Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Valuska László | 2020. július 03. |

Belelátni egy-egy ismert alkotó agyába sajnos lehetetlen - mármint szó szerint lehetetlen, hiszen a könyvei, levelei, naplói, Instagram-posztjai hasonlóakban segítenek. Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. Ahogy a fenti nyitó képen is látszik, ez az ígéret nem túlzás!

Nyolc installáció, 300 tárgy a Black Diamondban, a csodás dán könyvtárban. Az egyik szoba Nick the Stripper videoklip világát idézi meg, egy másikban bemutatják azt a nyugat-berlini szobát, ahol Cave 1985-ben hesszelt, és ahova a bolhapiacról hordta fel a képeket, a hajakat, Elvis-képet. Az énekes 1982-89 között sok hasonlóan kicsi szobában élt Berlin különböző pontjain.

Aki látta a 20.000 nap a Földön című félfikciós dokumentumfilmjét (most a Cinegón például), az tudhatja, hogy Nick Cave nem viccel, amikor saját szobrának megfaragásáról van szó. A magánember és a sztár között annyi a különbség, hogy utóbbi elég pontosan ki lett találva: mit hord, mit mond, hogyan beszél. A két én között nem valószínű, hogy nagy különbség van.

A 2008-ban megjelent második regényének, a Bunny Munro halálának jegyzetei és kéziratai is ki lettek állítva. Külön installációban mutatják meg az asztalt és szobát, ahol az első regényét, az Ass Saw Angelt írta, főleg kézzel, mert nem volt írógépe, azt a barátaitól kellett néha kölcsönkérnie. A legviccesebb, hogy bevásárlószatyorban hordta magával a regény kéziratát, amit egyszer Berlinben, egyszer Londonban hagyott el, majd mindig újrakezdte.

A kiállítás Cave gyerekkorától az őrült fiatalkori éveken át Berlinig, majd Londonig követi az énekes útját. Egyfelől érezhető az életrajzi építkezés, de közben a művésszé válás mérföldköveit is megkapják a látogatók. Régi zenésztársával, Warren Ellisszel különleges zenei hátteret is készítettek ehhez. The Black Diamond - Royal Danish Libraryben látható kiállítás főszponzora a Gucci.

Nyitó kép: Nick Cave irodája, amit Iain Forsyth és Jane Pollard együttműködésében valósítottak meg úgy, hogy egy csomó mindent hoztak Nick Cave irodájából, például fotókat és a könyvtárát is. Photo: Anders Sune Berg / Royal Danish Library

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányós zacskókra írta legújabb regényét Nick Cave

...
Kritika

Nick Cave beteg szextripben végez egy álommal

...
Általános cikkek

Itt van az új Nick Cave-regény, olvass bele! (18+)

Hírek
...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.