Ukrajnában betiltják az orosz könyveket

Ukrajnában betiltják az orosz könyveket

ro | 2022. június 20. |

Az ukrán parlament vasárnap megszavazott két törvényt, amelyek Ukrajna területén szigorúan korlátozzák az orosz könyveket és zenéket. A tilalom az orosz könyvek behozatalára, nyomtatására és terjesztésére is vonatkozik. Így a jövőben Ukrajnában orosz állampolgár nem nyomtathat könyveket, hacsak nem mond le az orosz útleveléről és veszi fel helyette az ukrán állampolgárságot. (A tilalom amúgy annyiban nem új keletű, hogy Ukrajna 2016 óta korlátozza az orosz könyvek importját, a mostani jogszabály azt a törvényt egészítette ki.)

Az új törvény így megtiltja az Oroszországban, Fehéroroszországban és a megszállt ukrán területeken nyomott könyvek kereskedelmi importját, és külön engedélyt ír elő ahhoz, hogy bármely országból orosz könyveket szállítsanak Ukrajnába.

Egy másik törvény megtiltja, hogy a médiában és a tömegközlekedési eszközökön olyan orosz állampolgárok zenéit játsszák le, akik 1991 után születtek. A jogszabály ezzel együtt előírja, hogy a tévé- és rádióadásokban a jövőben nagyobb legyen az ukrán nyelvű beszéd- és zenei tartalmak aránya. A törvények életbe lépéséhez még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia azokat, a Euractiv beszámolója szerint ugyanakkor semmi jele annak, hogy ellenezné az új jogszabályokat. Az ukrán parlament nagy többsége támogatta a törvénytervezeteket, még olyan képviselők is, akiket általában Kreml-pártinak tartanak.

A törvények elfogadása az úgynevezett derusszifikáció része, amelyet Ukrajna elengedhetetlennek tart ahhoz, hogy ezzel ellensúlyozza az ukrán identitás megsemmisítésére törekvő orosz politikát. Moszkva ezzel természetesen nem ért egyet, és azt állítja, hogy az ukrán lépés az Ukrajnában élő nagyszámú oroszajkú népesség elnyomására irányul.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.