Paszternak örököse bukta a szerzői jogi pert

ro | 2022. október 26. |

A Zsivago doktor szerzőjének, a Nobel-díjas Borisz Paszternaknak az egyik leszármazottja elveszítette azt a plágiumpert, amelyet egy amerikai szerző ellen indított. Az ügy lényege (részletesebben ITT írtunk róla), hogy az író unokahúga, Anna Pasternak írt egy könyvet Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme címmel, amely szerint a filmbeli szerelmi háromszög Borisz Paszternak saját élményein alapult. Később viszont azt állította, hogy az amerikai Lara Prescott Titkos útjaink című történelmi regényének hét fejezetében is elemeket használt fel az ő könyvéből.

Anna Pasternak
Lara - Zsivago doktor eltitkolt szerelme
Ford.: Nagy Mónika Zsuzsanna, Noran Libro, 2017
-

Perre is vitte az ügyet, kedden viszont egy londoni bíróság egyértelműen kimondta, hogy az amerikai író nem plagizált, és a szóban forgó két könyv egymástól "alapvetően különböző művek". Az ítélet indoklása kiemeli, hogy Anna Pasternak könyve nem fikciós történelmi regény, noha az írónak az volt a deklarált célja, hogy a történetet közérthető és olvasmányos módon mesélje el, amely inkább fikcióként olvastatja magát - a könyv ugyanakkor nem fikciós mű és valós eseményeket ír le. Ezzel szemben Prescott könyve egy történelmi fikciós regény, és bár valós eseményeken alapul, de ezeket a valós eseményeket Prescott beleszőtte az általa kitalált történetbe, és azokat úgy alakította át, hogy igazodjanak a történethez.

Lara Prescott
Titkos útjaink
Ford.: Dobos Lídia, Alexandra, 2020, 397 oldal
-

A bíró szerint a két könyv vonatkozó fejezetei Borisz Paszternak és szeretője, Olga Ivinszkaja életének ugyanazokkal a történelmi eseményeivel foglalkoznak, és a szerzők ugyanazokat a fő forrásanyagokat használták, amelyekből Anna Pasternak "jelentős részeket" másolt. A bíró amúgy különösnek nevezte, hogy Pasternak anélkül perelte be az amerikai szerzőt, hogy olvasta volna a könyvet. Lara Prescott természetesen nagyon örült az ítéletnek, Anna Pasternak ezzel szemben azt mondta, hogy muszáj volt perre vinnie az ügyet, egyrészt a családja irodalmi örökségének védelme érdekében, másrészt azért, hogy a tényirodalmi íróknak megfelelő védelmet szerezzen a történelmi fikció egyre népszerűbb műfajával szemben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Zsivago doktor női főhőse egy plágiumvita tárgya lett

Két író találkozik ezen a héten a londoni legfelsőbb bíróságon egy plágiumvita miatt, amely a Zsivágó doktor női hőséhez, Lara karakteréhez kapcsolódik.

...
Hírek

Chimamanda Ngozi Adichie visszautasítja a plágiumvádakat

Chimamanda Ngozi Adichie irodalmi ügynöksége visszautasította azokat a szerintük megtévesztő állításokat, melyek szerint a nigériai származású szerző koppintotta volna Az aranyló fél napkorong című regényét.

...
Hírek

Plágiummal vádolják a kokainkereskedelemről író Savianót

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak