Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa
Hírek

Egy politikai csörte miatt újra bestseller lett Toni Morrison klasszikusa

A virginiai kormányzóválasztás nem várt kulturális hatással járt: Amerikában egy politikai támadás miatt kilőtt az egyik legismertebb Toni Morrison-klasszikus eladása.

ro | 2021. november 02. |
Toni Morrison
A kedves
Ford.: M. Nagy Miklós, Novella, 2007, 422 oldal
-

Glenn Youngkin, a virginiai kormányzóválasztás republikános jelöltje egy olyan szpotot tett közzé a napokban, amelyben szerepet kapott egy Laura Murphy nevű nő. Utóbbi azzal szerzett magának hírnevet, hogy 2013-ban megpróbálta betiltatni Toni Morrison A kedves című regényét a fia iskolájában, később pedig azért lobbizott a törvényalkotóknál, hogy jogszabály adjon lehetőséget a szülőknek arra, hogy felmentést adjanak a gyerekeiknek a kötelezők alól, ha azokban szexuális jellegű tartalom jelenik meg. (Toni Morrisonnak nem ez az egyetlen könyve, amely szúrja a cenzorok szemét: a Nagyonkék című regénye rendszeresen szerepel a betiltani óhajtott kötetek amerikai listáján.) Az említett jogszabályból végül nem lett semmi, mert Youngkin demokrata ellenfele, az akkori kormányzó, Terry McAuliffe megvétózta azt.

A republikánus kampányszpotban Laura Murphy arról beszélt, hogy a jogszabály lehetőséget adott volna a szülőknek, hogy alternatív olvasmányokat válasszanak a gyerekeiknek, de Terry McAuliffe azt kétszer is megvétózta. Bár a videóban nem hangzik el a Morrison-könyv címe, a demokraták hamar reagáltak, és egy október végi kampányülésükön már Morrison regényeit osztogatták, a demokrata jelöltet támogató Joe Biden amerikai elnök pedig arról beszélt, hogy Glenn Youngkin egy Pulitzer-díjas író könyveit akarta betiltani.

A politikai adok-kapok következménye persze az lett, hogy kilőttek a Morrison-könyvek eladásai, és A kedves október végén a 43. volt az Amazon bestseller-listáján, ami nem rossz egy eredetileg 1987-ben megjelent regényhez képest.

A kormányzóválasztást egyébként éppen ma, azaz november 2-án tartják Virginiában.

Forrás: QZ

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most bárki megveheti Toni Morrison könyvtárát

Toni Morrison családja eladja a tavaly elhunyt Nobel-díjas író házát, de aki szeretné, most külön is megveheti a könyvtárát.

...
Nagy

Toni Morrison sosem akart másokkal versenyezni - csak saját magával

...
Hírek

Meghalt Toni Morrison

...

Kiégés: együttéljünk vele vagy küzdjünk ellene? [podcast]

...

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: decemberben a Mesék télre című kötet lett a hónap könyve.

...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

Ezúttal tíz olyan, a közelmúltban megjelent gyerekkönyvet ajánlunk, amelyek kimondottan az ünnepváráshoz, a karácsonyhoz kötődnek.

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.