Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

Mortimer Morrison a mágikus állatkereskedés tulajdonosa. Szereti az állatokat, és ebben a könyvben mindent összeszedett, amit csak tud róluk: hogyan viselkednek, hol élnek, mire van szükségük és mitől különlegesek. Világkörüli útjaira is magával vitte a könyvet, és kiegészítette személyes meglátásaival és újabb megfigyeléseivel. Az eredmény: egy vaskos, csuda érdekes állatlexikon, amit most végre a Mágikus állatok iskolájának régi és leendő rajongói is a kezükbe vehetnek. Most bele is nézhetsz a kötetbe!

Könyves Magazin |
Margit auer - martin verg
Mister Morrison mágikus állatlexikona
Ill. Jochen Windecker,  Nina Dulleck, Ford. Márialigeti Sára, Babilon, 2023, 184 oldal
Margit Auer, Martin Verg: Mister Morrison mágikus állatlexikona könyv

A Mágikus állatok iskolája rajongói Mortimer Morrison állatlexikonából mindent, de tényleg mindet megtudhatnak a mágikus állatokról. A népszerű gyerekregénysorozatot kiegészítő állatlexikonban Mortimer bemutatja a mágikus állatok rendszertani rokonságát, élőhelyeiket és jellemző tulajdonságaikat. Mesél arról, hogy melyik mágikus állattal hogyan találkozott, hogy melyikükhöz milyen hiedelmek kötődnek, és ezek miképpen befolyásolták az állatok és az ember viszonyát. Bizony kiderül, hogy az együttélésünk a legtöbb állattal egyáltalán nem mondható békésnek, s azt is, hogy ki ebben a ludas. Mortimer jegyzetei – és persze a regények – alapján szerencsére a mágikus állatok kivétel nélkül meleg otthonra és szerető társa leltek, s a legnagyobb békességben élnek velük. 

-

Mister Morrison mágikus állatlexikona (részlet)

Kedves Olvasó!

Pintyőkével egyik lábunk itt, a másik ott: mennyi állat, mennyi utazás, mennyi kaland! A világon a leg jobb dolog elmerülni a szép emlékekben. Például, hogy meglepődtem, amikor Sydney, a koalalány egyszer csak a karomba pottyant az eukaliptuszfájáról. És hogy örültünk, amikor a horkoló Pepperonit találtuk a minibusz alatt, visszatérve a táborhelyünkhöz a hosszú nemzeti parkos túra után!

Amikor most végigpörgetem ezt a sok teleírt lapot, megint belém hasít, hogy milyen gyönyörű és változatos a mi világunk.

Az Antarktisz havas pusztasága nekem éppen olyan kedves, mint a bajorországi legelők zöldje, és az Északi-tenger partja éppoly csodálatos, mint Norvégia végtelen fenyvesei. Az állatokkal is ugyanígy vagyok. A madárpók, a pingvin, az ecsetfülű disznó, a róka meg a többi mind-mind különleges és varázslatos.

Pintyőke is, a szarkám.

Jó sora van nálam, de a vadon élő társai sem panaszkodhatnak: elég táplálékuk van, és mindig akad nekik egy kis hely, ahol lehajthatják a fejüket.

De nem minden állatnak ilyen jó a sora.

Sok fajt a kihalás veszélye fenyeget, mert a mohó ember elveszi az élőhelyüket, ahol békében létezhetnének. Pedig nagy ám a Föld, mind elférünk rajta! Hagyjuk meg az üregeket, hogy a baglyoknak és vándorsólymoknak legyen hol költeniük, hagyjunk fel azzal, hogy a szép állatokat lelőjük, és tegyünk róla, hogy a víz mindig és mindenhol tiszta legyen! Ez nekünk is fontos, nem csak az állatoknak. Szükségünk van mezőkre, sivatagokra, szavannákra, tavakra, folyókra, hegyekre, szirtekre és jégre. Mindenhol számtalan kisebb-nagyobb élőlény hemzseg.

Milyen vigasztalan és üres lenne a park, ha nem csivitelnének benne madarak, nem túrnák fel a földigiliszták, és a fáin nem ugrálnának mókusok.

A világ mint az összes élőlény nagy játszótere – Pintyőkével mi erről álmodozunk. Az utazásaim még nem értek véget. Rövidesen megint útra kelünk, hogy újabb mágikus állatokat gyűjtsünk. Még van pár gyerek Mary osztályában, aki a társára vár.

De neked még minibusz sem kell, hogy jobban megismerd az állatvilágot. Egyszerűen pattanj biciklire, és tekerj ki a rétre! Nézd meg a lepkéket, bogarakat, szitakötőket. Less ki alkonyatkor, hátha arra csapong egy denevér! Eugénia, teve vavagy avaz?

Ha nyitott szemmel jársz, rengeteg kalandot találsz.

A világ csak arra vár, hogy felfedezd!

Üdvözlettel

a mágikus állatkereskedés tulajdonosa Mortimer Morrison

-

-

A vándorsólyom és az ember

Az embereknek világszerte réges-régen fel- tűnt, hogy micsoda különleges állat a vándor­sólyom. Ennek megfelelően tisztelték is. Az ókori Egyiptomban például a napistent sokszor sólyomfejjel ábrázolták. Észak-Ame­rikában sokfelé egyfajta égi hatalomnak tartották. A középkorban Európa nemességé­nek színe-java vadászott vele. Erre a célra egyébként már nagyjából 3000 éve tartják, mert amellett, hogy

bravúrosan repül és ügyes vadász, nyugodt természete miatt könnyebben idomítható, mint a többi ragadozó madár.

De ez az ősi megbecsülés nem védte meg attól, hogy Közép-Európában a kihalás peremére sodródjon. Ennek a DDT nevű rovarírtószer volt az oka, amivel évtizedeken keresztül permetezték a szántókat. A DDT-től azt várták, hogy elpusztítja a kár-tevőket, amik felfalják a termést. Sajnos azonban egy sor ártalmas mellékhatása is volt, amelyekkel senki sem számolt. Például sok madárnak, többek közt vándorsólymok­nak is hirtelen vékonyabb lett a tojáshéja.

A vékony héjú tojások sokkal könnyebben megsérültek, mint a normálisak, ezért alig keltek ki fiókák. Szörnyű! A német termé­szetvédők éppen e vészhelyzet miatt döntöt­tek úgy 1971-ben, hogy a legelső „év madara” címet a vándorsólyom kapja. Szerencsére a DDT-t nem sokkal később betiltották. Még éppen időben! Ma a vándorsólymok állománya stabil, aggodalomra nincs ok. Huhh!

Jegyzet

Vajon a sors keze intézte úgy, hogy Lunához éppen egy vándorsólyom kerüljön? Hiszen neki is „vándorútra” kellett kelnie, amikor a családjával elköltözött. Szerencsére azért gyakran visszalátogatnak. Olyankor az egész osztály örül, sőt Pintyőke is. Pedig régebben sokat féltékenykedett a repülés e délceg bajnokára. Mi tagadás, máig sem tud olyan hurkokat leírni, mint Salim. És akkor még ott van a háromszázas tempó! De az élet nem arról szól, hogy mindig a leggyorsabbak legyünk.

-

-

 

(X)

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

...
Gyerekirodalom

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Gyerekirodalom

Aki elvarázsolja és megnyugtatja a legkisebbeket - Bartos Erika 50