Murakami Haruki azt kéri, ne rombolják le íróvá válásának helyszínét

Murakami Haruki azt kéri, ne rombolják le íróvá válásának helyszínét

A japán szerző elmondása szerint egy baseballmérkőzés közben ébredt rá, hogy tud regényt írni - ezt bizonyítandó még aznap éjjel nekikezdett, és tíz hónap alatt elkészítette első regényét, amely 1979-ben jelent meg.

ko | 2023. június 27. |

1978 áprilisában a tokiói Jingu Stadionban a Hiroshima Carp és a Yakult Swallows csaptak össze. „Azt hiszem, a Hirosima kezdő dobója aznap Yoshiro Sotokoba volt” – írta Murakami.

„A Yakult Takeshi Yasudával kontrázott. Az első játékrész végén Hilton Sotokoba első dobását a bal pályára vágta. A reccsenés, amikor az ütő találkozott a labdával, az egész Jingu Stadionon végigvisszhangzott. Elszórt taps kerekedett körülöttem. Abban a pillanatban, minden ok és alap nélkül, hirtelen felmerült bennem:

azt hiszem, tudok regényt írni.

Még mindig pontosan emlékszem az érzésre. Olyan volt, mintha valami lecsapott volna az égből, és tisztán a kezembe kaptam volna. Fogalmam sem volt, miért került a kezembe. Akkor sem tudtam, és most sem tudom. Bármi is volt az ok, megtörtént. Olyan volt, mint egy kinyilatkoztatás. Csak annyit mondhatok, hogy az életem drasztikusan és véglegesen megváltozott abban a pillanatban.”

Murakami Haruki éjszaka a konyhaasztalnál írta meg az első regényeit

Idén augusztusban újra kiadták angolul Murakami Haruki első szövegeit, az író ennek kapcsán pedig elmesélte, hogyan is kezdődött el  a pályája, és miként küzdött meg az első történeteivel. 

Tovább olvasok

A többi már történelem – vagy inkább sok kemény munka, szerencse és tehetség. De most Yuriko Koike, Tokió kormányzója jóváhagyott egy fejlesztési tervet, amely lebontaná a parkot, benne Murakami „kedvenc kocogóútját”, valamint az 1964-es tokiói olimpián használt stadiont, hogy felhőkarcolókat és új stadionokat építhessenek. 

„Határozottan ellenzem a Jingu Gaien újjáépítési tervét” – mondta Murakami egy vasárnapi rádióműsorban. „Kérjük, hagyja a kocogópályát és a gyönyörű Jingu Stadiont úgy, ahogy van, telis-tele zölddel. Ha egyszer valami elpusztult, azt soha nem lehet helyreállítani.” Hétvégén több száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a fejlesztés ellen, a héten pedig bíróságon tárgyalnak a munka leállításáról. 

Az írónak több év kihagyás után idén áprilisban jelent meg új regénye, magyarul egyelőre még nem olvasható:

Megjelent Murakami Haruki új regénye
Megjelent Murakami Haruki új regénye

Hat év után új regénnyel jelentkezett Murakami Haruki japán író, akit évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként tartanak számon. 

Tovább olvasok

Forrás: Lithub

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Murakami Haruki kapta idén a spanyol Nobelt

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije méltatásában a 74 éves japán szerzőt a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

...
Hírek

Megjelent Murakami Haruki új regénye

Hat év után új regénnyel jelentkezett Murakami Haruki japán író, akit évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként tartanak számon. 

...
Hírek

Murakami Haruki elárulta, hogyan szokott regényt írni

Pár napja jelent meg a 73 éves Murakami Haruki Novelist as a Vocation című új könyve, amiben arról ír, milyen regényírónak lenni, mi a regény szerepe a társadalomban és ő maga hogyan lett író. A Penguin Books most megosztotta oldalán az egyik fejezetet, amelyben a szerző az írás folyamatáról árul el kulisszatitkokat.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Beleolvasó

A narcisztikus szülők fogságából segít kiszabadulni ez a könyv – Olvass bele!

...
Szórakozás

Sárkányok háza: ezek az ikonikus gengszterek ihlették Aemond Targaryent

...
Beleolvasó

Olvass bele a szerelem természetét kutató verses lélektani regénybe!

...
Hírek

Babarczy Eszter: Ha a rák szó elhangzik, mindenki eldob mindent és rohanna segíteni

...
Hírek

Lev Grossman démonokkal küzdő mellékszereplőkkel gondolta újra az Artúr király-mitológiát

...
Szórakozás

Madonna adott tanácsot a Deadpool & Rozsomák stábjának

Polc

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

...

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...
Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.