18-as karikával jelenik meg ősszel a Tiltott irodalom című antológia

18-as karikával jelenik meg ősszel a Tiltott irodalom című antológia

ro | 2021. augusztus 03. |

Nem kötelező - Tiltott irodalom címmel ősszel jelenik meg az az antológia, amelyben Nyáry Krisztán a klasszikusok közül válogatott, mégpedig olyan műveket, amelyekben megjelenik az azonos neműek közti szerelem. A mostani kötet tulajdonképpen egyenes ági folytatása a tavaly megjelent Nem kötelező című szöveggyűjteménynek, amely a kortárs és a kimaradó szerzők műveivel vezet végig az elmúlt száz év magyar irodalmán. (A megjelenés után a szerkesztővel, Király Leventével, valamint Péczely Dórával, a Lehetnék bárki című könyv szerkesztőjével leültünk, hogy a kötelezőkről és az irodalmi alternatívákról beszélgessünk, azt az interjút ITT találjátok.)

Az új szöveggyűjtemény aktualitását ugyanakkor az adja, hogy időközben életbe lépett a melegellenes módosításokkal eltérített pedofiltörvény, amely a gyerekek körében tiltja "a homoszexualitását népszerűsítését és megjelenítését". Nyáry ugyanakkor már korábban is arról beszélt, hogy a fentiek szellemében a világirodalom egy részét el kellene zárni a gyerekektől, hiszen Homérosztól Shakespeare-ig számos klasszikus alkotó művében megjelenik az azonos neműek szerelme. (Hogy ki mindenki kerülne akkor lapátra, arról ebben a válogatásunkban olvashatsz bővebben.)

Az ősszel megjelenő antológia borítóján mindenesetre egy nagy 18-as karika figyelmezteti majd az olvasót, az alcíme pedig az lesz, hogy Tiltott irodalom. A Corvina Kiadó oldalára most felkerült egy rövid videó, amelyben Nyáry elmondta, hogy közel száz szerző százötven műve került a kötetbe. Kifejtette, hogy az azonos neműek közti szerelem ősi témája a világirodalomnak, és emlékeztetett rá, hogy minden szöveggyűjtemény Szapphóval kezdődik, ezek a művek pedig mindmáig a nők közötti szerelem legszebb példái, de megemlítette az Iliászt is, amelynek Akhilleusz és Patroklosz révén ugyancsak fontos motívuma a férfi szerelem.

Még a törvény elfogadása előtt, nagyjából egy hónappal ezelőtt, amúgy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintos büntetést rótt ki a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazójára, egészen pontosan a Líra Csoporthoz tartozó egyik könyvesboltra; a Líra Csoport akkor azt mondta, jogi válaszlépéseket fontolgat, ezzel egy időben pedig úgy döntött, hogy a hozzá tartozó könyvesboltok bejáratánál figyelmeztető feliratot helyez el (ez már látható is a fenti videóban):

"Ebben a könyvesboltban a hagyományostól eltérő tartalmú könyveket is árulunk."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztiánt kérdezte az AP hírügynökség a homofób törvény miatti feliratokról

Nyáry Krisztián egy készülő antológiáról is mesélt az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi hírügynökségének.

...
Hírek

Nyáry Krisztián: Ki vegye ki a Shakespeare-kötetekből a törvénybe ütköző oldalakat?

Nyáry Krisztián Facebook-posztban foglalta össze a hétfőn elfogadott, homofób módosításokkal teleírt pedofiltörvénnyel kapcsolatos főbb problémákat, illetve azt, hogy ez milyen hatással lehet az irodalomoktatásra. 

...
Nagy

Szapphó és Harry Potter is tiltólistás, ha a törvénymódosítást kiterjesztik az irodalomra

Ellenzéki pártok, civil szervezetek, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége mellett az RTL Klub Magyarország is tiltakozik a kedden a parlament elé kerülő, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvényjavaslat ellen, írja a 24.hu

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

Polc

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről