Plágiummal vádolják a kokainkereskedelemről író Savianót

.konyvesblog. | 2015. szeptember 29. |

(Kép forrása)

A nápolyi szervezett bűnözés után a nemzetközi drogcsempészet útjait mutatta be Roberto Saviano - magyarul tavaly megjelent - könyve, a Zéró Zéró Zéró (a könyvbe olvass bele ITT). Saviano ötszáz oldalon keresztül a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatta be a mögötte álló bűnszervezetekkel. A camorra halálos fenyegetései miatt évek óta rendőri védelem alatt élő írót most azonban súlyos vádakkal illették, és egy újságíró plágiumot vetett a szemére.

Michael Moynihan - aki korábban az állítólagos Bob Dylan-idézetekkel bűvészkedő Jonah Lehrert buktatta le - azt állítja, hogy a könyvbe Saviano más, kevésbé ismert újságírók cikkeit emelte át, olyan interjúkat használt fel, melyek forrásai nem is léteznek, azaz a szerző egészen egyszerűen kitalálta interjúalanyait, emellett a szövegben több példát is találni az egyértelmű plágiumra.


Los Angeles Times, “La Vida Loca’ captures daily reality of El Salvador’s gangs,” Deborah Bonello: “Little One” is a 19-year-old mother with an enormous “18”… tattooed on her face… from above her eyebrows down onto her cheeks. “Moreno” is a 25-year-old male member of the same gang who works in a local bakery set up by a nonprofit group called Homies Unidos. The bakery eventually folds when its owner is arrested and sentenced to 16 years in jail on homicide charges. And “Wizard,” another young mother and gang member, who lost her eye in a fight, is followed by Poveda during a long series of medical consultations and operations to fit her with a replacement glass eye. She’s shot and killed before the end of the film.”

Saviano: “He tells the story of “Little One,” a nineteen-year-old mother with an enormous 18 tattooed on her face, from her eyebrows to her chin. He tells the story of Moreno, twenty-five, who wanted to change his life and started working in a bakery set up by a nonprofit called Homies Unidos. But the bakery closes when its owner is arrested and sentenced to sixteen years for homicide. He tells of La Maga, another young mother, she too a gang member who lost an eye in a fight. Christian follows her to her doctor’s appointments, to her surgery to replace the damaged eye with a glass one… she’s shot dead before he finishes shooting the movie…”


The Village Voice, “The Most Dangerous Mobster in the World,” Robert I. Friedman: “… an FBI informant told the bureau that one of [his] chief lieutenants in Los Angeles met two Russians from New York City with Genovese crime family ties to broker a scheme to dump American toxic waste in Russia… in the Chernobyl region, ‘probably through payoffs to the decontamination authorities there,’ says a classified FBI report.”

Saviano: “From an FBI report it appears that one of his lieutenants, who is stationed in Los Angeles, met with two New York Russians linked to the Genovese crime family to develop a plan for shipping toxic American medical waste to Ukraine, to the area of Chernobyl, probably with kickbacks to local decontamination authorities.”

Állítása alátámasztására Moynihan a The Daily Beast oldalán megjelent cikkében több példát is felhoz, melyekben korábbi újságcikkek szövegét veti össze Savianóéval (lásd keretes). Az újságíró készített egy külön táblázatot is, melyben a Saviano-könyv egy részletét egy 2009-es bizottsági jelentés szövegével veti össze, amely Bladimir Antuna García mexikói újságíró meggyilkolásának körülményeit részletezi. Moynihan a fentiek miatt elképesztően tisztességtelen könyvnek nevezte a Zéró Zéró Zérót.

Saviano a La Repubblica hasábjain védte meg magát, leszögezve, hogy könyvei szereplői közül mindegyik valós, egyik sem az ő fejéből pattant ki. Saviano könyve műfaját tényirodalmi (non-fiction) regényként határozza meg (holott Moynihan meglátása szerint a kiadó ezt nem konkretizálta), melynek nem kell eleget tennie az oknyomozó irodalom vagy a tényirodalom szabályainak. Saviano magát írónak, és nem újságírónak tartja, könyvét pedig - bár a tényirodalom műfajába sorolja - elsősorban regénynek, éppen ezért nem tartja szükségesnek, hogy feltüntesse benne a felhasznált forrásokat. A támadások szerinte csak arra irányulnak, hogy ismét kétségbe vonják a hitelességét.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.