Így vádolták meg Baudelaire-t azzal, hogy megsértette a közerkölcsöt

Charles Baudelaire-t az 1850-es években megvádolták azzal, hogy verseivel megsérti a közerkölcsöt. Az ügyből per lett, a tárgyaláson pedig a költő barátai is teljes számban felvonultak. Baudelaire feltehetően több általa felkért kritikus véleményét is csatolta a dossziéhoz. A teljes peranyag a Kommün alatt megsemmisült. Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amely1857. augusztus 20-án hangzott el, azonban fennmaradt. Ádám Péter fordította magyarra és az 1749-en olvasható.

fk | 2021. április 13. |

Pierre Ernest Pinard ügyészi beszéde, amelyben a közerkölcs megsértésével vádolja Charles Baudelaire-t, teljes egészében ITT érhető el Ádám Péter fordításában. Most csak néhány érdekes mondatot, gondolatot emelünk ki belőle:

  • Az ügyészi beszédét azzal vezette fel, hogy egy kicsit mindig kínos feladat eljárást indítani egy könyv ellen a közerkölcs megsértésének vádjával. Néha pedig az is előfordul, ha bűnvád kudarcot vall, hogy a szerzőt a végén piedesztára emelik és ünneplik.
  • Baudelaire-rel az a baj, hogy szigorúan csak önmaga, és ezért mindent a maga pőreségében akar megmutatni. „Ezért turkál az emberi természet legmeghittebb bugyraiban; és ezért adja vissza erőteljes és megkapó tónusokkal az emberi természetet, amelyet a kelleténél jobban felnagyít, és amelynek azért túlozza el legocsmányabb vonásait, hogy erős hatást váltson ki, és feltűnést keltsen.”
  • Erre példa Az ékszerek című verse is, amely a buja érzékiséget ábrázolja és ezzel kimeríti a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény fogalmát.
  • Másik eset a Lezbosz és Kárhozott asszonyok című versek, amelyekben „az olvasó a legapróbb intim részlettől sem visszariadó leírását kapja a leszbikus nők szerelmének”.
  • Úgy vélte, Baudelaire „irományaiban” nyoma sincs szeméremérzésnek, sőt, olyan, mintha a szerző szándékosan lépte volna át a szemérem határát.
  • A per előkészítése során két-három vers kapcsán a vallásgyalázás bűncselekménye is felmerült. Pierre Ernest Pinard azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, mert szerinte Baudelaire-nek a feltűnéskeltés kétségtelenül sokkal fontosabb a vallásgyalázásnál.
  • Végül arra jutott, hogy Baudelaire esetében a közerkölcs sérelmére elkövetett bűncselekmény nagyon is megalapozott. „Tisztelt uraim (…), arra kérem Önöket, megfelelő ítélettel válaszoljanak az egyre erősödő törekvésekre, az egészségtelen buzgóságra, amely arra készteti a művészeket, hogy mindent lefessenek, mindent leírjanak, mindent kimondjanak, mintha bizony a közerkölcs elleni vétség már nem is volna bűncselekmény, mintha már nem létezne közerkölcs sem.”
  • Ugyanakkor arra kérte a bíróságot, legyenek elnézőek Baudelaire-rel szemben, mert kiegyensúlyozatlan, szorongó alkat.

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

"A lustaság a legnagyobb bűn, amelyet elkövethet a költő.”

...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...