Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Valuska László | 2020. július 03. |

Belelátni egy-egy ismert alkotó agyába sajnos lehetetlen - mármint szó szerint lehetetlen, hiszen a könyvei, levelei, naplói, Instagram-posztjai hasonlóakban segítenek. Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. Ahogy a fenti nyitó képen is látszik, ez az ígéret nem túlzás!

Nyolc installáció, 300 tárgy a Black Diamondban, a csodás dán könyvtárban. Az egyik szoba Nick the Stripper videoklip világát idézi meg, egy másikban bemutatják azt a nyugat-berlini szobát, ahol Cave 1985-ben hesszelt, és ahova a bolhapiacról hordta fel a képeket, a hajakat, Elvis-képet. Az énekes 1982-89 között sok hasonlóan kicsi szobában élt Berlin különböző pontjain.

Aki látta a 20.000 nap a Földön című félfikciós dokumentumfilmjét (most a Cinegón például), az tudhatja, hogy Nick Cave nem viccel, amikor saját szobrának megfaragásáról van szó. A magánember és a sztár között annyi a különbség, hogy utóbbi elég pontosan ki lett találva: mit hord, mit mond, hogyan beszél. A két én között nem valószínű, hogy nagy különbség van.

A 2008-ban megjelent második regényének, a Bunny Munro halálának jegyzetei és kéziratai is ki lettek állítva. Külön installációban mutatják meg az asztalt és szobát, ahol az első regényét, az Ass Saw Angelt írta, főleg kézzel, mert nem volt írógépe, azt a barátaitól kellett néha kölcsönkérnie. A legviccesebb, hogy bevásárlószatyorban hordta magával a regény kéziratát, amit egyszer Berlinben, egyszer Londonban hagyott el, majd mindig újrakezdte.

A kiállítás Cave gyerekkorától az őrült fiatalkori éveken át Berlinig, majd Londonig követi az énekes útját. Egyfelől érezhető az életrajzi építkezés, de közben a művésszé válás mérföldköveit is megkapják a látogatók. Régi zenésztársával, Warren Ellisszel különleges zenei hátteret is készítettek ehhez. The Black Diamond - Royal Danish Libraryben látható kiállítás főszponzora a Gucci.

Nyitó kép: Nick Cave irodája, amit Iain Forsyth és Jane Pollard együttműködésében valósítottak meg úgy, hogy egy csomó mindent hoztak Nick Cave irodájából, például fotókat és a könyvtárát is. Photo: Anders Sune Berg / Royal Danish Library

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányós zacskókra írta legújabb regényét Nick Cave

...
Kritika

Nick Cave beteg szextripben végez egy álommal

...
Általános cikkek

Itt van az új Nick Cave-regény, olvass bele! (18+)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.