R. F. Kuang elárulta, kik voltak a legnagyobb írói inspirációi

R. F. Kuang elárulta, kik voltak a legnagyobb írói inspirációi

„Gyerekként apámmal olvastam az Állatfarmot, akkor még azt hittem, csak egy csapat gonosz állatról szól” – mesélte a Bábel népszerű szerzője, R. F. Kuang.

hhz | 2024. május 09. |

R. F. Kuang az utóbbi években hazánkban is ismert íróvá vált. 2023-ban jelent meg magyarul Sárga című, meglehetősen nagy port kavaró regénye, amit idén januárban követett a harmincas évek Angliájában játszódó Bábel. A Guardian-nek adott interjúban Kuang beszélt első naplóiról, Joan Didion iránti rajongásáról és a Sárgával kapcsolatos kiadói félelmekről.

Gyerekként klasszikusok vettek körül

Családja Kantonból költözött Texasba, amikor Kuang négyéves volt. Apja mérnökhallgató volt, és szabadidejében angol nyelvű klasszikusokat olvasott, hogy gyorsabban megtanulja a nyelvet. „Apám mindig arra bátorított, hogy az életkoromat – és, ha őszinte vagyok, az értelmemet – jóval meghaladó könyveket olvassak. Együtt olvastuk Orwell Állatfarmját. Azt hittem, csak egy csapat gonosz állatról szól”.

Később persze megtalálta a saját íróit is. A hollókirály című alternatív történelmi fantasy, valamint A. S. Byatt Mindenem című könyve a mai napig hatással vannak rá. Nemrég újraolvasta Sylvia Plath Az üvegburáját és mellé Heather Clark életrajzát az íróról. Joan Didionnak pedig megszállott rajongója. 

„Néha azzal szórakoztatom magam, hogy a barátaimnak az ő stílusában írok leveleket.”

Jelen pillanatban Marina Keegan The Opposite of Loneliness (A magány ellentéte) című gyűjteményét olvassa. „Marina pár nappal a diplomaosztója után halt meg egy autóbalesetben. Halála után a szülei összeállítottak egy gyűjteményt az esszéiből és novelláiból. Idén lesz a tízéves évforduló, és megkértek, hogy írjak egy bevezetőt az új kiadáshoz. Különleges számomra ez a könyv, mert

sokat gondolkozom a női zsenialitáson

és azokon a tehetséges embereken, akik sosem kaptak esélyt.”

Mindig volt nálam jegyzetfüzet

A kérdésre, hogy mindig író akart-e lenni, Kuang nem igazán tud választ adni.

„Nem emlékszem olyan időkre, amikor még nem írtam.

Anyám fordítóként dolgozott, és arra tanított, hogy vezessek naplót. Családi nyaralás közben vagy ha történt valami az iskolában, megkért, hogy írjak róla két oldalt. Úgyhogy mindig volt nálam egy jegyzetfüzet.”

És úgy tűnik, azóta sem képes félretenni az írást egy nyaralás kedvéért: mindössze huszonhét évesen öt könyve jelent már meg. „Azt hiszem, munkamániás vagyok. Egy filmet is alig tudok végigülni, és szörnyű vagyok a nyaralásokon. Egyszerűen nem tudok az óceán partján heverészni, mindig kell valami elfoglaltság.”

Most épp egy nyolcvanas években játszódó fantasyn dolgozik. „Ez más lesz mint a Mákháború-trilógia, tele rejtélyekkel, rejtvényekkel és képtelenségekkel.

Valahol Neil Gaiman és Lewis Carroll találkozási pontjánál.

Egy egészen új műfajban írok most, és ezt nagyon élvezem, ugyanis rendkívül könnyen elunom magam.”

A tökéletes történet nem létezik

2023-as regénye, a Sárga is meglepő fordulatot jelentett karrierjében. (A könyvről kritikánk is megjelent, itt pedig bele tudsz olvasni.)  A történet egy fehér íróról szól, aki ellopja egy halott – és sokkal tehetségesebb – ázsiai-amerikai szerző kéziratát, és saját műveként próbálja eladni.

A Sárgában Kuang a kiadói világ identitáspolitikáját figurázta ki

 – nem meglepő hát, hogy ügynöke először megpróbálta lebeszélni a könyv kiadásáról. Kuang azonban kitartott a kézirat mellett.

„Talán én is jobban aggódtam volna, ha ez az első könyvem. De ekkorra már négyszer végigfutottam a kiadói köröket, és tudtam, hogy mindegy, mit mondasz, lesz, aki imádja a könyvedet, és lesz, aki utálja. A tökéletes történet, ami mindenkinek tetszik, nem létezik – mert ha létezne, az olyan banális, gyáva és unalmas lenne, hogy meg sem érné megírni.”

A Sárga egyik központi kérdése, hogy ki milyen nézőpontból és miről írhat. Kuang nem bonyolítja túl a válaszát: „Mindenki írjon, amiről csak akar. Az író dolga az, hogy szabadon engedje a fantáziáját – és ha tényleg csak a saját nézőpontunkból írhatnánk, az nem azt jelentené, hogy csak memoárok, önéletrajzok és önéletrajzi ihletésű könyvek születnének? Szerintem ez szörnyen korlátolt lenne.

Sok férfi írt már hülyeségeket a nőkről, de ez a tehetség kérdése, nem a biológiáé.”

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

A Nebula-díjas Bábel adaptálásának jogai ahhoz a Wiiphez kerültek, ami a Kate Winslet főszereplésével készült Easttowni rejtélyeket is forgatta.

...
Hírek

R.F. Kuang reagált arra, hogy bestsellerét kihagyták a Hugo-díjból

R. F. Kuang Bábel című regényének rajongói nem értik, hogy a Nebula-díjas, bestseller regény miért lett kizárva a Hugo-díj jelöltjei közül.

...
Hírek

Oxfordi nyelvészfantasy kapta idén a Nebula-díjat

A Babel nem az akció-kaland vonalon építkezik, sokkal inkább egy dark academia típusú “bölcsészregény”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.