Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos a magyar avantgárd pápája, Szép Ernő pedig bonyolultabb, mint hisszük

Kassák Lajos sokoldalúsága azt is jelzi, hogy a szokásos megkésettséggel ellentétben ő szinkronban akart maradni Európa művészetével, a kortárs avantgárddal; Szép Ernő pedig jóval bonyolultabb szerző annál, mint amennyit megmutatnak a vele kapcsolatos felszínes klisék.  Ezek a megállapítások is elhangzanak a MÜPA Vers-estek sorozatában, melynek anyagát minden esetben más-más kortárs költő állítja össze. A klasszikus magyar irodalom legrangosabb életműveivel foglalkozó, évadonként négy alkalommal jelentkező programsorozat szerkesztője Keresztury Tibor, aki minden alkalommal jól ismert színészeket kér fel az adott versek tolmácsolásához.

Kolozsi Orsolya | 2022. december 16. |

A Kassák Lajos költészetének szentelt Vers-est bevezetőjében a hat évtizedes pályáját Aczél Géza, a költő monográfusa igyekszik összefoglalni, és nem kevesebbet állít, minthogy

Kassák nemcsak művész, hanem a „magyar avantgárd pápája” is volt.

Az autodidakta alkotó, az angyalföldi gyári vasmunkás, a pénz nélkül Párizsig gyalogló életművész maradandó impulzusokat adott a magyar művészetnek és sokakat inspirált. Az életműve rendkívül szerteágazó, hiszen egy személyben író, költő, teoretikus, kritikus, újságíró, szerkesztő, festő, grafikus és tipográfus is, aki fontos folyóiratokat hoz létre (Tett, Ma, Munka). Aczél kiemeli, hogy bár Kassák esztétikai megítélése ellentmondásos, nem lehet tőle elvitatni azt, hogy azzal a korabeli európai ízlésváltással, amit az avantgárd jelentett, a magyar irodalomban ő kereste leginkább a szinkront, és azt sem, hogy egyértelmű remekművek is kikerültek a keze alól. Ilyen például az esten is elhangzó A ló meghal a madarak kirepülnek című hosszú, szintézisteremtő költemény, vagy az Egy ember élete című önéletrajzi prózasorozat. Aczél kiemeli, hogy a monumentális életműből válogatva először majdnem négy órányi anyagot szedett össze, ezt később nehezen, de csökkentette (elmaradtak például a röpiratok, a naplók, a kritikák), így jött létre az est végleges változata, melyen Mészáros Máté és Fullajtár Andrea, valamint színművészetis hallgatók tolmácsolták a választott műveket. Az Eposz Wagner maszkjában, az Óda 1948, a Mesteremberek vagy az Egy ismeretlenhez című művek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a költő szoborba kívánkozó kemény arcélét és ehhez társuló aktív és kérlelhetetlen magatartását felidézzék. 

Egészen másféle habitus és egészen másféle líra Szép Ernőé, melyet Darvasi László, pályáját költőként kezdő prózaíró igyekszik értelmezni, és az írások közül is ő válogat. Rövid bevezetőjének lényege, hogy „Szép Ernő a testvérünk”, méghozzá „gazdag és bonyolult testvér”. A naiv, fecsegő, dalolgató költő képét szeretné árnyalni, megmutatni azt, hogy

Szép nem csupán egy bohém agglegényéletet élő kismester a század elejéről, hanem bonyolult, sokszínű, sokszor kegyetlen hangú alkotó.

Származása miatt 1944-ben például munkaszolgálatosnak hívják be, így a világ rettenetéről és borzalmairól is van tapasztalata, melynek iszonyatát az Emberszag című naplószerű krónikájában be is mutatja. Darvasi nemcsak a szerző ismertebb műveiből (Tinta, A falu éjszaka, Két vers, Hinta), de a róla szóló kritikákból is válogat, és saját Szív Ernő-tárcáival is gazdagítja az estet, melyen az Örkény Színház színészei (Für Anikó, Gálfi László, Mácsai Pál) működnek közre és interpretálják a verseket, prózarészleteket. Izgalmas előadásuk mintegy felhívás arra, hogy vegyük végre észre ezt a sok időre elfeledett szerzőt – vegyük komolyan, még akkor is, ha ő magát nem tudta komolyan venni egy percre sem.

A jelenleg is futó sorozat korábbi előadásai november vége óta online is elérhetőek és meghallgathatóak a MÜPA podcastjai között.

Borítóképünkön: Kassák Lajos

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Úton 1909 címmel jelentetett meg ingyenesen letölthető kötetet a Kassák Múzeum

Kassák Lajos munkásságának egyik meghatározó, korai eseményét állítja középpontba, és elemzi új szempontok és források bevonásával a Kassák Múzeum Úton 1909: Kassák, Szittya, hosszú versek, rövid forradalmak című új kiadványa.

...
Hírek

Sosem látott Tandori-versciklus került elő

Ahogyan mi is beszámoltunk róla az év elején, a Petőfi Irodalmi Múzeum megvette Tandori Dezső és felesége hagyatékát. Ebben az anyagban fedeztek most fel egy új versciklust: a Korántsem farsangi tőrmellékek hat versből áll. 

...
Nagy

Kassák Lajos sorai nagyot csavarnak a jelenen és a múlton is

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

2022 legjobb könyvei: TOP 50
...
Nagy

2022 legjobb non-fiction könyvei

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 10-1.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 20-11.