Murakami, az örök esélyes

.konyvesblog. | 2014. október 07. |

(Kép forrása)

Csütörtökön végre kiderül, hogy ki kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. Ha az internetes fogadóirodáknak hinni lehetne, akkor Murakami Haruki (akinek Scheherazada című novelláját amúgy a friss New Yorkerben olvashatjuk) minden évben nagyon izgulhatna, zsinórban ugyanis már sokadik éve őt hozzák ki a legesélyesebbnek. Nincs ez másképp idén sem, a kenyai Ngũgĩ wa Thiong’óval együtt a Ladbrokes megint a japán író esélyeit taksálja a legmagasabbra. Ők a fehérorosz Szvetlana Alekszijevicset és a szíriai Adonist előzik meg, de a tíz esélyes között található a mi Nádas Péterünk, az amerikai Philip Roth és a norvég Jon Fosse is.

Peter Englund, a díjat odaítélő svéd akadémia állandó titkára februárban azt mondta, hogy az irodalmi Nobelre idén 271 jelölés érkezett, ezekből pedig egy 210 nevet tartalmazó lista alakult ki (közülük 36 teljesen új név volt). A kiválasztási procedúra egyik legfőbb állomása, amikor az úgynevezett Nobel-bizottság leszűkíti ezt a listát először húsz névre, majd kialakul egy öt névből álló rövidlista. A svéd akadémia májusban megvitatja, és jóváhagyja ez utóbbit, a nyár pedig kiváló alkalmat nyújt arra, hogy ha kell, behatóbban megismerkedjenek a jelöltek munkásságával. A tagok szeptember közepén találkoznak ismét, és általában október elején jutnak dűlőre abban, hogy ki is nyerje a díjat.

Englund szerint a díjra érdemes jelölteket nem nehéz találni, hiszen rengeteg jó író van. A nagy feladat abban áll, hogy kiválasszák, ki kapja meg végül a díjat. Hozzátette azt is, ha az akadémiai tagok nem értenének egyet, akkor hosszas viták és többségi szavazás előzi meg a döntést. „Még soha nem volt olyan, hogy valakinek teljes egyetértésben ítélték volna oda a díjat. Elég furcsa is lenne” – idézte a Guardian a titkárt. 

Az akadémia egyébként a hivatalos bejelentés előtt nagyjából félórával értesíti a győztest. Alice Munrót a bizottság tagjainak tavaly nem sikerült telefonon elérniük, mire barátnője és kollégája, Margaret Atwood a Twitteren üzent neki: „Alice, gyerek ki a szerszámos fészer mögül, és vedd fel a telefont!”. Az idei nyertes nevét csütörtökön kora délután hirdetik ki.