Az orosz támadás óta az ukrán könyvpiacot komoly kár érte, de a szakma nem adja fel

Elhunyt szerzők, megsemmisülő könyvtárak, költözni kényszerülő kiadók - egy friss jelentés azt vizsgálta, hogyan tudnak túlélni az ukrajnai kiadók az orosz támadás óta. Bár a veszteségek tetemesek, a szakma kitart.

ro | 2022. december 21. |

Az orosz háború kitörése óta többször foglalkoztunk mi is azzal, hogyan hatott a katonai támadás az ukrán könyvszakmára, az amerikai és az ukrán PEN által összeállított friss jelentés pedig még pontosabb képet ad a pusztításról. Eszerint a katonai konfliktus márciusi kirobbanása óta legalább 31 író és alkotó veszítette életét - köztük van például Volodimir Vakulenko, az ő holttestére egy nemrég feltárt izjumi tömegsírban találtak rá.

Az ukrán könyvtárszövetség adatai szerint az ország területén működő nagyjából 15 ezer könyvtárból 2475-öt be kellett zárni, további 21 pedig teljesen megsemmisült (egy ukrán kormányzati adat szerint ez a szám eléri a 49-et). A PEN jelentése szerint az orosz katonák több megszállt ukrán városban megsemmisítették a könyvtárak állományát, kifosztották a múzeumokat. A háború több mint 500 kulturális intézmény működését érintette.

A könyvszakma mindenesetre nem adta fel, és az ukrán kiadók 85,9 százaléka működött szeptemberben (áprilisban még csak 39 százalékuk), a többiek pedig részleges működésről számoltak be. A kiadók tíz százalékának amúgy költöznie kellett, 28,6 százaléka pedig a háború miatt kénytelen volt alkalmazottait vagy tevékenységét áthelyezni. A kiadók közül a Ranoknak kellett eddig a legnagyobb veszteséget elkönyvelnie, hiszen megsemmisült a raktára, és a könyvesboltok is megsérültek, így a vesztesége eléri a 450 ezer dollárt. Összeségében az ukrán kiadók 18,5 százaléka szenvedett el súlyos károkat. A kiadók ugyanakkor a nehéz körülmények közepette is folytatják a munkát, többen arról számoltak be, hogy új könyvekkel állnak elő, gondoskodnak az utánnyomásokról és még eseményeken is részt vesznek.

A háború kezdeti napjaiban sok kiadó értelemszerűen az eladások visszaeséséről számolt be, hiszen ekkor rengeteg könyvesbolt bezárt, éppen ezért akkor az ekönyvekre helyeződött inkább a hangsúly, utóbbit gyakran ingyen is le lehetett tölteni. A vásárlók viszont mára visszatértek a boltokba, és az eladások is normalizálódtak. Egy képregények kiadására szakosodott cég azt mondta, hogy az első hónapokban az eladás szinte teljesen visszaesett, június óta viszont fokozatos emelkedés tapasztalható. Sőt, olyan kiadó is akadt, amely egyértelmű növekedést tapasztalt. A jelentésről beszámoló Publisher's Weekly szerint ennek oka abban keresendő, hogy sok ukrán egyszerűen nem hajlandó orosz könyvet kézbe venni.

Az egyik lvivi gyerekkönyvkiadó, az Old Lion munkatársa azt mondta, hogy az olvasók ésa könyvesboltok többsége nem olvas és nem tart orosz nyelvű könyveket, ezek helyére pedig ukrán könyvek léptek. Ez a kiadó adta ki Romana Romanisin és Andrij Lesziv angolul How War Changed Rondo címen megjelent könyvét (~ Hogyan változtatta meg a háború Rondót), amely 2022-ben világszerte nagy feltűnést keltett (ITT bele lehet lapozni). Az ukrán kiadó képviselője azt mondta, hogy a hangsúly érezhetően az ukrán szerzőkre helyeződött át, az orosz könyvek eltűnése miatti piaci hiányt pedig az ukrán kiadók örömmel töltik be.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

...
Hírek

Egy ukrán könyvkiadó adományokból küldene könyveket a menekült gyerekeknek

Az Old Lion Publishing nevű ukrán könyvkiadó azoknak az ukrán kisgyerekeknek gyűjt most könyvekre, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat.

...
Hírek

Független orosz könyvkiadók tiltakoznak a háború ellen

Követelik a háború leállítását.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret