Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot Magyarországon

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot Magyarországon

A belügyminiszter kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére hétfői kezdettel. A csapadék hiánya már most komoly problémákat okoz. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. március 24. |

Az ország egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota. A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalom. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek. A belügyminiszter ezért kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére.

MAJA LUNDE
Kékség
Ford.: Patat Bence, Cser, 2020, 272 oldal
-

A vízhiány, a szárazság súlyos problémákat okozhat majd a következő években, évtizedekben, ha a klímaváltozás ellen nem teszünk eleget. A témával számos könyv foglalkozik, ezt a problémát dolgozta fel például Maja Lunde is a Kékség című könyvében. A könyv két szálon játszódik, az egyik 2017-ben, amikor egy környezeti aktivista hajóra száll, hogy találkozzon egy férfival, akit valaha nagyon szeretett. A másik pedig 2041-ben, amikor már súlyos szárazság sújtja a világot, és az embereknek küzdeniük kell azért, hogy vizet szerezhessenek. Két évtized alatt gyökeresen és alapjaiban változik meg a világ. A könyv azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lesz, ha elszalasztjuk a lehetőséget, hogy megmentsük a bolygót és ezáltal önmagunkat.

OCTAVIA E. BUTLER
A magvető példázata
Ford.: Huszár András, Agave Könyvek, 2021, 352 oldal
-

A szárazság okozta gondokról szó esik Octavia Butler A magvető példázata című könyvében is. A regény 2024-ben játszódik, amikor a klímaváltozás már elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében. Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Olvass bele ITT!

Jostein Gaarder
Anna világa
Fordította: Fejérvári Boldizsár, Noran Libro, 2016, 308 oldal
Jostein Gaarder: Anna világa

A klímaváltozás okozta vízhiányról szintén szó esik Jostein Gaarder Anna világa című regényében. A történet főhőse Anna, aki a tizenhatodik születésnapjára virradóra különös álmot lát: 2082-ben találja magát, saját dédunokája, Nova bőrében. Egy olyan világgal szembesül, ahol az időjárás embertelensége miatt naponta több állatfaj is kihal, és az elárasztott vagy elsivatagosodott területekről érkező „klímamenekültek” tömegesen vándorolnak be hazájába, Norvégiá­ba. Az álomból felébredve barátjával, Jonasszal azon kezd munkálkodni, hogy megelőzhesse a bajt. Gaarederrel pár éve készítettünk interjút, amikor a Könyvfesztivál díszvendége volt. Akkor így fogalmazott: „Szerintem ezt a kérdést csak politikai együttműködéssel lehet megoldani. A szakemberek azt mondják, hogy már most elértük a majdnem két fokos növekedést, ha azonban még két fokkal megemelkedik a hőmérséklet, az valódi katasztrófa lesz a bolygó számára.” 

(Hír forrása: MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Octavia E. Butler látnoki disztópiájában járványokat, háborút és tartós vízhiányt vizionált

A magvető példázatával kezdődő kétkötetes, Földmag című duológiája igazi látnoki könyv: a második részben az USA megválaszt magának egy szélsőséges, radikális elnököt, aki a „Make America Great Again" jelmondattal kampányol.

...
Hírek

„A legidősebb fiú kezében fegyver/Még csak tizennyolc éves” - Maja Lunde verse az ukrán háborúról

A méhek története című disztópiájáról ismert norvég Maja Lunde az ukrajnai háború kirobbanása után nem sokkal írt egy verset, amely Patat Bence fordításában olvasható magyarul.

...
Kritika

A szárazság közepén nyomoz az ausztrál Harry Hole

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.