Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos sokoldalúsága azt is jelzi, hogy a szokásos megkésettséggel ellentétben ő szinkronban akart maradni Európa művészetével, a kortárs avantgárddal; Szép Ernő pedig jóval bonyolultabb szerző annál, mint amennyit megmutatnak a vele kapcsolatos felszínes klisék.  Ezek a megállapítások is elhangzanak a MÜPA Vers-estek sorozatában, melynek anyagát minden esetben más-más kortárs költő állítja össze. A klasszikus magyar irodalom legrangosabb életműveivel foglalkozó, évadonként négy alkalommal jelentkező programsorozat szerkesztője Keresztury Tibor, aki minden alkalommal jól ismert színészeket kér fel az adott versek tolmácsolásához.

Kolozsi Orsolya | 2022. december 16. |

A Kassák Lajos költészetének szentelt Vers-est bevezetőjében a hat évtizedes pályáját Aczél Géza, a költő monográfusa igyekszik összefoglalni, és nem kevesebbet állít, minthogy

Kassák nemcsak művész, hanem a „magyar avantgárd pápája” is volt.

Az autodidakta alkotó, az angyalföldi gyári vasmunkás, a pénz nélkül Párizsig gyalogló életművész maradandó impulzusokat adott a magyar művészetnek és sokakat inspirált. Az életműve rendkívül szerteágazó, hiszen egy személyben író, költő, teoretikus, kritikus, újságíró, szerkesztő, festő, grafikus és tipográfus is, aki fontos folyóiratokat hoz létre (Tett, Ma, Munka). Aczél kiemeli, hogy bár Kassák esztétikai megítélése ellentmondásos, nem lehet tőle elvitatni azt, hogy azzal a korabeli európai ízlésváltással, amit az avantgárd jelentett, a magyar irodalomban ő kereste leginkább a szinkront, és azt sem, hogy egyértelmű remekművek is kikerültek a keze alól. Ilyen például az esten is elhangzó A ló meghal a madarak kirepülnek című hosszú, szintézisteremtő költemény, vagy az Egy ember élete című önéletrajzi prózasorozat. Aczél kiemeli, hogy a monumentális életműből válogatva először majdnem négy órányi anyagot szedett össze, ezt később nehezen, de csökkentette (elmaradtak például a röpiratok, a naplók, a kritikák), így jött létre az est végleges változata, melyen Mészáros Máté és Fullajtár Andrea, valamint színművészetis hallgatók tolmácsolták a választott műveket. Az Eposz Wagner maszkjában, az Óda 1948, a Mesteremberek vagy az Egy ismeretlenhez című művek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a költő szoborba kívánkozó kemény arcélét és ehhez társuló aktív és kérlelhetetlen magatartását felidézzék. 

Egészen másféle habitus és egészen másféle líra Szép Ernőé, melyet Darvasi László, pályáját költőként kezdő prózaíró igyekszik értelmezni, és az írások közül is ő válogat. Rövid bevezetőjének lényege, hogy „Szép Ernő a testvérünk”, méghozzá „gazdag és bonyolult testvér”. A naiv, fecsegő, dalolgató költő képét szeretné árnyalni, megmutatni azt, hogy

Szép nem csupán egy bohém agglegényéletet élő kismester a század elejéről, hanem bonyolult, sokszínű, sokszor kegyetlen hangú alkotó.

Származása miatt 1944-ben például munkaszolgálatosnak hívják be, így a világ rettenetéről és borzalmairól is van tapasztalata, melynek iszonyatát az Emberszag című naplószerű krónikájában be is mutatja. Darvasi nemcsak a szerző ismertebb műveiből (Tinta, A falu éjszaka, Két vers, Hinta), de a róla szóló kritikákból is válogat, és saját Szív Ernő-tárcáival is gazdagítja az estet, melyen az Örkény Színház színészei (Für Anikó, Gálfi László, Mácsai Pál) működnek közre és interpretálják a verseket, prózarészleteket. Izgalmas előadásuk mintegy felhívás arra, hogy vegyük végre észre ezt a sok időre elfeledett szerzőt – vegyük komolyan, még akkor is, ha ő magát nem tudta komolyan venni egy percre sem.

A jelenleg is futó sorozat korábbi előadásai november vége óta online is elérhetőek és meghallgathatóak a MÜPA podcastjai között.

Borítóképünkön: Kassák Lajos

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Úton 1909 címmel jelentetett meg ingyenesen letölthető kötetet a Kassák Múzeum

Kassák Lajos munkásságának egyik meghatározó, korai eseményét állítja középpontba, és elemzi új szempontok és források bevonásával a Kassák Múzeum Úton 1909: Kassák, Szittya, hosszú versek, rövid forradalmak című új kiadványa.

...
Hírek

Sosem látott Tandori-versciklus került elő

Ahogyan mi is beszámoltunk róla az év elején, a Petőfi Irodalmi Múzeum megvette Tandori Dezső és felesége hagyatékát. Ebben az anyagban fedeztek most fel egy új versciklust: a Korántsem farsangi tőrmellékek hat versből áll. 

...
Nagy

Kassák Lajos sorai nagyot csavarnak a jelenen és a múlton is

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri