Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

Életrajzírói szerint a császár úgy szerette a könyveket, mint a háborús stratégiát. És nemcsak a hadműveleteket tervezte meg alaposan, hanem egy utazó könyvtár összeállítására is utasítást adott.

vn | 2023. november 30. |

„A Császár azt kívánja, hogy készíts egy ezerkötetes, utaztatható könyvtárat” – olvasható az Open Culture által idézett, 1803. július 8-án kelt parancsban, amely arról is rendelkezik, hogy a helytakarékosság jegyében apróbb méretben nyomtassák újra,

illetve a lehető legrugalmasabb borítókba kössék a köteteket.

Hogy milyen műveket tartott a tábori éjjeliszekrényén Napóleon? Az imént idézett parancs szerint a válogatásnak tartalmaznia kellett negyven kötetnyi vallásos irodalmat, negyven drámát, negyven eposzt, hatvan verseskötetet, száz regényt, illetve számtalan emlékiratot – de a praktikusság jegyében egyik sem lehetett hatszáz oldalnál vastagabb.

Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára
Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

A barcelonai könyvtárat a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) rotterdami kongresszusán. A munkásnegyedben található Gabriel García Márquez könyvtár a latin-amerikai irodalomra specializálódott.

Tovább olvasok
  

Egy eredetileg a Sacramento Daily Union hasábjain, 1885-ben megjelent cikkben (amiből Austin Kleon közölt részleteket a tumblr-oldalán) pedig az áll, hogy a császár könyvtárosa nagyjából hatvanasával pakolta össze a kiválasztott köteteket a hadjáratok előtt. Napóleon könyves ládikója tölgyfából készült, és kívül-belül bőrrel vonták be.

A fenti, a Cork Megyei Könyvtár által tweetelt képen látható, hogy is nézhetett ki a csomag.

Elkaszált ötletek, összetört majonézes üvegek és az örökkévalóság ‒ a Brautigan Könyvtár
Elkaszált ötletek, összetört majonézes üvegek és az örökkévalóság ‒ a Brautigan Könyvtár

Létezik egy gyűjtemény, ami az elfeledésre ítélt szövegeknek nyújt menedéket a feledhetetlen bestsellerek helyett. A részben az Egyesült Államok egy apró múzeumának alagsorában fellelhető, részben online is hozzáférhető Brautigan Könyvtár Az abortusz című regény nyomán született, és a történetmesélés szabadságára fókuszál. Íme, „a világ legszeretetreméltóbb írójának”, a könyvipar szigorú kapuőreinek és annak a könyvtárnak a sztorija, ahol a világirodalom nem kívánt kéziratai kísértenek.

Címlapkép: Richard Brautigan ‒ Wikipedia

Tovább olvasok

Szóval, ha Napóleonnak nem is volt Kindle-je, az idézett rendelet mintha a digitális korban megvalósult fejlesztést előlegezné meg, még ha analóg módon is.

Forrás: Open Culture

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

Gáza városának legnagyobb és legfontosabb könyvtára veszett oda az izraeli-palesztin háborúban. 

...
Hírek

Régi orosz könyvritkaságokat lopkodnak kelet-európai könyvtárakból

Szakértők úgy vélik, hogy az ellopott 19. századi műveket Oroszországba szállították, ahol néhányat már el is adtak moszkvai árveréseken.

...
Hírek

Kapu a csodák világába - írók vallottak a könyvtárakról

Kincsestár, menedék, otthon, böngészde - kinek mit jelent a könyvtár? Időről időre híres írók is mesélnek könyvtáras élményeikről, ezekből gyűjtött egy csokorra valót a New York-i Közkönyvtár.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én