Sofi Oksanen irodalmi koronakonyhát vezet

A karantén mindenkiből mást hoz ki - Sofi Oksanen például koronakonyhát nyitott, amelyben főzés közben könyvekről mesél.

.konyves. | 2020. április 15. |

Sofi Oksanen az Instagramon koronakonyhát nyitott, azaz lényegében a saját konyhájából live-ol, miközben főz és könyvekről beszél. A finnül tudók előnyben lesznek az élő bejelentkezések alatt, viszont jó hír, hogy a recepteket és a könyvek címét angolul is megosztja. Készített már tonhalas pitét, pelmenyit és csokigolyót, ezekhez mindig megadja a receptet is. A húsvéti adást angolul tartotta, akkor egyebek között hagymahéjjal festett tojást.

A könyvekről szólva természetesen terítékre kerültek a saját regényei is (így a Sztálin tehenei, a Baby Jane vagy a Tisztogatás - aki pedig szemfüles, a Tisztogatás idegennyelvű könyvei között felfedezheti a magyar kiadást is), de sok más mellett beszélt Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvéről, kedvenc klasszikusáról, az Üvöltő szelekről és bemutatta a legkedvesebb gyerekkönyvét is (Julius Oro: Muna).

Oksanen amúgy tippeket ad arra is, hogyan lehetne a fiatalokat megnyerni az olvasásnak - a javasolt címek között megtalálható Kazuo Ishiguro Ne engedj el című disztópiája éppúgy, mint Stieg Larsson Millennium-trilógiája és Arne Dahl krimijei is.

Oksanen karanténkonyha-adásai visszanézhetők a Youtube-on is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sofi Oksanen - A nemek közti egyenlőségen mindig dolgozni kell

...
Nagy

Sofi Oksanen lőni is megtanult

...
Nagy

Sofi Oksanen: A részletek rajongója vagyok

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.