Így vádolták meg Baudelaire-t azzal, hogy megsértette a közerkölcsöt

Charles Baudelaire-t az 1850-es években megvádolták azzal, hogy verseivel megsérti a közerkölcsöt. Az ügyből per lett, a tárgyaláson pedig a költő barátai is teljes számban felvonultak. Baudelaire feltehetően több általa felkért kritikus véleményét is csatolta a dossziéhoz. A teljes peranyag a Kommün alatt megsemmisült. Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amely1857. augusztus 20-án hangzott el, azonban fennmaradt. Ádám Péter fordította magyarra és az 1749-en olvasható.

fk | 2021. április 13. |

Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amelyben a közerkölcs megsértésével vádolja Charles Baudelaire-t, teljes egészében ITT érhető el Ádám Péter fordításában. Most csak néhány érdekes mondatot, gondolatot emelünk ki belőle:

  • Az ügyészi beszédét azzal vezette fel, hogy egy kicsit mindig kínos feladat eljárást indítani egy könyv ellen a közerkölcs megsértésének vádjával. Néha pedig az is előfordul, ha bűnvád kudarcot vall, hogy a szerzőt a végén piedesztára emelik és ünneplik.
  • Baudelaire-rel az a baj, hogy szigorúan csak önmaga, és ezért mindent a maga pőreségében akar megmutatni. „Ezért turkál az emberi természet legmeghittebb bugyraiban; és ezért adja vissza erőteljes és megkapó tónusokkal az emberi természetet, amelyet a kelleténél jobban felnagyít, és amelynek azért túlozza el legocsmányabb vonásait, hogy erős hatást váltson ki, és feltűnést keltsen.”
  • Erre példa Az ékszerek című verse is, amely a buja érzékiséget ábrázolja és ezzel kimeríti a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény fogalmát.
  • Másik eset a Lezbosz és Kárhozott asszonyok című versek, amelyekben „az olvasó a legapróbb intim részlettől sem visszariadó leírását kapja a leszbikus nők szerelmének”.
  • Úgy vélte, Baudelaire „irományaiban” nyoma sincs szeméremérzésnek, sőt, olyan, mintha a szerző szándékosan lépte volna át a szemérem határát.
  • A per előkészítése során két-három vers kapcsán a vallásgyalázás bűncselekménye is felmerült. Pierre Ernest Pinard azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, mert szerinte Baudelaire-nek a feltűnéskeltés kétségtelenül sokkal fontosabb a vallásgyalázásnál.
  • Végül arra jutott, hogy Baudelaire esetében a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény nagyon is megalapozott. „Tisztelt uraim (…), arra kérem Önöket, megfelelő ítélettel válaszoljanak az egyre erősödő törekvésekre, az egészségtelen buzgóságra, amely arra készteti a művészeket, hogy mindent lefessenek, mindent leírjanak, mindent kimondjanak, mintha bizony a közerkölcs elleni vétség már nem is volna bűncselekmény, mintha már nem létezne közerkölcs sem.”
  • Ugyanakkor arra kérte a bíróságot, legyenek elnézőek Baudelaire-rel szemben, mert kiegyensúlyozatlan, szorongó alkat.

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

"A lustaság a legnagyobb bűn, amelyet elkövethet a költő.”

...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Nagy

Hegyi Ede: Az edzőtábor (2.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez az első része, és egy éven át tart. 

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...