Nick Cave beteg szextripben végez egy álommal

Valuska László | 2009. december 18. |

A
Nick Cave: Bunny Munro halála

Ford.: Polyák Béla, Cartaphilus kiadó, 2009, 267 old., 3700 Ft

 


Az öreg Patrick Bateman alkohollal és drogokkal működve, saját farkát el nem engedve, különböző nőket levadászva éli a kozmetikai ügynökök sok izzadással, keserűséggel és céltalansággal teli életét. Csak Bunny Munrónak hívják, van egy kilencéves gyereke, és egy elég hamar öngyilkosságot elkövető felesége. Családi fotó 2009-ből, elég sokkal az Amerikai Psycho után, ami annak idején megalapozott egyfajta szövegkezelést, narrációt és nézőpontot a prózában. A híres énekes pedig regényével mintha lezárna valamit, mert benne van minden fontos toposza az amerikai regényeknek: az autózás és utazás szabadsága (Kerouac), a kisember panaszai (Arthur Miller) és a magából és a társadalomból kifordult, reménytelen antihős, aki számára nincsenek értékek, csak pénz és pina (Ellis). Az összekapart toposzoknak ilyen összegzését antihősünk végnapjai teszik igazi lezárássá, mert ez a stílus, hangvétel ezután (talán) folytathatatlan. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a rózsaszín, nyuszis borító az egésznek ad egy David Lnych-i hangulatot.

Nick Cave – akit elsősorban énekesként ismerünk, de dalszövegeit például kortárs költőink fordították magyarra – 1989-ben már jelentkezett egy regénnyel, És meglátá a szamár az Úrnak angyalát cíművel. Ez a mostani könyve váratlanul óriási sikert ért el nálam cinizmusa és a keserű humor mélyén megrejlő fájdalom miatt. Bunny Munro teljesen szét van csapva, éppen egy valamilyen nő alatt fekszik a szokásos útszéli motelban, amikor a felesége felhívja, hogy baj van. Mire hazaér, a felesége már felkötötte magát, így a semmilyen felelősséget vállalni nem képes apa ott marad, hogy megharcoljon saját érzelmeivel és fiával, aki ráadásul felnéz rá. Ezután Bunny Munro végnapjait láthatjuk.

Bunny Munrót két dolog izgatja csak: Avril Lavigne szeméremajkai és Kyle Minogue teste. Előbbit nem értem, de utóbbiban az remek vicc, hogy Cave-nek annak idején óriási közös slágere volt vele, így nem csoda, hogy a könyv végén mindkettejüktől elnézést kér. De hát ilyen az irodalom, nem térhetünk ki a pinázások elől, ahogy ezt Bunny Munro meg sem próbálja. Fogja a fiát, a kozmetikai cuccait, és elindulnak közösen, hogy pénzt keressenek, ahogy ezt Bunny apja is csinálta régen a fiával. Házról házra járnak, mert láthatóan csak magányos háziasszonyok élnek, akikkel nem folalkozik senki, így amikor szemránckrémet vesznek, akkor szexet, figyelmet és törődést vásárolnak, Bunny meg ebben nagyon jó, hogy a szomorú anyától a vak nagymamáig mindenkivel megtalálja a hangot, sőt a szexre is képes velük. Win-win szituáció.

Néha persze belefut egy-két nagyobb pofonba, miközben fel sem tűnik neki, hogy a gyereke nem tud megküzdeni az anyja elvesztésével, ahogy a félvakságával sem. Bunny csak megy előre, menekül a kocsiban a fiával, szívszorító és undorító road movie kezdődik, aminek láthatóan soha nem lesz vége, hiszen termék és magányos háziasszony mindig van. És nem elég, hogy Bunny Munro képtelen feldolgozni felesége halálát, illetve megfejteni, hogy mit kezdjen magával, még ott van a halálos beteg apja, aki menő antikbútorügynök volt, de utálja a fiát, mert nem foglalkozik vele. Egy tényleg különleges jelenetben ott van három generációnyi Bunny Munro, mindegyiknek ugyanaz volt/van/lesz a baja, mintha az egész amerikai-angolszáz társadalom (ahogy kommentben megjegyezték, a regény valóban Brightonban játszódik, de a teremtett világ az amerikai regényekből ismert, így szélesebb nézőpontban érdemes értelmezni) el lenne cseszve a rossz értékek mentén.

Nick Cave nyelvezete egyszerre beteg, érzelgős, perverz, erőszakos és hanyag , és ezeknek az összeütközéseiből alakul ki az a feszültség, ami hol távolságtartásba, hol együttérzésre ösztönzi az olvasót, miközben szinte Bunny Munro kezét fogjuk utolsó napjaiban, és hiába tudjuk, hogy mit kellene tennie, semmit nem tehetünk, csak nézzük a szenvedését. A Cartapahilus nagyon szép könyvet hozott össze követve az eredeti kiadást, a fordítás ugyan nem elég pörgő és brutális, de ezt Dunajcsik Mátyás már szépen kivesézte.

A cikkben pontosítottam és javítottam.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!