Ősszel jelenik meg a Nobel-díjas költő, Louise Glück első prózakötete

ro | 2022. április 27. |

2020 irodalmi Nobel-díjasának, az amerikai költő-esszéista Louise Glücknek várhatóan idén októberben jelenik meg az Egyesült Államokban az első prózakötete. A hír azért is keltett feltűnést, mert Glück eddig összesen tíz verseskötetet és két esszékötetet publikált, de a 79 éves szerzőnek eddig még nem jelent meg prózakötete.

-

A Marigold and Rose: A Fiction 64 oldalas lesz, és két kis ikergyerek gondolatait írja le benne. Glück nem először ír gyerekekről, hiszen Ararat című 1990-es könyvében már megjelent a gyerekkor, de azokat a műveit főleg saját élményei ihlették, a mostaniakat viszont azok a videók, amelyeket a fia küldött Kaliforniából a költő unokáiról, Emmyről és Lizzyről, amikor a pandémia miatt nem tudta meglátogatni őket. Szerinte az ikrek viselkedése teljesen eltér más kisbabákétól, mivel ezek a gyerekek már azelőtt kötődnek egymáshoz, mielőtt bárki mással kapcsolatba kerültek volna.

A két kisgyerek hangjai és képei végül szavakká álltak össze benne, és meg is írt egy rövid fejezetet, amit aztán elküldött a fiának, akinek annyira tetszett a szöveg, hogy felolvasta az egész családnak, még úgy is, hogy tudta, a babák túl kicsik ahhoz, hogy megértsék. Glück mindenesetre folyamatosan írta a szövegeit és küldözgette őket, heteken belül pedig összeállt a kötetnyi anyag.

Glück amúgy azt mondta, hogy a Marigold and Rose előtt nem vágyott arra, hogy prózát írjon, szerkesztője pedig totális meglepetésként jellemezte a kéziratot, amelyet át- meg áthat a költő jellegzetes humora.

Forrás: CBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Branczeiz Anna: Louise Glück versei olyan érzésekről szólnak, amelyek kiváltják az olvasó empátiáját

Louise Glück amerikai költő kapta 2020-ban az irodalmi Nobel-díjat  „összetéveszthetetlen költői hangjáért”, amely „visszafogott szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. De vajon mitől olyan átélhetők Glück versei? 

...
Hírek

Louise Glück 2020 irodalmi Nobel-díjasa!

Louise Glück amerikai költő kapta 2020-ban az irodalmi Nobel-díjat.

...
Hírek

Hazatért Charlotte Brontë gyerekkori verseskönyve

Visszakerül Haworth-be a 13 éves Charlotte Brontë verseit tartalmazó könyvecske, amelyet egy múlt heti aukción 1,25 millió dollárért szereztek meg a plébániamúzeum számára.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét