A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics lesz az idei könyvfesztivál díszvendége

ro | 2022. július 13. |

Szeptember 29. és október 2. között tartják a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, a látogatókat a Millenárison, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület) és a Millenáris parkjában várják. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki átveszi Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat is. Azt már régóta lehet tudni, hogy a fehérorosz író lesz a díszvendég, csak a koronavírus-járvány miatt nem tudott eddig eljönni.  

Szvetlana Alekszijevics 2015-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint többszólamú írásait ismerték el ezzel, amelyekben „a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet”. Korábban számos különböző műfajban kipróbálta magát, írt esszét, novellát, riportot, végül az ismert fehérorosz író, Ales Adamovics könyvei segítettek a döntésben. Alekszijevics egy olyan irodalmi módszert keresett, amellyel a lehető legvalóságosabban írhatná le a történéseket, és könyveivel épp ilyen új műfajt teremtett.

Olyan könyvek fűződnek Alekszijevics nevéhez, mint A háború nem asszonyi dolog, Az utolsó tanúk, Fiúk cinkkoporsóban, Csernobili ima (ez alapján készítette az HBO a Csernobil című minisorozatot), Elhordott múltjaink. 2015-ben, a Nobel-bejelentés előtt interjúztunk vele, akkor egyebek között a következőt mondta:

Azt gondolom, a mai életünk minden szövege tragikus, tragédiákról mesél. Valamiféle katasztrófa felé tartunk, és tehetetlenek vagyunk. Bármennyire is szörnyű ezt mondani, de ez a hatalmas tömeg ma kész arra, hogy vért lásson.”

Ma Alekszijevics Fehéroroszország leghíresebb írója, aki gyakran emeli fel szavát a belarusz kormány antidemokratikus lépései ellen. 2020-ban európai diplomaták védték a letartóztatástól, később Németországba távozott.

A könyvfesztiválon minden évben díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma – idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát. 

Ismét megrendezik az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, helyszíne az Európa Pont lesz. A gyerekeket külön szekció, a Gyerek(b)irodalom várja majd színes programokkal. A könyvfesztiválon 25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész vesz részt, a látogatók pedig író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, irodalmi esteken vehetnek részt, és persze dedikáltathatnak is.

Még több információért kattintsatok www.bookfestival.hu oldalra.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.