Murakami a gázai helyzetről is elmondta véleményét a spanyol Nobel átvételekor

Murakami a gázai helyzetről is elmondta véleményét a spanyol Nobel átvételekor

A japán író a spanyol Nobelként is emlegetett Asztúria hercegnője-díj átvétele előtt beszélt a gázai helyzetről, az álhírekről, a szépirodalom hasznáról, és arról, milyen tervei vannak a jövőre nézve.

ko | 2023. október 25. |

Az író elmondta, hogy számára a Gázai övezet véres konfliktusa borzasztó példája annak, hogy világunkat valódi és metaforikus falak osztják ketté. Bár jelenleg csak a békéért tud imádkozni, abban is bízik, hogy a fikció ahelyett, hogy egyszerűen menekülést kínálna, segíthet megértenünk és túlélni az egyre veszedelmesebb időket. „Vannak zsidó barátaim Izraelben. És azzal is tisztában vagyok, hogy a palesztin helyzet nyomorúságos” – mondta Murakami az Associated Pressnek. „Tehát nem tudok mást tenni, mint imádkozni, hogy a béke mielőbb elérkezzen. Nem tudom megmondani, melyik oldalnak van igaza.”

Izrael és a Hamász fegyveres csoport összecsapása rezonál Murakami legújabb regényének (The City and Its Uncertain Walls) címére, amely idén jelent meg japánul„Az én regényeimben a falak valódi falak. De persze metaforikus falak is egyben” – mondta a 74 éves író. „Számomra a falak nagyon jelentőségteljes dolgok. Kicsit klausztrofóbiás vagyok, így ha be vagyok zárva egy szűk helyre, enyhe pánik támad bennem, épp ezért gyakran gondolok a falakra. Amikor Berlinben jártam, a fal még ott volt. Amikor meglátogattam Izraelt, és megláttam a 6 méter magas falat, kissé megrémültem” – tette hozzá. Murakami a héten beszélt az AP-nak, mielőtt az észak-spanyolországi Oviedo városában megkapta az Asztúria hercegnője spanyol irodalmi díjat. 

Murakami Haruki kapta idén a spanyol Nobelt

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije méltatásában a 74 éves japán szerzőt a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

Tovább olvasok

A díj zsűrije kiemelte, Murakami képes arra, hogy egy ambiciózus és innovatív narratívában egyeztesse össze a japán hagyományokat és a nyugati kultúra örökségét. A szerző úgy gondolja, az írók és az olvasók a fikción keresztül sokat tanulhatnak, méghozzá azt, hogy elkerüljék az elhamarkodott ítéleteket és elfogadják, hogy az élet valódi kérdéseire ritkán találnak meggyőző választ. A fikció által továbbadható bölcsességre reflektálva Murakami azt mondta, hogy bár szükség van az újságírásra és a világ eseményeinek elemzésére,

„metaforikus és lassú információra is szükségünk van”, hogy megértsük a valóságot,

amelyet az új technológiák gyorsan átalakítanak, miközben továbbra is időtlen vallási és nemzeti konfliktusok szegélyezik utunkat. „Vannak például álhírek, melyek ellen fel lehet lépni a fikcióval. Szerintem ez a regények egyik legfőbb ereje” – mondta. „Az álhíreknek csekély esélyük van arra, hogy megnyerjék az igazság elleni harcot, mert azok az emberek, akik sok történetet ismernek, minden bizonnyal átlátnak a hazugságokon.”

Murakamit évek óta az irodalmi Nobel-díj legnagyobb várományosának tekintik, de az elismerés egyelőre még várat magára. A díj gyakran olyan, kisebb olvasóközönséggel rendelkező írókhoz kerül, mint az idei győztes, a norvég Jon Fosse. Arra a kérdésre, hogy nem bánja-e ezt, Murakami azt mondta, sztoikus ezzel kapcsolatban, csak amiatt aggódik, ami az irányítása alatt áll: a saját írásai miatt.

Jon Fosse kapta 2023-ban az irodalmi Nobel-díjat!
Jon Fosse kapta 2023-ban az irodalmi Nobel-díjat!

2023-ban a norvég Jon Fosse kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Nobel-bizottság indoklása szerint az írót innovatív színdarabjaiért és prózájáért díjazták, ami hangot ad a kimondhatatlannak. Fosse nynorsk (újnorvég) nyelven ír, sokféle műfajt felölelő hatalmas életműve színdarabok, regények, versgyűjtemények, esszék, gyerekkönyvek és fordítások gazdagságából áll. Miközben ő ma a világ egyik legszélesebb körben színpadra állított drámaírója, a prózája is egyre elismertebbé vált.

Tovább olvasok

„Alapvetően az az elvem, hogy nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a díjaknak, melyeket mindig valaki más ítélete alapján osztanak. Inkább olyan dolgok érdekelnek, amelyekben saját magam dönthetek” – mondta. „Természetesen megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam ezt a spanyol díjat, de a legcsodálatosabb mégis az, ha el tudom mesélni a saját történetem.” Murakami, aki lelkes hosszútávfutó, azt nyilatkozta, hogy életkora ellenére még mindig erős. Jelenleg épp szünetet tart a könyvek között, hogy feltöltődjön kreativitással, mielőtt belevágna egy új projektbe. „Már 74 éves vagyok, és nem tudom, hány regényt tudok még írni. Ezért bármit is írok, azt nagy körültekintéssel teszem” – mondta.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Murakami Haruki azt kéri, ne rombolják le íróvá válásának helyszínét

A japán író azt kéri, ne tegyék tönkre a Jingu stadiont, ahol elhatározta, hogy író lesz.

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Október 5-én kiderül, ki kapja a 2023-as irodalmi Nobel-díjat, és mint minden évben, most is találgatások övezik a leendő díjazott személyét. Megnéztük, mi látható a bejelentés előtt egy héttel a fogadóirodák listáin. 

...
Hírek

Murakami Haruki kapta idén a spanyol Nobelt

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije méltatásában a 74 éves japán szerzőt a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni