Nyílt levélben kéri számon a könyvszakma Polt Pétert az Alexandra-ügy miatt

A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) nyílt levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek az Alexandra-botrány miatt, amelynek négy éve nincsen megoldása – adta hírül az Index.

fk | 2020. december 10. |

Négy évvel ezelőtt a hazai könyvszakma súlyos helyzetbe került: eltűnt az Alexandra Könyvesbolthálózat 2016. évi karácsony előtti teljes bevétele, az a pénz, ami a hazai könyvkiadók által legyártott könyvek eladásából keletkezett. A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) most nyílt levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek az ügy miatt, mivel az elmúlt négy évben nem derült ki, mi történt, és a könyvkiadókat sem kártalanította senki, miközben az Alexandra Könyvkiadó él és virul.

Levél dr. Polt Péter úrnak Magyarország Legfőbb Ügyészének Tisztelt Legfőbb Ügyész úr! Közel négy éve nem tudjuk, hová...

Közzétette: Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége – 2020. december 9., szerda

Galambos Ádám, a szervezet elnöke állítja, ez az összeg a koronavírus miatt még jobban hiányzik a magyar könyvkiadóknak. Közel négy éve nem tudni, ki a felelős azért, hogy többtucatnyi magyar könyvkiadó szenvedett el jelentős veszteségeket – nem egy kiadó egyenesen a csőd szélére került – az Alexandra hálózatában eladott, de ki nem fizetett könyvei miatt – írja.

„Négy éve olvassuk a sajtóban az ügy főszereplőinek egymásnak gyökeresen ellentmondó, egymást vádoló nyilatkozatait, miközben hivatalos részről semmilyen információ nem lát napvilágot”– olvasható a levelében, melyben az MKÉSZ azt is kiemeli, hogy ugyan bonyolult, szerteágazó bűnügyről van szó, az azonban elfogadhatatlan, hogy közel négy év is kevés volt ahhoz, hogy a nyomozás befejeződjön, és kiderüljön, kik, mikor és hogyan tüntették el a könyvkiadók pénzét.

„A Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségének (MKÉSZ) elnökeként, 30 hazai könyvkiadó képviselőjeként kérdezem Önt, hogyan lehetséges, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb könyvpiaci összeomlása, az ún. Alexandra-csőd óta eltelt immár közel négy esztendő óta a nyomozó hatóságoknak a mai napig nem sikerült bíróság elé vinni a többtucatnyi feljelentés alapján megindult, országos horderejű ügyet, amelyben több mint 100 hazai könyvkiadó veszített el összesen közel négymillárd forintot?”

Galambos Ádám szerint a legszomorúbb az, hogy miközben a kiadók többsége a túlélésért küzd, az Alexandra Könyvkiadó él és virul, sőt, a 2020-as karácsonyi időszakra közel 100 új könyvcímet jelentet meg.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Veszélyben van a könyvhét és az egész könyvszakma

Komoly bajba került a könyvszakma a koronavírus-járvány miatt. Elképzelhető, hogy a könyvfesztivál után az Ünnepi Könyvhetet is el kell halasztani. Az MKKE a kormány segítségét kéri. 

...
Hírek

Hányan rejtőznek egy könyv mögött? Miért van bajban a könyvpiac?

Dávid Anna, a Magvető igazgatója nemcsak feltette a kérdést, hogy hányan rejtőznek egy könyv mögött, de egy jól áttekinthető ábrán választ is adott rá: kiderül, milyen hosszú lánc végén jut az olvasó kezébe egy könyv, és emiatt érdemes végiggondolni, mennyire összetett és bonyolult a könyvpiac helyzete, ami az elmúlt egy hónapban szinte teljesen leállt. 

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

Felmérést készített a könyvkiadók aktuális helyzetéről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). 

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...
Könyves Advent

Repülő autóktól a gondolkodó drónokig: egykor merész ötletek a repülés világából

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.