Téli mesék az odafigyelésről és a csodáról Kínától Skócián át Észak-Amerikáig

A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk gyönyörűen illusztrált könyve téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig.A Szívünk rajta program egyik zsűritagja, Ruff Orsolya újságíró a következőket mondta a kötetről: „...mesék az odafigyelésről, az összetartozásról, a csoda és a szeretet erejéről szólnak, és azzal biztatnak, hogy a sötétség időszaka után mindig felragyog a fény." 

Dawn Casey
Mesék télre
Ford.: Szlukovényi Katalin, Móra, 2021, 96 oldal
-

Dawn Casey: Mesék télre (részlet)

A kis vörösbegy Népmese Skóciából

A vörösbegyet számos országban ismerik, egész évben bármikor felbukkanhat a kertben. Ősszel a madár éneke elfojtott, vágyakozó, karácsonykor azonban megerősödik, mert ilyenkor keres társat. A vörösbegy azon kevés madarak egyike, amelyek egész télen énekelnek. Kíváncsi természetéről híres, és ha kerüljük a hirtelen mozdulatokat – főleg, ha épp ásunk, és így felszínre hozzuk a talajban élő földigilisztákat –, a vörösbegyek az ember közelébe is merészkednek. Ennek, valamint feltűnő, narancspiros begyének köszönhetően a vörösbegy szeretett tollas barátaink közé tartozik.

Élt egyszer egy vörösbegy, egy kicsi, kerek vörösbegy, élénkpiros mellkassal. Karácsony reggel volt. És micsoda gyönyörű reggel! A völgyeket fehéren lepte be a dér, a füvön viszont harmat csillogott.

A bükk és a páfrány melegbarnán ragyogott a napfényben, a föld vékony ködöt lélegzett ki.

A vörösbegyet majd szétfeszítette az öröm, így hát dalra fakadt. Egy csipkebokor ágára telepedve énekelt vidáman. Odalent a tüskés ágak sűrűjében bársonyos talpakon settenkedett egy gyöngyszürke macska.

– Miaú! – nyújtózkodott a macska kéjesen. Hátát felpúpozta, hogy a vörösbegy láthassa rajta a gyönyörű mintázatot. – Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Mmm… méltó utazás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Nézd csak, milyen szép fehér csík húzódik a bundámban a nyakam körül! Gyere közelebb, nézd meg magad!

– Nem, nem, macska asszonyság – felelte a vörösbegy. – Nem megyek, mert láttam, hogy megrémítettél egy egeret, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is megrémíts.

Azzal elrepült. Ágról ágra szállt a zanót és a hanga fölött, mígnem megpihent egy pázsitos folton a szántóföld peremén. Ott szökdécselt föl és le, csőrével a talajban kutatott a bokrok alján.

-

A pázsitfolt túlsó szélén egy héja gubbasztott a kerítés egyik póznáján. Farkát billegetve egyensúlyozott a szélben. A fekete karmú héja a kerítés tetején közelebb araszolt a vörösbegyhez. A kismadár erre odébb szökdelt, mert nem tetszett neki a héja tekintete, ahogy kampós csőre fölül rámeredt. A héja elrendezte palaszürke tollait, hogy a vörösbegy jobban lássa a gazdag, rozsdaszín sávokat a szárnya alatt.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel? – kérdezte a héja.

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Járj szerencsével! De mielőtt továbbmész, gyere fel ide! Megmutatom, milyen érdekes toll van itt a szárnyamon. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, héja úr. Nem megyek, mert láttam, hogy kitépted egy kenderike tollát, és nincs hozzá kedvem, hogy az enyémet is kitépd.

Azzal elrepült. Egy tüskés bokorba szállt, ahova a héja nem követhette. Így hát a héja is felemelkedett, és elrepült a nyílt mező fölött. Amikor már jó messze járt, a vörösbegy továbbindult. Körözött a bogáncs fölött, elhúzott a birkanyáj mellett, végül megpihent egy lapos sziklán. Erősen fújt az északi szél, felborzolta a tollát. A szél pézsmaillatot sodort fölfelé, és a szikla alól egy üregből előbukkant egy hegyes orr, egy reszkető bajusz meg egy pár égnek meredő fül.

-

A róka csoda szép, bundás farkát kérkedő lassúsággal csóválta meg.

– Kedves kis vörösbegy, hova indultál ilyen kora reggel?

– A kastélyba tartok, hogy a királynak énekeljek – válaszolta a vörösbegy.

– Nemes vállalkozás. De mielőtt továbbmész, gyere le ide! Megmutatom a fehér foltot a farkam végén. Gyere közelebb, nézd meg magad!

De a vörösbegy így felelt:

– Nem, nem, róka kisasszony. Nem megyek, mert láttam, hogy elcsíptél egy kisbárányt, és nincs hozzá kedvem, hogy engem is elcsípj.

Repült, repült a vörösbegy, ágról ágra, tölgyfáról kőrisre, cserjéről tüskebokorra, mígnem elérte a király szürke kőkastélyát. Éppen a királyi hálószoba ablakának párkányára telepedett. A párkány alatti borostyánon már ült valaki, és énekelt. Egy kismadár volt, kerek és barna, égnek meredő, tollas farokkal: egy kis ökörszem. A vörösbegy udvarias biccentéssel és meghajlással köszöntötte. Az ökörszemlány kecsesen pukedlizett.

Együtt fogtak téli dalukba.

A király és a királyné az ablakhoz jöttek, úgy hallgatták, és a téli dal hallatán öröm költözött a szívükbe.

Tél közepén még ma is hallhatod, ha jól figyelsz, a vörösbegy és az ökörszem dalát.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Minden, amit a Pál utcai fiúkról tudni érdemes

Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján? Mészöly Ágnes rajongói kézikönyvéből minden kiderül. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.