettél egy egeret, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is megrémíts.

Azzal elrepült. Ágról ágra szállt a zanót és a hanga fölött, mígnem megpihent egy pázsitos folton a szántóföld peremén. Ott szökdécselt föl és le, csőrével a talajban kutatott a bokrok alján.

-

A pázsitfolt túlsó szélén egy héja gubbasztott a kerítés egyik póznáján. Farkát billegetve egyensúlyozott a szélben. A fekete karmú héja a kerítés tetején közelebb araszolt a vörösbegyhez. A kismadár erre odébb szökdelt, mert nem tetszett neki a héja tekintete, ahogy kampós csőre fölül rámeredt. A héja elrendezte palaszürke tollait, hogy a vörösbegy jobban lássa a gazdag, rozsdaszín sávokat a szárnya alatt.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel? – kérdezte a héja.

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Járj szerencsével! De mielőtt továbbmész, gyere fel ide! Megmutatom, milyen érdekes toll van itt a szárnyamon. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, héja úr. Nem megyek, mert láttam, hogy kitépted egy kenderike tollát, és nincs hozzá kedvem, hogy az enyémet is kitépd.

Azzal elrepült. Egy tüskés bokorba szállt, ahova a héja nem követhette. Így hát a héja is felemelkedett, és elrepült a nyílt mező fölött. Amikor már jó messze járt, a vörösbegy továbbindult. Körözött a bogáncs fölött, elhúzott a birkanyáj mellett, végül megpihent egy lapos sziklán. Erősen fújt az északi szél, felborzolta a tollát. A szél pézsmaillatot sodort fölfelé, és a szikla alól egy üregből előbukkant egy hegyes orr, egy reszkető bajusz meg egy pár égnek meredő fül.

-

A róka csoda szép, bundás farkát kérkedő lassúsággal csóválta meg.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Nemes vállalkozás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Megmutatom a fehér foltot a farkam végén. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, róka kisasszony. Nem megyek, mert láttam, hogy elcsíptél egy kisbárányt, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is elcsípj.

Repült, repült a vörösbegy, ágról ágra, tölgyfáról kőrisre, cserjéről tüskebokorra, mígnem elérte a király szürke kőkastélyát. Éppen a királyi hálószoba ablakának párkányára telepedett. A párkány alatti borostyánon már ült valaki, és énekelt. Egy kismadár volt, kerek és barna, égnek meredő, tollas farokkal: egy kis ökörszem. A vörösbegy udvarias biccentéssel és meghajlással köszöntötte. Az ökörszemlány kecsesen pukedlizett.

Együtt fogtak téli dalukba.

A király és a királyné az ablakhoz jöttek, úgy hallgatták, és a téli dal hallatán öröm költözött a szívükbe.

Tél közepén még ma is hallhatod, ha jól figyelsz, a vörösbegy és az ökörszem dalát.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Minden, amit a Pál utcai fiúkról tudni érdemes

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Mészöly Ágnes rajongói kézikönyvéből minden kiderül. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

Hírek
...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

...
Szórakozás

Ezek a szemétszállítók azt hitték, jó ötlet A Gyűrűk Urától lopni

...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

...

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

Olvass!
...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.