Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

ko | 2024. február 08. |

„A Líra az imént megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét: a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő. A Fővárosi Törvényszék ítélete jogerős. A bíróság hamarosan közleményt ad ki. Én meg örülök” – írta csütörtök délután közzétett Facebook-bejegyzésében Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója.

Mint korábban hírt adtunk róla, 2023 júliusában a Fővárosi Kormányhivatal rekordösszegű, 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Lírára, miután megvizsgálta, hogyan forgalmazza a cég a Heartstopper - Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című képregénysorozatot a könyvesboltjaiban. 

A Líra bíróságra vitte az ügyet, keresetlevelükből az derült ki, hogy nem követtek el jogsértést, de még az is lehet, hogy egy vesszőhiba miatt bárki nyugodtan tarthat a homoszexualitást megjelenítő könyvet lefóliázatlanul boltjának ifjúsági polcain. A rendelet szövege ugyanis egész pontosan így hangzik: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”. A vessző hiánya miatt a két tényező nem felsorolásként (elkülönítve és zárt csomagolásban) értelmezhető, hanem egyfajta feltételként: ha elkülönítjük, akkor kell zárt csomagolásba tenni, egyéb esetekben nem. 

Ezt a pert nyerték most meg a bíróságon, ahol a grammatika szigorú szabályait vették alapul. „A vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel” – indokolta a döntést a Fővárosi Törvényszék a hvg.hu tájékoztatása szerint.

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése
Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

Egy vesszőhiba miatt bukhatja a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt - számol be a Válasz Online. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy "a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható" vagy "a termék a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazható". 

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

Egy vesszőhiba miatt bukhatja a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt - számol be a Válasz Online

...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

...
Hírek

12 milliós bírságot kapott a Líra egy melegszerelmet ábrázoló tiniképregény miatt

 Az intézkedés okaként “a gyermekek védelmére” hivatkoztak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Hírek
...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Szórakozás

A sógun ajtót nyitott egy olyan Japánra, amiről a Nyugatnak nem sok fogalma volt

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Alkotótárs

Negyedik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Panodyssey

Locker Dávid: A stroboszkópos buli

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal