Eddig 295 könyv van, amit nem lehet iskola és templom közelében árusítani

Eddig 295 könyv van, amit nem lehet iskola és templom közelében árusítani

Ezek a könyvek lefóliázva sem árusíthatók azokban a boltokban, melyeknek 200 méteres körzetében oktatási vagy gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található.

ko | 2024. június 11. |

Nyáry Krisztián a Népszava kérdéseire válaszolva beszélt a kormány frissített fóliatörvényéről és arról, mekkora plusz terhet jelent a kiadóknak az, hogy május 8-ig nyilatkozniuk kellett saját kiadványaikról. A kis kiadók már megtették, a nagyoknak a több könyv miatt nehezebb dolga van.

Miről szól a törvény?

2024. április 23-án jelent meg a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a könyvkiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv

„meghatározó eleme” a szexuális kisebbségek „megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”. 

A törvény értelmében a kiadók feladata, hogy jelezzék a kereskedőknek, ha kiadványaikban a gyermekvédelmi törvény által kifogásolt tartalom található, illetve ha a könyv külseje, csomagolása ábrázolja azokat a témákat, melyeket a törvény helytelenít.

Több könyves szervezet és szakember, köztük Nyáry Krisztián is többször hangsúlyozta már, hogy a törvény szövege sokszor pontatlan, tisztázatlan fogalmakat tartalmaz, ezért nehezen betartható, a könyvkereskedők és kiadók (részben az elmúlt két év bírságai miatt) azonban igyekeznek betartani azokat.  

Templom és iskola közelében lefóliázva sem árusíthatóak bizonyos kötetek

A Líra Könyv Zrt., melynek Nyáry a kreatívigazgatója, még a kormányrendelet megjelenésekor levelet és benne egy 4 kérdésből álló kérdéssort küldött a vele szerződésben álló kiadóknak, hogy nyilatkozzanak a kiadványaikról. Nyáry elmondta, hogy a kiadók válaszairól még zajlik az adategyeztetés, de eddig 295 olyan könyv van, amit felnőtteknek sem árusíthatnak azokban a boltokban, melynek

200 méteres körzetében oktatási, gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található.

A 295 könyv közül Nyáry elmondása szerint 15-20 foglalkozik homoszexualitással, a többiben a szexualitás öncélú ábrázolása a kizáró ok. Harminc olyan könyv is van, melyet borítója miatt nem lehet a kirakatba tenni. 

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a módosítással már jóval kevesebb könyvet érint a törvény, mint eddig. Bekerült a homoszexualitás, nemváltás stb. megjelenítése mellé a »népszerűsítése« kifejezés is. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy innentől csak arra a könyvre vonatkozik, amely

explicit módon arra biztatja az olvasót, hogy legyen meleg.

Mi például értelmezésünk szerint még nem adtunk ki ilyen könyvet”– tette hozzá. A másik szűkítés, hogy a tartalom meghatározó része kell legyen a tiltás alá eső téma – ehhez Nyáry Krisztián azt fűzte hozzá, hogy mivel mindezekről a kiadóknak kell nyilatkozniuk, előfordulhat, hogy másként értelmeznek bizonyos fogalmakat; ha valamit másként lát a kiadó és a könyvkereskedő, akkor szükség van egyeztetésre.

Az ügyben a Népszava megkereste a hazai könyv­ipar másik fajsúlyos szereplőjét, a Librit, ahonnan ezt a választ kapták: „A Libri Könyvkereskedelmi Kft. folyamatosan egyeztet a vele szerződéses partnerségben álló kiadókkal a jogszabályoknak való megfelelés érdekében. A kölcsönös együttműködés jegyében a most hatályba lépett rendelkezések gyakorlatba való átültetése zajlik.”

(Népszava)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A fóliázás ellen tüntetnek, könyveket osztogatnak egyetemisták egy Libri előtt

A Libri szerint a diákok standján látható "tiltott könyvek" kifejezésnek nincs valóságtartalma, hiszen továbbra is minden olyan cím megvásárolható náluk, ami eddig is.

...
Hírek

Harari a fóliázott könyveiről: Nem a genderkérdés a legnagyobb probléma Magyarországon

A történészt az RTL kereste meg. Harari a fóliázás kapcsán elmondta, szerinte a politikusok a nagyobb problémákról próbálják elterelni a figyelmet.

...
Hírek

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Elbukta a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.