18-as karikával jelenik meg ősszel a Tiltott irodalom című antológia

18-as karikával jelenik meg ősszel a Tiltott irodalom című antológia

ro | 2021. augusztus 03. |

Nem kötelező - Tiltott irodalom címmel ősszel jelenik meg az az antológia, amelyben Nyáry Krisztán a klasszikusok közül válogatott, mégpedig olyan műveket, amelyekben megjelenik az azonos neműek közti szerelem. A mostani kötet tulajdonképpen egyenes ági folytatása a tavaly megjelent Nem kötelező című szöveggyűjteménynek, amely a kortárs és a kimaradó szerzők műveivel vezet végig az elmúlt száz év magyar irodalmán. (A megjelenés után a szerkesztővel, Király Leventével, valamint Péczely Dórával, a Lehetnék bárki című könyv szerkesztőjével leültünk, hogy a kötelezőkről és az irodalmi alternatívákról beszélgessünk, azt az interjút ITT találjátok.)

Az új szöveggyűjtemény aktualitását ugyanakkor az adja, hogy időközben életbe lépett a melegellenes módosításokkal eltérített pedofiltörvény, amely a gyerekek körében tiltja "a homoszexualitását népszerűsítését és megjelenítését". Nyáry ugyanakkor már korábban is arról beszélt, hogy a fentiek szellemében a világirodalom egy részét el kellene zárni a gyerekektől, hiszen Homérosztól Shakespeare-ig számos klasszikus alkotó művében megjelenik az azonos neműek szerelme. (Hogy ki mindenki kerülne akkor lapátra, arról ebben a válogatásunkban olvashatsz bővebben.)

Az ősszel megjelenő antológia borítóján mindenesetre egy nagy 18-as karika figyelmezteti majd az olvasót, az alcíme pedig az lesz, hogy Tiltott irodalom. A Corvina Kiadó oldalára most felkerült egy rövid videó, amelyben Nyáry elmondta, hogy közel száz szerző százötven műve került a kötetbe. Kifejtette, hogy az azonos neműek közti szerelem ősi témája a világirodalomnak, és emlékeztetett rá, hogy minden szöveggyűjtemény Szapphóval kezdődik, ezek a művek pedig mindmáig a nők közötti szerelem legszebb példái, de megemlítette az Iliászt is, amelynek Akhilleusz és Patroklosz révén ugyancsak fontos motívuma a férfi szerelem.

Még a törvény elfogadása előtt, nagyjából egy hónappal ezelőtt, amúgy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést rótt ki a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazójára, egészen pontosan a Líra Csoporthoz tartozó egyik könyvesboltra; a Líra Csoport akkor azt mondta, jogi válaszlépéseket fontolgat, ezzel egy időben pedig úgy döntött, hogy a hozzá tartozó könyvesboltok bejáratánál figyelmeztető feliratot helyez el (ez már látható is a fenti videóban):

"Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztiánt kérdezte az AP hírügynökség a homofób törvény miatti feliratokról

Nyáry Krisztián egy készülő antológiáról is mesélt az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi hírügynökségének.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Ki vegye ki a Shakespeare-kötetekből a törvénybe ütköző oldalakat?

Nyáry Krisztián Facebook-posztban foglalta össze a hétfőn elfogadott, homofób módosításokkal teleírt pedofiltörvénnyel kapcsolatos főbb problémákat, illetve azt, hogy ez milyen hatással lehet az irodalomoktatásra. 

...
Nagy

Szapphó és Harry Potter is tiltólistás, ha a törvénymódosítást kiterjesztik az irodalomra

Ellenzéki pártok, civil szervezetek, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége mellett az RTL Klub Magyarország is tiltakozik a kedden a parlament elé kerülő, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvényjavaslat ellen, írja a 24.hu

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!