Ukrajnában betiltják az orosz könyveket

Ukrajnában betiltják az orosz könyveket

ro | 2022. június 20. |

Az ukrán parlament vasárnap megszavazott két törvényt, amelyek Ukrajna területén szigorúan korlátozzák az orosz könyveket és zenéket. A tilalom az orosz könyvek behozatalára, nyomtatására és terjesztésére is vonatkozik. Így a jövőben Ukrajnában orosz állampolgár nem nyomtathat könyveket, hacsak nem mond le az orosz útleveléről és veszi fel helyette az ukrán állampolgárságot. (A tilalom amúgy annyiban nem új keletű, hogy Ukrajna 2016 óta korlátozza az orosz könyvek importját, a mostani jogszabály azt a törvényt egészítette ki.)

Az új törvény így megtiltja az Oroszországban, Fehéroroszországban és a megszállt ukrán területeken nyomott könyvek kereskedelmi importját, és külön engedélyt ír elő ahhoz, hogy bármely országból orosz könyveket szállítsanak Ukrajnába.

Egy másik törvény megtiltja, hogy a médiában és a tömegközlekedési eszközökön olyan orosz állampolgárok zenéit játsszák le, akik 1991 után születtek. A jogszabály ezzel együtt előírja, hogy a tévé- és rádióadásokban a jövőben nagyobb legyen az ukrán nyelvű beszéd- és zenei tartalmak aránya. A törvények életbe lépéséhez még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia azokat, a Euractiv beszámolója szerint ugyanakkor semmi jele annak, hogy ellenezné az új jogszabályokat. Az ukrán parlament nagy többsége támogatta a törvénytervezeteket, még olyan képviselők is, akiket általában Kreml-pártinak tartanak.

A törvények elfogadása az úgynevezett derusszifikáció része, amelyet Ukrajna elengedhetetlennek tart ahhoz, hogy ezzel ellensúlyozza az ukrán identitás megsemmisítésére törekvő orosz politikát. Moszkva ezzel természetesen nem ért egyet, és azt állítja, hogy az ukrán lépés az Ukrajnában élő nagyszámú oroszajkú népesség elnyomására irányul.