Rushdie „viszonylag normálisan” élte az életét a támadás előtt

Erről és az amerikai demokráciát fenyegető veszélyekről a szerző a Stern magazinnak adott interjúban beszélt, amelyet két hete adott és eredetileg augusztus 18-án jelent volna meg.  A támadás előtt egy órával pedig megjelent egy cikk Rushdie fatvájáról egy iráni hírportálon. 

ld | 2022. augusztus 13. |

Egy interjúban, amelyet alig néhány héttel azelőtt adott, hogy egy támadó New York államban megkéselte és súlyosan megsebesítette, Salman Rushdie író azt mondta, hogy élete most viszonylag normális", miután évekig bujkált a halálos fenyegetések miatt.

Rushdie a német Stern magazinnak adott interjúban beszélt az amerikai demokráciát fenyegető veszélyekről. Optimistának is nevezte magát, és megjegyezte, hogy a fatvát, egy 1989-ben Iránban kiadott vallási rendeletet, amely arra szólította fel a muszlimokat világszerte, hogy istenkáromlás miatt öljék meg őt, régen mondták ki.

Az interjúnak augusztus 18-án kellett volna megjelennie a magazinban, de Stern szombaton, a Rushdie elleni támadás után nyilvánosságra hozta. Az interjú körülbelül két héttel ezelőtt készült - közölte a magazin szerkesztősége.

 

Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke
Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie ügynöke a BBC tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy „a hírek nem jók”, miután az írót leszúrták egy New York állambeli rendezvényen.

Tovább olvasok

 

A támadás előtt egy órával megjelent egy cikk Rushdie fatvájáról

A 24.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a Mehrnews iráni hírügynökség nagyjából egy órával a merénylet előtt közzétett egy cikket, amelyben a Rusdie megölésére felszólító fatva történetét beszélik el. A közleményt helyi idő szerint péntek este 19:41-kor élesítették. A nyolc és fél órás időeltolódést figyelembe véve ekkor New Yorkban délelőtt 10:11 perc volt, a támadás pedig 11 órakor történt.

Amint arról beszámoltunk, az írót tegnap egy beszéde előtt késelték meg, az amerikai Buffalo melletti Chautauquában – a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. „A színpadon támadták meg, most lélegeztetőgépen van, és nem tud beszélni” – mondta Andrew Wylie közleményében, hozzátéve, hogy a 75 éves író elveszítheti egyik szemét.

 

Nyugodt embernek tűnt

Rushdiet évek óta iszlamista halálos fenyegetések érték, miután megírta A sátáni versek című, 1988-ban megjelent művét. A rendőrség az elkövetőt is azonosította és őrizetbe vette a 24 éves Hadi Matar nevű gyanúsítottat, aki a New Jersey állambeli Fairviewból származik.

Rushdie a Sternnek két hete adott interjújában a félelemről is szó esett. Ám ebben Rushdie nem saját maga miatt aggódott, sokkal inkább amerikai demokrácia miatt. A fatváról nem igazán volt kedve beszélni", mivel az már 34 éve történt. Egyedül érkezett az interjú helyszínre és nyugodt embernek tűnt". Nemrég tért vissza Olaszországból, és várta a New York-i nyarat. 

New York állam rendőrségének közleménye szerint a gyanúsított a színpadra rohant, és megtámadta Rushdiet és a moderátort is a New York állam nyugati részén található Chautauqua intézményben. Az írót legalább egyszer nyakon és hasba szúrták  közölték a hatóságok. Helikopterrel szállították a pennsylvaniai Erie kórházába. Salman valószínűleg elveszíti az egyik szemét; a karjában lévő idegeket elvágták; a máját pedig megszúrták és megrongálták"  mondta az ügynöke.

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll
Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll

Salman Rushdie a saját bevallása szerint sosem akart olyan könyvet írni, ami az írásról szól, legújabb regényében mégis ezt tette. Részben azért döntött így, mert megszerette a saját maga által teremtett Szerzőt, részben pedig azért, mert a fikció és a valóság viszonyáról és az alkotás folyamatáról akart írni. Így lett a Quichotte az eddigi legtrükkösebb regénye, amely egyszerre abszurd mese és tanulságos pikareszk, modern Don Quijote-parafrázis és szatíra a ma Amerikájáról. Rushdie-val a világvégéről, a bevándorlás pozitív hatásairól és a történelem váratlan fordulatairól beszélgettünk Skype-on, de azt is elárulta, milyen, amikor egy könyv bizonyos elemei valósággá válnak.  

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie lélegeztetőgépen van és nem tud beszélni – nyilatkozta az ügynöke

Salman Rushdie ügynöke a BBC tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy „a hírek nem jók”, miután az írót leszúrták egy New York állambeli rendezvényen.

...
Hírek

Megkéselték Salman Rushdie-t egy amerikai beszéde előtt

Sikerült elhagynia a színpadot, a támadót őrizetbe vették.

...
Nagy

Salman Rushdie: Olyan korban élünk, amelyben az igazság támadás alatt áll

Salman Rushdie-val a világvégéről, a bevándorlás pozitív hatásairól és a történelem váratlan fordulatairól beszélgettünk Skype-on, de azt is elárulta, milyen, amikor egy könyv bizonyos elemei valósággá válnak. Interjú.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.