2023-tól Toni Morrison is hivatalos bélyegen szerepel majd Amerikában

2023-tól Toni Morrison is hivatalos bélyegen szerepel majd Amerikában

Morrison 1993-ban első afroamerikai női szerzőként kapta meg a Nobel-díjat „látnoki erejű és költői szépségű regényeiért, melyekben az amerikai valóság egyik lényeges metszetét kelti életre”. Az USA postaszolgálatának indoklása szerint „művészien megalkotott regényei az afroamerikaiak sokszínű hangját és sokrétű tapasztalatait tárják fel”, helye ezért biztosított az örök bélyegek sorában. 

ld | 2022. október 27. |

Ezen a héten jelentettebe az Egyesült Államok Postaszolgálata a 2023-as bélyegtábláját, köztük az új bélyegeket, amelyekkel irodalmi legendák - mint Toni Morrison és Ernest J. Gaines - előtt is tisztelegnek. 

A postaszolgálat hivatalos indoklása így hangzik:

Toni Morrison (1931-2019) író előtt tiszteleg ez a bélyegkibocsátás. Művészien megalkotott regényei az afroamerikaiak sokszínű hangját és sokrétű tapasztalatait tárják fel. Az olyan könyveiről ismert Morrison, mint a The Bluest Eye (magyarul: Nagyonkék), a Song of Solomon (magyarul: Salamon-ének) és a Beloved (magyarul: A kedves  - a szerk.), az a ritka szerző volt, aki egyszerre ért el bestseller státuszt és kritikai sikert.

1993-ban történelmet írt, mivel ő volt az első afroamerikai nő, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.

A bélyegen egy 2000-ben készült fénykép látható Morrisonról. A bélyeget Ethel Kessler művészeti igazgató tervezte, a fényképeket Deborah Feingold készítette.

A Black Heritage sorozat 46. bélyege Ernest J. Gaines (1933-2019) tiszteletére készült. A leginkább olyan regényeiről ismert Gaines, mint a Miss Jane Pittman önéletrajza és az Egy lecke a halál előtt, egy louisianai ültetvényen élő bérlők fiaként töltött gyermekkorából merített, hogy feltárja a vidéki afroamerikaiak el nem mondott történeteit, és ezzel hangot adott az amerikai irodalomnak. A bélyegen egy 2001-es fénykép alapján készült olajfestmény látható Gainesről. A bélyeget Mike Ryan tervezte Robert Peterson grafikájával. Greg Breeding volt a művészeti vezető.

A 2023. évi bélyegképek sorában szerepelni fog még Ruth Bader Ginsburg, az amerikai női labdarúgás és Álló Medve törzsfőnök.

Toni Morrison sosem akart másokkal versenyezni - csak saját magával
Tovább olvasok

Toni Morrison első regénye 1970-ben jelent meg, ez volt a Nagyonkék, amely egy afrikai-amerikai lányról szól, akit megerőszakol és teherbe ejt a saját apja. (A könyvet többször is betiltották, egyszer még az író saját szülőállamában is tiltólistára került.) 1988-ban Pulitzer-díjat nyert A kedves című regényével, amely egy felszabadított fekete rabszolganő kálváriáját meséli el. A könyvből utóbb Oprah Winfrey és Danny Glover szereplésével film is készült.

Morrison rengeteg műfajban kipróbálta magát, így a regények mellett írt gyerekkönyveket, drámát, operalibrettót, és ismeretterjesztő műveket is. 1993-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint „látnoki erejű és költői szépségű regényeiben az amerikai valóság egyik lényeges metszetét kelti életre". Több más rangos díjon kívül 2012-ben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb civileknek adható elismerését, az Elnöki Szabadságérmet is. (Barack Obamának mellesleg a Salamon-ének bevallottan az egyik kedvenc könyve volt. Az 1977-ben megjelent regény az Egyesült Államokba hurcolt fekete nép eredetéről, identitáskereséséről és a rabszolgaságról mesél egy lüktető bolyongás történetén keresztül.)

Toni Morrison
Könyörület
Ford. Lukács Laura, Park, 2017, e-könyv
-

Könyörület című regénye 2017-ben jelent meg magyarul, akkor ezt írtuk róla:

„A nők regénye a Könyörület, a közöttük lévő vonzások és taszítások adják a cselekmény dinamikáját, hangulatát pedig az a lebegő, akár lírainak is nevezhető próza határozza meg, mellyel Morrison egyszerre távolít el a realitásoktól, miközben eltökélt szándéka, hogy a legmélyebb rétegekbe ásva mutassa be, gazdaságilag milyen alapokon nyugszik a cselekmény idején még feltörekvőben lévő Amerika. Az otthonkeresés és az anyaéhség regénye a Könyörület, na és persze az érzelmi függésé, melytől az a nő sem szabadulhat, aki teljesen kitörölte vagy éppen nélkülözni kénytelen az életéből a férfiakat.”

Kép és hír forrása: Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Toni Morrison könyvére csapott le az HBO

Minisorozatot forgat az HBO a Pulitzer- és Nobel-díjas Toni Morrison Sula című regényéből.

...
Hírek

Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa

A virginiai kormányzóválasztás nem várt kulturális hatással járt: Amerikában egy politikai támadás miatt kilőtt az egyik legismertebb Toni Morrison-klasszikus eladása.

...
Nagy

Toni Morrison sosem akart másokkal versenyezni - csak saját magával

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

...
Podcast

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Láttam a jövőt meghalni címmel jelent meg iamyank új albuma, amin, nem kis meglepetésre, magyar dalszöveg is hallható. Fejlődési útról, kockázatvállalásról és technikai fejlődésről is mesélt. Az a.dal.szöveg című podcastsorozat vendége: Herold János.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?