Így vádolták meg Baudelaire-t azzal, hogy megsértette a közerkölcsöt

Charles Baudelaire-t az 1850-es években megvádolták azzal, hogy verseivel megsérti a közerkölcsöt. Az ügyből per lett, a tárgyaláson pedig a költő barátai is teljes számban felvonultak. Baudelaire feltehetően több általa felkért kritikus véleményét is csatolta a dossziéhoz. A teljes peranyag a Kommün alatt megsemmisült. Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amely1857. augusztus 20-án hangzott el, azonban fennmaradt. Ádám Péter fordította magyarra és az 1749-en olvasható.

fk | 2021. április 13. |

Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amelyben a közerkölcs megsértésével vádolja Charles Baudelaire-t, teljes egészében ITT érhető el Ádám Péter fordításában. Most csak néhány érdekes mondatot, gondolatot emelünk ki belőle:

  • Az ügyészi beszédét azzal vezette fel, hogy egy kicsit mindig kínos feladat eljárást indítani egy könyv ellen a közerkölcs megsértésének vádjával. Néha pedig az is előfordul, ha bűnvád kudarcot vall, hogy a szerzőt a végén piedesztára emelik és ünneplik.
  • Baudelaire-rel az a baj, hogy szigorúan csak önmaga, és ezért mindent a maga pőreségében akar megmutatni. „Ezért turkál az emberi természet legmeghittebb bugyraiban; és ezért adja vissza erőteljes és megkapó tónusokkal az emberi természetet, amelyet a kelleténél jobban felnagyít, és amelynek azért túlozza el legocsmányabb vonásait, hogy erős hatást váltson ki, és feltűnést keltsen.”
  • Erre példa Az ékszerek című verse is, amely a buja érzékiséget ábrázolja és ezzel kimeríti a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény fogalmát.
  • Másik eset a Lezbosz és Kárhozott asszonyok című versek, amelyekben „az olvasó a legapróbb intim részlettől sem visszariadó leírását kapja a leszbikus nők szerelmének”.
  • Úgy vélte, Baudelaire „irományaiban” nyoma sincs szeméremérzésnek, sőt, olyan, mintha a szerző szándékosan lépte volna át a szemérem határát.
  • A per előkészítése során két-három vers kapcsán a vallásgyalázás bűncselekménye is felmerült. Pierre Ernest Pinard azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, mert szerinte Baudelaire-nek a feltűnéskeltés kétségtelenül sokkal fontosabb a vallásgyalázásnál.
  • Végül arra jutott, hogy Baudelaire esetében a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény nagyon is megalapozott. „Tisztelt uraim (…), arra kérem Önöket, megfelelő ítélettel válaszoljanak az egyre erősödő törekvésekre, az egészségtelen buzgóságra, amely arra készteti a művészeket, hogy mindent lefessenek, mindent leírjanak, mindent kimondjanak, mintha bizony a közerkölcs elleni vétség már nem is volna bűncselekmény, mintha már nem létezne közerkölcs sem.”
  • Ugyanakkor arra kérte a bíróságot, legyenek elnézőek Baudelaire-rel szemben, mert kiegyensúlyozatlan, szorongó alkat.

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

"A lustaság a legnagyobb bűn, amelyet elkövethet a költő.”

...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Polc

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

...

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Ali Smith: a világ kizökkent, de nincs veszve minden

...

Túlélni Glasgow-t egy alkoholista anyával: ez Shuggie Bain feladata

...