Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Nick Cave agya zsúfolt, és tele van könyvekkel

Valuska László | 2020. július 03. |

Belelátni egy-egy ismert alkotó agyába sajnos lehetetlen - mármint szó szerint lehetetlen, hiszen a könyvei, levelei, naplói, Instagram-posztjai hasonlóakban segítenek. Az ausztrál dalszerző, énekes és író, Nick Cave összeállt a koppenhágai királyi könyvtárral, hogy létrehozzák a Stranger Than Kindness című kiállítást. A kiállítás azt ígéri, hogy Cave egyedi bepillantást enged az életművébe és kreatív folyamataiba. Ahogy a fenti nyitó képen is látszik, ez az ígéret nem túlzás!

Nyolc installáció, 300 tárgy a Black Diamondban, a csodás dán könyvtárban. Az egyik szoba Nick the Stripper videoklip világát idézi meg, egy másikban bemutatják azt a nyugat-berlini szobát, ahol Cave 1985-ben hesszelt, és ahova a bolhapiacról hordta fel a képeket, a hajakat, Elvis-képet. Az énekes 1982-89 között sok hasonlóan kicsi szobában élt Berlin különböző pontjain.

Aki látta a 20.000 nap a Földön című félfikciós dokumentumfilmjét (most a Cinegón például), az tudhatja, hogy Nick Cave nem viccel, amikor saját szobrának megfaragásáról van szó. A magánember és a sztár között annyi a különbség, hogy utóbbi elég pontosan ki lett találva: mit hord, mit mond, hogyan beszél. A két én között nem valószínű, hogy nagy különbség van.

A 2008-ban megjelent második regényének, a Bunny Munro halálának jegyzetei és kéziratai is ki lettek állítva. Külön installációban mutatják meg az asztalt és szobát, ahol az első regényét, az Ass Saw Angelt írta, főleg kézzel, mert nem volt írógépe, azt a barátaitól kellett néha kölcsönkérnie. A legviccesebb, hogy bevásárlószatyorban hordta magával a regény kéziratát, amit egyszer Berlinben, egyszer Londonban hagyott el, majd mindig újrakezdte.

A kiállítás Cave gyerekkorától az őrült fiatalkori éveken át Berlinig, majd Londonig követi az énekes útját. Egyfelől érezhető az életrajzi építkezés, de közben a művésszé válás mérföldköveit is megkapják a látogatók. Régi zenésztársával, Warren Ellisszel különleges zenei hátteret is készítettek ehhez. The Black Diamond - Royal Danish Libraryben látható kiállítás főszponzora a Gucci.

Nyitó kép: Nick Cave irodája, amit Iain Forsyth és Jane Pollard együttműködésében valósítottak meg úgy, hogy egy csomó mindent hoztak Nick Cave irodájából, például fotókat és a könyvtárát is. Photo: Anders Sune Berg / Royal Danish Library

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Hányós zacskókra írta legújabb regényét Nick Cave
...
Kritika
Nick Cave beteg szextripben végez egy álommal
...
Általános cikkek
Itt van az új Nick Cave-regény, olvass bele! (18+)
Hírek
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
Meghalt Alan Parker filmrendező
...
Hírek
Októberben jön Ulickaja járványveszélyről szóló kötete, amit negyven éve írt
...
Hírek
Szüts Miklós: istenem, a város szarrá-bombázását ramazurinak hívja!
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Szerzőink
...
Németh Róbert
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness
...
Forgách Kinga
Boldog 40. születésnapot, Harry Potter!
...
Valuska László
A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja
Olvass!
...
Beleolvasó
A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Beleolvasó
Olvass bele a pszichoterápiás könyvbe, amelyből Eva Longoria főszereplésével készül sorozat!

Magánéleti válságok, önpusztítók, nárcisztikus személyiségek és a pszichológushoz járó terapeuta történetei sejlenek fel Lori Gottlieb könyvének lapjain, amelyből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.

...
Beleolvasó
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

A Red Hot Chili Peppers a világ egyik legnépszerűbb zenekara, ikonikus alakja a basszusgitáros, Flea, vagyis Michael Peter Balzary, aki LSD gyerekeknek címmel megírta önéletrajzát. Hosszú részletet olvashattok itt.

...
Beleolvasó
Kobe Bryant, a kaliforniai Szellempofa

Kobe Bryant minden idők egyik legjobb kosárlabdázója volt, 41 évesen 2020. január 26-án tragikus helikopter-balesetben hunyt el kislányával. Egy sportoló alapvetően eredményeket és emlékeket tud örökségként maga után hagyni, és csak egészen keveseknél adatik meg, hogy a sportolói karrier életfelfogássá vagy egyéni nézőponttá álljon össze. Mivel a kosárlabda az NBA népszerűsége globális játékká vált, ezért a kiemelkedő szereplői a legkomolyabb véleményvezérekké váltak, akik rengeteg fiatal számára jelentenek inspirációt. Exkluzív részletet mutatunk az önéletrajzból olasz szállal, rappeléssel és Kaliforniával.

...
Beleolvasó
Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

Háztartás az amerikai Marilynne Robinson 1980-ban megjelent első regénye, amelyet a Guardian beválogatott minden idők 100 legjobb regénye közé. Olvass bele!

...
Beleolvasó
Az emlékkezelés segít megtalálni a problámák gyökereit

Alexander Loyd legújabb könyvében radikálisan új megközelítést kínál gondolataink, tudatos és tudattalan énünk megújításához. Módszere, az emlékek újraformálása arra teszi képessé a használóit, hogy életüket magasabb szintre emeljék. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Nagy
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness

"A dal saját naprendszer, beszippant, nem lehet kikeveredni belőle, átcsúszol egy intergalaktikus átjárón egy párhuzamos világegyetembe, aminek saját szabályai vannak és ahonnan nem lehet csak úgy visszajönni" - Németh Róbert A táguló idő című tárcasorozata folytatódik, színpadon a Manic Street Preachers.