Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Valuska László | 2020. július 03. |

Belelátni egy-egy ismert alkotó agyába sajnos lehetetlen - mármint szó szerint lehetetlen, hiszen a könyvei, levelei, naplói, Instagram-posztjai hasonlóakban segítenek. Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. Ahogy a fenti nyitó képen is látszik, ez az ígéret nem túlzás!

Nyolc installáció, 300 tárgy a Black Diamondban, a csodás dán könyvtárban. Az egyik szoba Nick the Stripper videoklip világát idézi meg, egy másikban bemutatják azt a nyugat-berlini szobát, ahol Cave 1985-ben hesszelt, és ahova a bolhapiacról hordta fel a képeket, a hajakat, Elvis-képet. Az énekes 1982-89 között sok hasonlóan kicsi szobában élt Berlin különböző pontjain.

Aki látta a 20.000 nap a Földön című félfikciós dokumentumfilmjét (most a Cinegón például), az tudhatja, hogy Nick Cave nem viccel, amikor saját szobrának megfaragásáról van szó. A magánember és a sztár között annyi a különbség, hogy utóbbi elég pontosan ki lett találva: mit hord, mit mond, hogyan beszél. A két én között nem valószínű, hogy nagy különbség van.

A 2008-ban megjelent második regényének, a Bunny Munro halálának jegyzetei és kéziratai is ki lettek állítva. Külön installációban mutatják meg az asztalt és szobát, ahol az első regényét, az Ass Saw Angelt írta, főleg kézzel, mert nem volt írógépe, azt a barátaitól kellett néha kölcsönkérnie. A legviccesebb, hogy bevásárlószatyorban hordta magával a regény kéziratát, amit egyszer Berlinben, egyszer Londonban hagyott el, majd mindig újrakezdte.

A kiállítás Cave gyerekkorától az őrült fiatalkori éveken át Berlinig, majd Londonig követi az énekes útját. Egyfelől érezhető az életrajzi építkezés, de közben a művésszé válás mérföldköveit is megkapják a látogatók. Régi zenésztársával, Warren Ellisszel különleges zenei hátteret is készítettek ehhez. The Black Diamond - Royal Danish Libraryben látható kiállítás főszponzora a Gucci.

Nyitó kép: Nick Cave irodája, amit Iain Forsyth és Jane Pollard együttműködésében valósítottak meg úgy, hogy egy csomó mindent hoztak Nick Cave irodájából, például fotókat és a könyvtárát is. Photo: Anders Sune Berg / Royal Danish Library

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hányós zacskókra írta legújabb regényét Nick Cave

...
Kritika

Nick Cave beteg szextripben végez egy álommal

...
Általános cikkek

Itt van az új Nick Cave-regény, olvass bele! (18+)

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

...
Hírek

Baráth Katalin alternatív Magyarországán az amerikaiak lettek a megszállók

...
Hírek

A krimiíró elhagyatott háza könyvekkel és kéziratokkal van tele

...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

...
Hírek

Szabó Magda és Tóth Krisztina a Warwick-díj hosszú listáján

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

Szerzőink

...
Valuska László

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Kritika

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

Jászberényi Sándor nemcsak Maros Dániel karakterét építi ügyesen tovább több novellában, hanem kiterjeszti elbeszélői világát, sőt egy nagyon kemény és aktuális kisregénnyel is jelentkezik. A varjúkirály a hét könyve.