Jon Fosse kapta 2023-ban az irodalmi Nobel-díjat!

Jon Fosse kapta 2023-ban az irodalmi Nobel-díjat!

2023-ban a norvég Jon Fosse kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Nobel-bizottság indoklása szerint az írót innovatív színdarabjaiért és prózájáért díjazták, ami hangot ad a kimondhatatlannak. Fosse nynorsk (újnorvég) nyelven ír, sokféle műfajt felölelő hatalmas életműve színdarabok, regények, versgyűjtemények, esszék, gyerekkönyvek és fordítások gazdagságából áll. Miközben ő ma a világ egyik legszélesebb körben színpadra állított drámaírója, a prózája is egyre elismertebbé vált.

ro | 2023. október 05. |

Jon Fosse a kortárs norvég irodalom legelismertebb alakja, gyakran hívják a mai Ibsennek is. Író, drámaíró – emellett versek és gyerekkönyvek szerzője is. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, magyarul többek között elérhető a trilógiája (Álmatlanság, Olav álma, Esti dal) és a színművei (Valaki jön majd) is. 2015-ben kezdte írni a főművének szánt, többkötetes, közel ezerháromszáz oldalas Szeptológiát, melynek első kötete, A másik név a hét könyve volt nálunk.

Jon Fosse
A másik név
Ford.: A. Dobos Éva, Kalligram, 2019, 262 oldal
-

A másik név áradó, ismétlésekre épülő és rendkívül rétegzett gondolatfolyama nem társadalmi problémákról, a világ aktualitásairól beszél, hanem a lét legvégső, nagy kérdéseit feszegeti, nem az emberi élet gyakorlati része és hétköznapjai érdeklik, sokkal inkább a létezés szubsztanciája. A nagy kérdések és az alapvető depresszivitás ellenére ez a csendbe, hóba és sötétségbe burkolózó kötet mégiscsak fényt bocsát ki magából, vagy ahogyan Knausgård ezzel kapcsolatban fogalmaz: >>Fossénél a sötétség fénylik, és mindig reményteli<<” - írtuk kritikánkban, a teljes cikket itt tudod elolvasni:

A szakadó hó sem tisztítja meg Fosse hőseit reménytelenségüktől
A szakadó hó sem tisztítja meg Fosse hőseit reménytelenségüktől
Tovább olvasok

Damion Searls fordításában a kötet 2022-ben a Nemzetközi Booker-díj shortlistjére került.

Jon Fosse 1959-ben született a norvégiai Haugesundban, egy hétévesen átélt súlyos baleset nagy hatással volt a felnőttkori írói munkásságára. Európa egyik leggyakrabban színpadra állított drámaírója - darabjai miatt évek óta a Nobel egyik esélyeseként tartották számon. Első regénye, a Raudt, svart (Vörös, fekete) 1983-ban jelent meg, bár ő a saját irói indulásának a diákújságban publikált Han (Ő hímnemben) című novellát tartja. Írói áttörését az 1989-es Naustet (A csónakház) című regénye hozta el. Első drámáját 1992-ben írta, Nokon kjem til å kome (Valaki jönni fog), először viszont nem ezt, hanem az Og aldri skal vi skiljast (És soha nem válunk el) című darabját adták elő a bergeni Nemzeti Színházban 1994-ben.

Érdekesség, hogy 2011 óta a királyi palota melletti Grottenben lakik, ugyanebben az évben irodalmi tanácsadója volt a Bible 2011 projektnek, amiben a friss tudományos eredmények nyomán készült el a Biblia új fordítása. A The Daily Telegraph 2007-es „Top 100 élő géniusz” listáján a 83. helyre sorolták. 2015-ben megkapta az Északi Tanács Irodalmi Díját, az Andvake, Olavs draumar és Kveldsvævd című novelláiért. Díjai sorát most már a Nobel is gazdagítja. Amikor a szerzőt felhívták a hírrel, hogy idén ő kapta az elismerést, amúgy éppen a norvég fjordok között autózott. Az író a Reutersnek nyilatkozva örömét fejezte ki, egyúttal nem palástolta, hogy egy picit meg is van rémülve. Azt mondta, a Nobelt olyan díjnak tekinti, amivel az olyan irodalmat ismerik el, ami mindenek előtt és bármi egyéb megfontolást mellőzve irodalom kíván lenni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!