Paszternak örököse bukta a szerzői jogi pert

ro | 2022. október 26. |

A Zsivago doktor szerzőjének, a Nobel-díjas Borisz Paszternaknak az egyik leszármazottja elveszítette azt a plágiumpert, amelyet egy amerikai szerző ellen indított. Az ügy lényege (részletesebben ITT írtunk róla), hogy az író unokahúga, Anna Pasternak írt egy könyvet Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme címmel, amely szerint a filmbeli szerelmi háromszög Borisz Paszternak saját élményein alapult. Később viszont azt állította, hogy az amerikai Lara Prescott Titkos útjaink című történelmi regényének hét fejezetében is elemeket használt fel az ő könyvéből.

Anna Pasternak
Lara - Zsivago doktor eltitkolt szerelme
Ford.: Nagy Mónika Zsuzsanna, Noran Libro, 2017
-

Perre is vitte az ügyet, kedden viszont egy londoni bíróság egyértelműen kimondta, hogy az amerikai író nem plagizált, és a szóban forgó két könyv egymástól "alapvetően különböző művek". Az ítélet indoklása kiemeli, hogy Anna Pasternak könyve nem fikciós történelmi regény, noha az írónak az volt a deklarált célja, hogy a történetet közérthető és olvasmányos módon mesélje el, amely inkább fikcióként olvastatja magát - a könyv ugyanakkor nem fikciós mű és valós eseményeket ír le. Ezzel szemben Prescott könyve egy történelmi fikciós regény, és bár valós eseményeken alapul, de ezeket a valós eseményeket Prescott beleszőtte az általa kitalált történetbe, és azokat úgy alakította át, hogy igazodjanak a történethez.

Lara Prescott
Titkos útjaink
Ford.: Dobos Lídia, Alexandra, 2020, 397 oldal
-

A bíró szerint a két könyv vonatkozó fejezetei Borisz Paszternak és szeretője, Olga Ivinszkaja életének ugyanazokkal a történelmi eseményeivel foglalkoznak, és a szerzők ugyanazokat a fő forrásanyagokat használták, amelyekből Anna Pasternak "jelentős részeket" másolt. A bíró amúgy különösnek nevezte, hogy Pasternak anélkül perelte be az amerikai szerzőt, hogy olvasta volna a könyvet. Lara Prescott természetesen nagyon örült az ítéletnek, Anna Pasternak ezzel szemben azt mondta, hogy muszáj volt perre vinnie az ügyet, egyrészt a családja irodalmi örökségének védelme érdekében, másrészt azért, hogy a tényirodalmi íróknak megfelelő védelmet szerezzen a történelmi fikció egyre népszerűbb műfajával szemben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Zsivago doktor női főhőse egy plágiumvita tárgya lett

Két író találkozik ezen a héten a londoni legfelsőbb bíróságon egy plágiumvita miatt, amely a Zsivágó doktor női hőséhez, Lara karakteréhez kapcsolódik.

...
Hírek

Chimamanda Ngozi Adichie visszautasítja a plágiumvádakat

Chimamanda Ngozi Adichie irodalmi ügynöksége visszautasította azokat a szerintük megtévesztő állításokat, melyek szerint a nigériai származású szerző koppintotta volna Az aranyló fél napkorong című regényét.

...
Hírek

Plágiummal vádolják a kokainkereskedelemről író Savianót

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?