Az orosz támadás óta az ukrán könyvpiacot komoly kár érte, de a szakma nem adja fel

Elhunyt szerzők, megsemmisülő könyvtárak, költözni kényszerülő kiadók - egy friss jelentés azt vizsgálta, hogyan tudnak túlélni az ukrajnai kiadók az orosz támadás óta. Bár a veszteségek tetemesek, a szakma kitart.

ro | 2022. december 21. |

Az orosz háború kitörése óta többször foglalkoztunk mi is azzal, hogyan hatott a katonai támadás az ukrán könyvszakmára, az amerikai és az ukrán PEN által összeállított friss jelentés pedig még pontosabb képet ad a pusztításról. Eszerint a katonai konfliktus márciusi kirobbanása óta legalább 31 író és alkotó veszítette életét - köztük van például Volodimir Vakulenko, az ő holttestére egy nemrég feltárt izjumi tömegsírban találtak rá.

Az ukrán könyvtárszövetség adatai szerint az ország területén működő nagyjából 15 ezer könyvtárból 2475-öt be kellett zárni, további 21 pedig teljesen megsemmisült (egy ukrán kormányzati adat szerint ez a szám eléri a 49-et). A PEN jelentése szerint az orosz katonák több megszállt ukrán városban megsemmisítették a könyvtárak állományát, kifosztották a múzeumokat. A háború több mint 500 kulturális intézmény működését érintette.

A könyvszakma mindenesetre nem adta fel, és az ukrán kiadók 85,9 százaléka működött szeptemberben (áprilisban még csak 39 százalékuk), a többiek pedig részleges működésről számoltak be. A kiadók tíz százalékának amúgy költöznie kellett, 28,6 százaléka pedig a háború miatt kénytelen volt alkalmazottait vagy tevékenységét áthelyezni. A kiadók közül a Ranoknak kellett eddig a legnagyobb veszteséget elkönyvelnie, hiszen megsemmisült a raktára, és a könyvesboltok is megsérültek, így a vesztesége eléri a 450 ezer dollárt. Összeségében az ukrán kiadók 18,5 százaléka szenvedett el súlyos károkat. A kiadók ugyanakkor a nehéz körülmények közepette is folytatják a munkát, többen arról számoltak be, hogy új könyvekkel állnak elő, gondoskodnak az utánnyomásokról és még eseményeken is részt vesznek.

A háború kezdeti napjaiban sok kiadó értelemszerűen az eladások visszaeséséről számolt be, hiszen ekkor rengeteg könyvesbolt bezárt, éppen ezért akkor az ekönyvekre helyeződött inkább a hangsúly, utóbbit gyakran ingyen is le lehetett tölteni. A vásárlók viszont mára visszatértek a boltokba, és az eladások is normalizálódtak. Egy képregények kiadására szakosodott cég azt mondta, hogy az első hónapokban az eladás szinte teljesen visszaesett, június óta viszont fokozatos emelkedés tapasztalható. Sőt, olyan kiadó is akadt, amely egyértelmű növekedést tapasztalt. A jelentésről beszámoló Publisher's Weekly szerint ennek oka abban keresendő, hogy sok ukrán egyszerűen nem hajlandó orosz könyvet kézbe venni.

Az egyik lvivi gyerekkönyvkiadó, az Old Lion munkatársa azt mondta, hogy az olvasók ésa könyvesboltok többsége nem olvas és nem tart orosz nyelvű könyveket, ezek helyére pedig ukrán könyvek léptek. Ez a kiadó adta ki Romana Romanisin és Andrij Lesziv angolul How War Changed Rondo címen megjelent könyvét (~ Hogyan változtatta meg a háború Rondót), amely 2022-ben világszerte nagy feltűnést keltett (ITT bele lehet lapozni). Az ukrán kiadó képviselője azt mondta, hogy a hangsúly érezhetően az ukrán szerzőkre helyeződött át, az orosz könyvek eltűnése miatti piaci hiányt pedig az ukrán kiadók örömmel töltik be.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

...
Hírek

Egy ukrán könyvkiadó adományokból küldene könyveket a menekült gyerekeknek

Az Old Lion Publishing nevű ukrán könyvkiadó azoknak az ukrán kisgyerekeknek gyűjt most könyvekre, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat.

...
Hírek

Független orosz könyvkiadók tiltakoznak a háború ellen

Követelik a háború leállítását.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia