Paszternak örököse bukta a szerzői jogi pert

ro | 2022. október 26. |

A Zsivago doktor szerzőjének, a Nobel-díjas Borisz Paszternaknak az egyik leszármazottja elveszítette azt a plágiumpert, amelyet egy amerikai szerző ellen indított. Az ügy lényege (részletesebben ITT írtunk róla), hogy az író unokahúga, Anna Pasternak írt egy könyvet Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme címmel, amely szerint a filmbeli szerelmi háromszög Borisz Paszternak saját élményein alapult. Később viszont azt állította, hogy az amerikai Lara Prescott Titkos útjaink című történelmi regényének hét fejezetében is elemeket használt fel az ő könyvéből.

Anna Pasternak
Lara - Zsivago doktor eltitkolt szerelme
Ford.: Nagy Mónika Zsuzsanna, Noran Libro, 2017
-

Perre is vitte az ügyet, kedden viszont egy londoni bíróság egyértelműen kimondta, hogy az amerikai író nem plagizált, és a szóban forgó két könyv egymástól "alapvetően különböző művek". Az ítélet indoklása kiemeli, hogy Anna Pasternak könyve nem fikciós történelmi regény, noha az írónak az volt a deklarált célja, hogy a történetet közérthető és olvasmányos módon mesélje el, amely inkább fikcióként olvastatja magát - a könyv ugyanakkor nem fikciós mű és valós eseményeket ír le. Ezzel szemben Prescott könyve egy történelmi fikciós regény, és bár valós eseményeken alapul, de ezeket a valós eseményeket Prescott beleszőtte az általa kitalált történetbe, és azokat úgy alakította át, hogy igazodjanak a történethez.

Lara Prescott
Titkos útjaink
Ford.: Dobos Lídia, Alexandra, 2020, 397 oldal
-

A bíró szerint a két könyv vonatkozó fejezetei Borisz Paszternak és szeretője, Olga Ivinszkaja életének ugyanazokkal a történelmi eseményeivel foglalkoznak, és a szerzők ugyanazokat a fő forrásanyagokat használták, amelyekből Anna Pasternak "jelentős részeket" másolt. A bíró amúgy különösnek nevezte, hogy Pasternak anélkül perelte be az amerikai szerzőt, hogy olvasta volna a könyvet. Lara Prescott természetesen nagyon örült az ítéletnek, Anna Pasternak ezzel szemben azt mondta, hogy muszáj volt perre vinnie az ügyet, egyrészt a családja irodalmi örökségének védelme érdekében, másrészt azért, hogy a tényirodalmi íróknak megfelelő védelmet szerezzen a történelmi fikció egyre népszerűbb műfajával szemben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Zsivago doktor női főhőse egy plágiumvita tárgya lett

Két író találkozik ezen a héten a londoni legfelsőbb bíróságon egy plágiumvita miatt, amely a Zsivágó doktor női hőséhez, Lara karakteréhez kapcsolódik.

...
Hírek

Chimamanda Ngozi Adichie visszautasítja a plágiumvádakat

Chimamanda Ngozi Adichie irodalmi ügynöksége visszautasította azokat a szerintük megtévesztő állításokat, melyek szerint a nigériai származású szerző koppintotta volna Az aranyló fél napkorong című regényét.

...
Hírek

Plágiummal vádolják a kokainkereskedelemről író Savianót

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!