Szijj Ferenc a MÜPA Literárium színpadán

Szijj Ferenc a MÜPA Literárium színpadán

Szijj Ferenc a rendszerváltás környékén induló költőnemzedék jelentős alakja, de visszavonultsága miatt viszonylag keveset hallani róla, talán ez is az oka annak, hogy költészetét nem az azt megillető helyen kezeli a közvélmény. A különleges, egyedi megszólalásmódot kedvelő, líra iránt fogékony közönség azonban most találkozhat vele a MÜPA Literárium-sorozatában.

ko | 2023. április 21. |

Szijj Ferenc alapvetően leíró költészete gyakran hiányos, tagolatlan mondatokból építkezik, a klasszikus formai megoldásokat kerüli, ahogyan ő fogalmaz, „a versforma, a ritmus és a rím/ nincs a legfőbb prioritásaim között.”

Intellektuálisan letisztult, puritán verseiben hatalmas terheket helyez el, és az egyszerű forma ellenére rengeteg feszültséget mozgósít.

Az ismétlés alakzata meghatározó a költészetében, mintha ezzel is azt jelezné, hogy újra és újra nekikezd annak, hogy beszéljen a világról sallangmentes, dísztelen, sokszor az abszurd felé hajló, nagy hatású verseiben. Az elmúlt harminc évben tizennégy kötete látott napvilágot, összetéveszthetetlen hangjával a kortárs magyar líra figyelemre méltó szereplője. Nemcsak költő azonban, hanem jelentős fordító is, aki más szerzők mellett Kleist, Kafka, Robert Menasse és Thomas Bernhard szövegeit ültette át magyarra.

Április 24-én ez a különleges költői életmű áll majd a középpontban, a MÜPA-ban futó Literárium sorozat vendége ugyanis Szijj Ferenc lesz. Költészetét Gyuriska János színművész előadásában ismerheti meg a közönség, a versekre pedig Vázsonyi János szaxofonjátékkal felel. A műsorvezető-házigazda Jánossy Lajos lesz.

A csillagok zúgását vélem hallani,
pedig nappal van, ilyenkor messzebb vannak
a csillagok, de mégis, mintha a sok-sok
légüres forgás az űrben összeadódna,
és itt a Földön ilyen csendes zúgás lenne belőlük,
egy lépés elnyomhatná, egy szó, vagy ha letenném
az asztalra a poharat, de hát ki vagyok én,
hogy erőszakot tegyek a végtelen világon?
(Részlet a Ritka események című kötetből)

Szijj Ferenc legutóbbi kötete, a Ritka események 2022-ben jelent meg a Magvető gondozásában. Ebben a versgyűjteményben a kafkai világ elevenedik meg lírai formában, a kisember keresi az igazságát a hatalom kiismerhetetlen labirintusában. „Az egész kötet olvasható Magyarország-kritikaként is” – mondja a költő egy Népszava-interjúban, jelezve, hogy a kötetnek nemcsak tágabb filozófiai, de aktuális, közéleti dimenziója is van. Kiindulópontja a hatalom „logikátlan, zavaros, már-már irracionális kommunikációja” volt, melyet a járvány és a menekültek kapcsán figyelt meg.

Egész télen árnyékban van a völgy.
Mondják, hogy emiatt szomorúak
itt az emberek a születésüktől fogva a halálukig: szomorúan házasodnak,
szomorúan szülnek, és szomorúan ünnepelnek meg minden
állami jubileumot. De lehet,
hogy ez a szomorúság régebbi dolog.
(Részlet a Ritka események című kötetből)

Az estről további információkat itt találsz.

Fotó: Szilágyi Lenke

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

...
Nagy

Babits erkölcsi tartása és Faludy szabadságszeretete ugyanúgy hat, mint a verseik

A költők nem csupán verseikkel, hanem gyakran személyiségükkel, magatartásukkal is hatást gyakorolnak az olvasókra. Babits rendíthetetlen erkölcse, az ideológiáktól való távolságtartása, ugyanakkor soha meg nem hunyászkodó, halk bátorsága ugyanolyan példamutató lehet, mint Faludy György extravagánsabb szabadságszeretete, életöröme, belső tartása. 

...
Nagy

Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos sokoldalúsága azt is jelzi, hogy a szokásos megkésettséggel ellentétben ő szinkronban akart maradni Európa művészetével, a kortárs avantgárddal; Szép Ernő pedig jóval bonyolultabb szerző annál, mint amennyit megmutatnak a vele kapcsolatos felszínes klisék. Beszámolónk a MÜPA Vers-estjéről.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir